slikovnice

Sve čudesno što bit ćeš ti

Napisala i ilustrirl: Emily Winfield Martin

S engleskog prepjevao: Boris Nizansky

Mozaik knjiga, 2017.

Tvrdi uvez, 32 stranice

“Ovo je prvi put
Da ti si stvarno ti,
Gorim od radoznalosti
Što ćeš sve divno činiti.”

Koliko predivnih snova i želja roditelji imaju za svoju djecu. Koliko skrivenih nadanja, planova, strepnji čuva roditeljsko srce, a koliko beskrajnih mogućnosti spava u sićušnom djetetu. Svaki treptaj oka i svaki otkucaj sata nosi beskrajno puno potencijala i mogućih ostvarenja.

3

Kad narastem bit ću: dimnjačar, astronaut, doktorica, odvjetnica… toliko planova i toliko emocija u njima. 

Pred nama je topla i snažna priča koja slavi ljubav prema djetetu, onu najveću, bezgraničnu i bezuvjetnu. Onu od koje se nadimaju pluća i srce raste.  Slikovnica “Sve čudesno što bit ćeš ti” namijenjena je prije svega nama odraslima. Ova priča nas nježno, ali vrlo jasno podsjeća da je malo biće u našim rukama jedinstveno i neponovljivo i da je jedino važno pružiti  mu: Ljubav, Prihvaćanje i Slobodu. Jedino je važno da ono ostvari svoje snove, želje i svoje potencijale, a mi bismo trebali biti svjetionik koji mu svijetli i pomaže u tome da izraste dobar.

  7

Nježni, poetski stihovi  nas korak po korak vode kroz osjećaje kojima su isprepleteni odnosi djeteta i roditelja. Ljuljamo se na klackalici podrške i usmjeravanja, ohrabrivanja i odgajanja, određivanja granica i odgovornosti, autentičnosti i učenja. Iako nosi snažne poruke, slikovnica istovremeno uspijeva zadržati toplinu i nježnost, kao i ljepotu ideje. Tome svakako doprinose ilustracije Emily Winfield Martin.

Ovo nije slikovnica koju ćemo pročitati i spremiti, ovo je slikovnica koju ćemo često listati i koja će nas uvijek iznova podsjećati na ono što je bitno.

Bitna je ljubav. Upravo ona otvara mogućnosti za dobro i lijepo. Samo ona omogućuje običnim malim stvorenjima da ostvare i moguće i ono nemoguće. Dosegnu dostižno i posegnu za nedostižnim i uhvate svoju sreću.

Dok se u strepnji pitamo: što će sve divno naš dijete činiti, hoće li na stranu dobra stati, hoće li svirati ili priče pričati, duboko u sebi želimo da leti prema najljepšim vidicima i ostvari sve što poželi. Na tom mjestu slikovnica “dobiva krila”: dupli listovi se rastvaraju i pokazuju nam razne mogućnosti. Simbolično i predivno. Onako kako u životu biva. Sve se nudi i sve je moguće. Samo treba raširiti krila i hrabro poletjeti.

“I tad ću te gledati

I ti ćeš gledati mene

I kako god ćeš odrasti

Ja ću te voljeti.”

Slikovnica osim toga nosi dobar edukativni potencijal za djecu jer govori o postojanju izbora: “Na stranu dobra hoćeš li stati I dan osvjetlati?” Također nosi veliku poruku o vrijednostima o kojima ćemo promišljati unutar obitelji i o njima razgovarati: briga o malima, kako učiti do uspjeha i kako se nositi sa sivim danima.

“Kad noći sve budu crne

I kad za svakom sivi dan krene –

Imat ćeš hrabrost i uma sjaj

Otjerati sve sjene.”

Pred nama je slikovnica koja se čita na puno razina i pruža prilike za brojne razgovore o budućnosti, snovima i željama. Što će biti kad narastu? Kako je u svijetu odraslih? Što treba činiti da se do tamo stigne sretan i ostane zadovoljan? Kako i kojim putem? Osnovna nit ovog lijepog tkanja je ljubav. Iz nje je nikla podrška koju dajemo svojoj djeci. Dodala bih da je najvažnije znati podržati dijete. 

Netko je jednom rekao: “Za uspjeh, djetetu je potrebna barem jedna osoba koja vjeruje u njega”.

Budite to vi.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s