zbirka priča

Bob, bobić, mahuna

1

Autorica: Mirjana Mrkela

Ilustratorica: Branka Hollingsworth Nara

Tvrdi uvez, 47 str.

Naklada: Iris Illyrica, 2017.

Tako mi se sviđalo ne voljeti mahune, ni bob. Nemam više argumenata za to 🙂

Pred nama je 20 bajki, a svaka od njih sjedi na nježnom jastuku vrhunske ilustracije. Vidjet ćete, nije to samo ilustracija. To je slika – umjetničko djelo sjajne Branke Hollingworth Nara.  Ilustracije su u ovoj knjizi ono što priče pretvara u prave male zelene dragulje. Nježno i vedro podržavaju,  ponekad iskoče u prvi plan, bljesnu pa se povuku taman koliko treba da priča kaže svoje, a onda one još jednom potvrde rečeno, naglase bitno i podsjećaju na važno. Sjajna, genijalna Branka Holingworth Nara je među najpoznatijim i najboljim hrvatskim ilustratorima. Donosi djeci, svojim bogatim radom, nove svjetove i nova prostranstva svaki put kada uzme kist (a zapravo, uglavnom radi digitalnom olovkom).

4

Zbog ovakvih slika i boja zaboravit ćete da ne volite bob i  da su vam mahune na listi neželjene hrane. Tu će vješto i razigrano, bajkovito, a opet edukativno i s puno činjenica, priču ispričati Mirjana. I to kakvu priču. Dvadeset priča.

Mirjana Mrkela nas vodi iz bajke u bajku i putem u naše torbe stavlja zrna znanja, tradicije i izvornosti i uz svako zrno doda malo ljepote, čarolije i pokoju tajnu. Brzo se torbe napune jer knjiga obiluje informacijama, činjenicama, a priče vješto balansiraju između fikcije i stvarnosti.

Mahuna boba je velika od 5 – 10 cm i sadrži od 2-7 graholikih i do 3 cm velikih sjemenki. Jede se mlada mahuna, zrno boba i mladi listovi na salatu, a nekada davno u pepelu bobove stabiljke su žene u Dalmaciji prale rublje. Zaboravljen i nepravedno zapostavljen bob nekad je hranio vojnike Rimskog carstva, a voljeli su ga i  stari Grci i Egipćani. Knjiga obiluje činjenicama, savjetima, preporukama pa niste potpuno sigurni radi li se baš o bajkama.

To što su uglavnom kraljice i kraljevići glavni likovi ne mora značiti da je u pitanju bajka. Često su za našim stolovima baš princeze i prinčevi, na stolu neka mahunarka i sve je u tijeku, samo nije bajka. 🙂

Jako sam puno naučila. I vi ćete. Doznat ćete kako su nastale mahunarke, što se kuha u pobjedničkom loncu, što donosi sreću, što se može doznati gledajući u bob itd … Svaka priča završava jednim listom boba koji pruža dodatnu informaciju i naglašava – Dobro je znati: da je cvijet boba nalik leptiru, da zrno boba donosi sreću. I još puno, puno toga.

3

 

Autorica Mirjana nam kaže: “Ne morate zavoljeti bob, ali znajte: U Dalmaciji, gdje ja živim, a i u okolnim krajevima, bob je od davnina bio važna namirnica. Zašto više nije, sami odgovorite! Učinimo što možemo kako bismo ispravili tu nepravdu! Ja sam napisala priče, a vi nastavite dalje! Kušajte bob, kuhajte ga i uzgajajte! Ili makar uživajte u ovim pričama!”

Hoćemo Mirjana.

Uz slatke bobiće.

Hvala.

 

Osvrt napisala: Sanja Margeta

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s