slikovnice

Čudak Šumek

00-CUDAK-SUMEK

Autorica: Ivana Francišković Olrom

Ilustratorica: Gordana Ivković

Biblioteka: Priče o Smotancima

Naklada Šumek

U Vrlingradu žive Smotanci. Oni su kao mi, pa lako pomislite da se u Pričama o Smotancima zapravo radi o nama. Da, i to je točno. Radi se o nama.

U Vrlingradu živi Mirko i njegova mama. Nekada je u tom gradu živio i Veljko. Bilo je to vrijeme kada se u sred grada još moglo uživati u pjevu ptica i zelenilu. Kada je u Vrlingrad došao asfalt, automobili, smog, prašina i buka,  Veljku je sve to toliko dodijalo da je otišao u šumu i više se nikada nije vratio. Ljudi vole hrabrije od sebe nazivati čudnima, a drugačije od sebe – neobičnima, a često i strašnima pa to nije ni Veljka zaobišlo – nazvali su ga Čudak Šumek i pretvorili ga u Legendu.

Mirkovoj mami je stalno izmicala nagrada cvjetnog festivala za najljepše cvijeće u vrtu. Bila je tužna zbog toga. Tu se zapliće priča.

Znam da znate koliko je naša sreća važna našoj djeci. I znam da ste bili u brojnim situacijama kada su djeca uzela odgovornost za našu sreću u svoje ruke i kada ste spoznali da su kadri učiniti svašta ne bi li mi bili ono što je njima toliko važno: ne bi li mi bili sretni.

Mirko je, isto tako, odlučio jedan dan usrećiti mamu. Odlučio je ubrati najljepše cvijeće na svijetu ne bi li ona konačno osvojila nagradu cvjetnog festivala. Osjećao se pomalo i kriv što su se njihove ruže u vrtu smrznule jer ih nije baš dobro čuvao. Spremio se Mirko, najbolje što je znao, i otišao u šumu. Sam. Po cvijeće za mamu. Najljepše cvijeće na svijetu.

Puno je razina i emotivnih i spoznajnih na kojima možete čitati ovu slikovnicu. Pred nama je topla i jednostavna priča – svega tri glavna lika, a toliko nijansi ljudskih osjećaja, raspoloženja, misli i iskustava. Sve vam se čini poznato, jer i je, a opet vam otvara, nenametljivo, nježno i pažljivo – cijelu kiticu najljepšeg cvijeća – novih spoznaja za dijete.

Vrhunski je to nama dala Ivana Francišković Olrom. Zašto vrhunski? Morate ovu slikovnicu čitati djeci pa ćete i sami vidjeti zašto: Oči im blistaju, pitanja samo iskaču, iskustva se pričaju, doživljaji s mamama ali i šumskim stanovnicima se prepričavaju i znanja o biljkama se rado dijele.  Slikovnica obiluje didaktičkim potencijalom i možete je izvrsno koristiti u nebrojeno puno prilika. Mirko nas uči: slušati, gledati, zapažati, iskustveno doživljavati, uočavati, dodirivati, kretati se preko prirodnih prepreka, imenovati biljke, životinje, pojave, brojiti koliko čega ima, razlikovati zvukove, boje, lišće, ptice… Kažem vam: dignite se sa stolice i krenite u šumu učiti. Najvrijednija iskustva naći ćete tamo. Pitajte Mirka. 🙂

A Šumek? Zavoljet ćete ga. Možda vas i rasplače. Taj simpatični i dobrodušni starčić nije usamljen, jedino ponekad sanja da pije kavu i jede kolač u gradskoj kavani. On zna odgovore za kojima mi tragamo, on ne pokazuje put nego samo smjer i poput najljepšeg cvijeća postoji samo u toj šumi i nigdje drugdje.

A ilustracije? Posebne i jedinstvene kao i cijela priča o Šumeku. I nezaboravne. Čini se da su baš savršeno kliknule Ivana Francišković Olrom i Gordana Ivković jer je rezultat genijalan, kao i one, kao i Šumek. Kao i Smotanci.

Priča Čudak Šumek, je, nakon što je izašla, 2011. godine, odabrana među najljepše hrvatske slikovnice i sudjelovala je na međunarodnim izložbama.  Osvaja nagradu: “Hrvatska lijepa knjiga”, 2012. godine.

Najveće nagrade nalazi u srcima onih koji je čitaju: nadahnuće i ljubav. Zato Čudak Šumek postoji. Vidjet ćete.

Velika preporuka, od srca.

Noć u šumi:

mrgf1213

Osvrt napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s