slikovnice

Što je bubamara čula

11

Autorica: Julia Donaldson

Ilustratorica: Lydia Monks

Prijevod: Ozren Doležal

Meki uvez, str. 32.

Profil, 2015.

Danas vam predstavljamo jednu u nizu uspješnica Julie Donaldson. Široj publici poznata po slikovnici Grubzon, autorica nastavlja izvrstan niz pa je tako i „Što je bubamara čula“ slikovnica  koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Šarena, vesela, a mogli bismo reći i bučna slikovnica, privući će pažnju i najmlađih čitatelja.  Iako je slikovnica izvorno pisana engleskim jezikom, čitatelji mogu uživati u ritmičnoj priči u stihovima i savršeno odabranim rimama koje će okupirati pažnju malih slušatelja i čitatelja. Prepjevavanje stihova sa stranih jezika inače je vrlo težak posao, ukoliko se želi ostati što autentičniji izvornoj priči, no usuđujem se reći kako je u ovom slučaju prijevod odrađen maestrano!

Slikovnica je vizualno vrlo ugodna oku. Boje pozadina na svakoj stranici daju priči poseban ton, uvlače nas u ambijent farme i gotovo osjećate kao da ste tamo i na licu mjesta promatrate ovu napetu priču. Ilustracije su vedre i pružaju priliku da djeca vrlo lako prate priču. Kako priča odmiče i mijenjaju se emocije i raspoloženja, tako se i na likovima vrlo lako prepoznaju emocije koje doživljavaju. Ova je slikovnica estetski vrlo lijepa i prepuna detalja koje zamjećujete tek kada je više puta prelistate.

30630040_10156052222591346_8507880444400762880_n

Nestrpljivi ste čuti o čemu se zapravo u priči radi?

Naime, ovo je pravi mali triler za djecu. Na farmi će se odviti pomno planirana krađa ili barem njen pokušaj. Uz veliku galamu, mukanje, gakanje, njištanje, lavež i mjaukanje, prava je sreća da najmanja stanovnica farme-bubamara pomno prati i osluškuje što se sve događa. Upravo je tako čula Kršnog Krešu i Šašavog Sašu, dvije lopuže, kako planiraju ukrasti, ni manje ni više nego šampionsku kravu. Na sreću, nisu uspjeli, i to upravo zahvaljujući maloj mudroj bubamari koja ih je u tome spriječila. Kako? To ćete morat otkriti sami.

30697689_10156052222936346_4175480455421755392_n

Ova slikovnica sadržajno je iznimno slojevita pa je tako mogu preporučiti i za najmlađe čitače odnosno slušatelje. Čitate li ovu priču djeci dojenačke dobi, ona će sa interesom pratiti priču zbog njene iznimne ritmičnosti,  a vedre i šarene boje slikovnice zasigurno će zaokupiti njihovu pažnju. Ono što ovu slikovnicu čini prigodnom i za djecu najmlađe dobi jest autoričina upotreba onomatopeje, prenošenje zvukova iz prirode. Glasanje životinja ponavlja se nekoliko puta kroz priču i navodi čitatelja da se u ovu priču  maksimalno unesu geste, glasanje i mimika, sve će biti uključeno. A ima li išta zanimljivije nego kada beba promatra roditelje koji njište kao konji ili gaču kao guske? Naravno da nema.

Čitate li ovu slikovnicu nešto starijoj djeci, otvara se široka paleta edukativnih i odgojnih momenata. Uz sve već gore navedeno, slikovnicom ih upoznajete ih sa životom na farmi, njenim stanovnicima i njihovim staništima. Osim same prirode i društva s farme, priča nam pruža mogućnost za učenje o prostornim odnosima (lijevo-desno), bojama, oblicima, veličinama i odnosima među njima, ali i o  emocijama i njihovim uzrocima i posljedicama, o zajedništvu i poštenju te o društveno prihvatljivom ponašanju. Također, neobičnim obratima u priči možete pratiti koliko je dijete shvatilo priču i što je doživjelo. Ova će vam slikovnica svakako dati materijala za razgovor i igru sa svojim predškolcima.

Na kraju samo mogu reći, ako ste u potrazi za slikovnicom koja će pratiti vaše dijete od rođenja pa sve do predškolske dobi, ovo je knjiga za vas.

Slikovnica za sada ima još dva nastavka. Ukoliko se „navučete“ na ovu preslatku slikovnicu i želite još, njene nastavke potražite pod naslovima „Što je bubamara čula ovaj put“ i „Što je bubamara čula na odmoru“.

Recenzirala: Mirna Švast, mag.praesc.edu., odgajateljica i Janina mama ❤

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s