slikovnice

Poštar medo

 

3
Poštar Medo

Autorica: Julia Donaldson

Ilustracija: Axel Scheffler

Prijevod: Krešimir Krnić

Ibis grafika, 2016.

Kada ste zadnji put nekome napisali pismo? Kada ste zadnji put dobili pismo? Morate razmišljati? I ja.

Iznimno cijenjen i nagrađivan književni dvojac Julia Donaldson i Axel Scheffler, zavladali su hrvatskom dječjom scenom noseći nam neodoljive i nezaboravne priče i ilustracije koje ostavljaju trag u danima djetinjstva onih koji ih čitaju. Tko će ikada zaboraviti Grubzona?

Za seriju od četiri slikovnice Priča iz Žirove šume pobrinula se Ibis grafika u čijem izdanju ih možete naći. To su:

  1. Bosonogi Lisac
  2. Gospa Zečić drijema
  3. Prase se igra skrivača
  4. Poštar Medo.

Predivne su to slikovnice, pune pozitivne energije, ljepote i smisla za humor.

Pred nama je Poštar Medo, jednostavna a topla priča o medvjedu, koju zavolite na prvi dodir, pogled i na prvo čitanje. Duboko u Žirovoj šumi Medo piše tri pisma, po jedno svakome od svojih prijatelja.

4

Kada ih napiše, kreće od vrata do vrata kako bi ih uručio prijateljima. Kuca i otvara – a iza svakih vrata krije se po jedan lik iz priče, po jedan medin prijatelj i po jedan stanovnik šume: vjeverica, žaba, krtica.

Prozorčić je taman za dječji prstić! Ništa ne može zamijeniti taj ushit, širenje očiju od iznenađenja i radost prepoznavanja životinja iza prozorčića. Znate onaj tren kada djetetu bljesnu oči od zadovoljstva zbog uspjeha. Koliko prozorčića, toliko bljeskova i još par za kraj 🙂

Kada priča na taj način s djetetom razgovara i na taj način pruža otkrivanje onda postaje prijatelj. Onaj prijatelj kojeg dijete nosi pod rukom pred spavanje, nosi je ujutro za buđenje, nosi je u vrtić za prijatelje i vraća je kući jer bez nje ne želi biti. Ovakva slikovnica se čuva jer podsjeća na radost.

Kada Medo podijeli sva pisma, vraća se kući, otvara svoju bilježnicu s receptima, stavlja pregaču i počinje peći kolač. I to ne bilo kakav kolač, već rođendanski. Postavlja svečani stol, pali rođendanske svijeće, a na vrata upravo dolaze prijatelji. Na samom kraju slikovnice doznajemo da je Medi rođendan i da je zapravo pisao pozivnice za svoje prijatelje. E pa Medo, sretan ti rođendan!

8

Nemojte je propustiti, naročito ako imate malu djecu jer su Julia i Axel dvojac bez premca. Nenadmašni u svojoj genijalnosti, a reći ću vam zašto.

Slikovnica ima malo teksta i to malo je u stihovima koji se rimuju pa su lako pamtljivi. Ovu priču zapravo pričaju ilustracije. Dijete ih razumije i može već nakon prvog čitanja (ili bez njega) samo “preuzeti priču” i čitati. Na jedinstven i dobar način ove ilustracije zaokružuju tekst i nadopunjuju ga. Dijete ovu priču može pričati potpuno samostalno, dodajući detalje i potpuno samostalno može sa slikovnicom komunicirati jer njena kvaliteta to omogućuje. Priznat ćete da je to rijetkost u svijetu slikovnica jer većina ih, uglavnom, sugerira da ih netko treba djeci pročitati. Utoliko je njena vrijednost još veća – ako se radi o knjizi za dijete, onda neka ona to i bude – knjiga za dijete. A Poštar Medo je upravo to i tekstom i ilustracijom i izvrsnim formatom kao i listovima od tvrdog kartona koji omogućuju listanje i vrlo maloj djeci.

Iako na slikovnici stoji napomena da nije za djecu mlađu od 36 mjeseci i razlog za to vidim u prozorčićima koji su tanji i postoji mogućnost njihovog skidanja i možda papanja, ja vam od srca preporučujem da čitate Poštara Medu i maloj djeci,  jer sigurno mogu pratiti ovu lijepu priču.

Čitajte pa mi javite.

Zapravo, napišite mi pismo. 🙂

5

 

 

 

2 misli o “Poštar medo

  1. Na zanimljiv način dočarana važnost pisama. Životinje, uvijek dragi likovi djeci, garantiraju uspjeh u dječjem svijetu. Kada je riječ o slikovnicama, meni najdraži dvojac Donaldson/Sheffler sigurno će osigurati dobru zabavu

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s