zbirka priča

Marine čudesne pustolovine

Marine-čudesne-pustolovine_naslovnicac

Tekst: Marijana Križanović

Ilustracije: Vanda Čižmek

Uvez: tvrdi uvez

Broj stranica: 78

Dob: 6-10 godina

Ibis grafika, 2017.

Da vam predstavim Maru? Mara je plava, nježna i sitna djevojčica koja je u svoje čudesne pustolovine vjerojatno otišla držeći se za crveni balon. Tako barem nagovještava ilustracija sjajne Vande Čižmek. Na raketi sigurno nije otišla, ali zato znam  da je čudesna snaga i energija Marine mašte zasigurno mogla taj balon nositi od Afrike do Europe, od dna mora do svih poznatih nam planeta Sunčevog sustava.

Zbirka sadrži šest samostalnih priča povezanih znatiželjnom i razigranom djevojčicom Marom koja, na krilima mašte, putuje iz jedne priče u  drugu, iz jedne u drugu pustolovinu. Pustolovina uvijek uključuje neizvjesnost, protkana je hrabrošću, nepoznatim svjetovima, novim iskustvima i uvijek, uvijek ojača naše snage. I sa Marom je tako.

Slike, prizori, informacije i likovi se u ovim pričama brzo izmjenjuju i sva sreća je što djeca imaju sposobnost brzog procesuiranja informacija kao i nevjerojatnu mentalnu fleksibilnost pa mogu vrlo vješto skakutati ovim uzbudljivim pričama. Za moje starije, tromije mentalne sposobnosti više paše Marijanin sjajan osmerac. 🙂

More se talasa, njiše,

čas glasnije, a čas tiše.

Pripovijeda priče sjajne,

u svom srcu nosi taje.

Iz dubine morskog gnijezda,

biserna se vidi zvijezda.

Tu se more s nebom spaja,

nema od tog ljepšeg raja.

Ali zato djeca budu ovim pričama zanesena, ponesena, motivirana, razdragana i ako uspiju dohvatiti pero s krila mašte – večerat će na Mjesecu.

Pripremite se za učenje. Ove priče su okidači za pitanja na koja nemate odgovore. I to puno takvih pitanja. To su priče koje potiču na istraživanje, traganje za novim svjetovima, novim iskustvima. I nije važno je li Mara  u Africi među zebrama, u Bjeloveškoj prašumi ili u zemlji Djeda Mraza – uvijek se događa učenje. Mara doživljava svijet oko sebe širom otvorenog srca, spremna na sve izazove i iskustva. Koliko čuđenja i koliko novih informacija? Djeca će vas pitati: “Stvarno? Je li to stvarno ili samo u priči?”

  • Svaka zebra ima jedinstvene pruge kao što čovjek ima jedinstven otisak prsta. Stvarno?
  • Kada se morske struje mijenjaju nastaju vrlo čudni zvukovi, poput vrenja vode u loncu. Stvarno?

Priče će vas voditi do najvećih dubina: ne samo morskih i svemirskih nego i vlastitih.

“Najviše volim biti pored morske hridi. Tada zatvorim oči i osluškujem srce. I tišinu. I more…”

 Učit će nas jedinstvenosti, ustrajnosti, ljepoti, iskrenosti i nadahnuću. Učit će nas važnosti snova i sanjanja i vrijednosti borbe za njihovo ostvarenje. Nježno će nas podučiti srčanosti i vjeri u sebe i ustrajnosti u poštenju i vrlinama. I da, pokazat će kako smo zaglavili u nekim obrascima razmišljanja, vjerovanja i djelovanja. Priznat ćete da su to vrijednosti o kojima itekako treba razgovarati s djecom. I to puno i često.

Da moram izabrati najljepšu od ovih šest priča, bio bi to Medo (Rudolf) koji nije spavao zimski san jer ga je budilo hrkanje njegovih roditelja. U potpuno novom iskustvu zime, on doživljava razne pustolovine i više od svega želi vidjeti Božićno drvce.

Mara se kreće po tankoj crti između fiktivnog i stvarnog svijeta i neprestano skakuće iz jednog u drugi  pa vam se ponekad učini da više ne znate gdje je i da je ne možete pratiti. Da. Takva je ta mašta. Naročito kada je koriste djeca.

leteće-zebre

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s