slikovnice

Diktator

Diktator-2D_web-velika

Autor: Ulf Stark

Ilustracije: Linda Bondestam

Prijevod: Željka Černok

Naklada Ljevak, Zagreb, 2017.

“Na puno toga treba misliti kad si

diktator. On misli na sebe.”

Važne stvari uopće ne moraju, i najčešće nisu velike. Nakon njih mijenjaju se misli, a često i perspektive. Takva je ova mala, kompaktna, ali tako snažna i čvrsta slikovnica. Nije ona čvrsta samo zbog tvrdih, kvalitetnih korica i odličnog formata, nego više zbog poruke koju nam nosi. Ovo je jedna slikovnica za djecu, namjenjena i odraslima.

Nema roditelja koji se barem nekad ne upita: “Radim li dobro?”, “Je li to što radim i kako se ponašam, za dijete dobro?” Zapravo, čim postanemo roditelji, dobijemo vreću s milijun pitanja, bez odgovora. Za njima tragamo, pitamo, pričamo, polemiziramo, čitamo i sami sa sobom diskutiramo. Kakav nam je odgojni stil? Jesmo li popustljivi ili strogi? Jesu li nam granice jasne i jesmo li u odgoju dosljedni? Jesu li nam jasni dugoročni ciljevi za naše dijete i vrijedi li zbog njih danas biti uporan i dosljedan?

Postoje teorije, pravila, strukture, granice, literatura – sve postoji, ali mi smo samo mama i tata sa srcem punim ljubavi za najdraže biće na svijetu. Pa tko mu ne bi popustio da ponekad ne pospremi svoje igračke? Zar ne? Znam. Tko ne produžava vrijeme odlaska na spavanje? Tko sprema omiljenu hranu opet i opet jer naše malo zlato, eto, ne voli blitvu, i tako dalje, i tako dalje…dugačak je popis primjera.

Često se čini da ljubav i granice ne idu skupa i da ih je teško pomiriti. O da, idu! I to naročito kada je u pitanju roditeljska ljubav. Jer u protivnom, postat ćemo smješni i djeci i sami sebi. I sluđeni razmjerima štete. Ako ne vjerujete, pročitajte Diktatora. I to svi u obitelji. I bake i djedovi. Naročito oni 🙂

Djeca u slikovnici prepoznaju sebe u svakodnevnim situacijama i urnebesno se zabavljaju i smiju iz sveg glasa (sebi ili nama, nisam do kraja sigurna). Što se oni više smiju to se više smanjuje vaš smisao za humor. 🙂

Diktator voli špricanje.

Bravo! Kliče narod.” 

sumek 056

Kad ne pada kiša vozi se u otvorenim kolima

Ima svog vozača.

Brže! viče..

A onda uspravno sjedi i maše narodu:

stričekima,

tetama

i psima.”

sumek 057

“…diktator ne spava.

On bdije nad svojim narodom

Pogotovo nad jednom osobom.”

Svaka stranica, nosi novu epizodu u neprekidnom lancu diktature, u tako poznatim nam situacijama. Tu su, naravno i zgode iz vrtića, gdje dragi diktator također provodi svoju volju, kada ne na djeci i osoblju, onda na drveću i kamenju. Ono što je važno, a provlači se kroz tekst je usamljenost malog diktatora. Naime, ne može nikome narediti da mu bude prijatelj, a i djevjčica Tina, koja mu se sviđa, ga ne prihvaća. Uzalud on pokušava, najčešće neprimjereno, ostvariti svoje želje pa podmeće nogu, razbija glavu,  odbija rutine i vrti se u krugu svoje diktature s jedne, i želje za prihvaćanjem, s druge strane. I nije mu lako.

Situacije koje se u slikovnici pojavljuju su: Diktator ide spavati, Ništa od priče, Diktator sanja, Kad pada kiša, Kad ne pada kiša, Kaša za anđele, Na puno toga treba misliti, Veliki rat jastucima, Potpis, Odmor, Izlet, …

sumek 059

Tekst je zanimljivog i neobičnog fonta, ritma sličnog stupanju i vrlo lako zadržava pažnju. Bitno je naglašeno kratkim rečenicama koje obiluju dobrim humorom. Alegorije su namjenjene nama i uglavnom se i sami možemo dobro nasmijati.

A ilustracije?

U prvi trenutak su iznenađujuće, vuku vas u neke stare, ratne i totalitarne prošlosti,  bojama, uniformama i raznim simbolima (tenkovi, zvijezde, vojne uniforme). S druge strane su zanimljive, razbacene, šarene i vedre. Djeci se sviđaju jer ne poznaju simbole totalitarnih dikatura kojima smo mi opterećeni, pa ih gledaju i doživljavaju na sasvim drugačiji način. Ilustracije su nastale interesantnom tehnikom šivanja različitih komada krpica – poznatija kao patchwork. Čini mi se da ni to nije slučajno. Naime, najstariji pronađeni patchwork radovi datiraju još od drevne Kineske civilizacije, a pronađeni su i u faraonskim grobnicama Starog Egipta. Dakle starom tehnikom koja uvijek ima svoje poklonike,  oslikana je vječna tema diktature naših najmlađih.

Linda Bondestam (1977) je diplomirala ilustraciju na londonskom Sveučilištu Klingston. Izlagala je radove diljem svijeta. Njene slike su složene poput slagalice.

Ulf Stark jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade te često nagrađivan prestižnim nagradama.

Osvrt napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s