slikovnice

Što je bubamara čula na odmoru

12

Autorica: Julia Donaldson

Ilustratorica: Lydia Monks

Prijevod: Ozren Doležal

meki uvez, str 32

Profil, 2018.

Neodoljiva bubamara i njena detektivska priča sa farme toliko je dobro primljena kod publike da je dobila (za sada) još dva nastavka. Nakon spašavanja šampionske krave u prvom nastavku, naša se bubamara ponovno susrela sa Kršnim Krešom i Šašavim Sašom na farmi i još jednom ih zaustavila u lopovluku u nastavku „Što je bubamara čula ovaj put“.

U trećoj po redu slikovnici o bubamari koju ćemo vam danas predstaviti, uz pomoć razigranih ilustracija Lydie Monks zajedno letimo u gradsko okruženje, ravno u britansku prijestolnicu. Iako u samom tekstu slikovnice nije imenovan grad u kojem se bubamara zatekla na odmoru, prema ilustracijama i svima poznatim vizurama grada ( Big Ben, London Eye, London bridge..) jasno je da se radi o Londonu.

Obratite li pažnju i pročitate slikovnicu „od korica do korica“, primijetit ćete kako je svaka slikovnica autorice posvećena nekome. Kako sa posvetama već biva, uglavnom su upućene najbližima – djeci, partnerima, unucima, suradnicima, roditeljima i slično, no ova je slikovnica posvećena neobičnim likovima. Riječ je o vjernim prijateljima, kraljičinim psima Willowu i Holly. Ova informacija naizgled nije bitna, no čini mi se da je ključna s obzirom na to gdje je radnja smještena i tko su bubamarini suradnici u ovom nastavku.

O čemu se zapravo u slikovnici radi?

Kao što sam već napomenula, bubamara kreće na odmor u grad. U zoološkom je vrtu čula razgovor dobro znanih lopova kako planiraju namamiti majmunčića Miku da za njih krade. I u prijašnjim se nastavcima dalo isčitati da se Kršni Krešo i Šašavi Saša ne zadovoljavaju sitnim krađama pa su i ovaj put zaista visoko podignuli ljestvicu, cilj im je ukrasti kraljičinu krunu. Velike krađe zahtjevaju  najvještije detektive da ih spriječe, a u tome mala bubamara nema konkurenciju. Naravno, ona smisli plan kako ih zaustaviti, a u tome joj pomognu kraljičini korgiji i njihovi brojni pasji prijatelji. Kako su Kršni Krešo i Šašavi Saša završili u priči i zašto su bježali livadom glavom bez obzira provjerite sami.

30657340_10156058154036346_7594987735501242368_n

Ilustracije su sada već prepoznatljive jer Donaldson i Monks surađuju već na desetak slikovnica. Vedre, vesele boje, crtež prilagođen djeci, bez suvišne „karikaturizacije“ likova ili okoline odlikuju i ovu slikovnicu. Pogledate li pažljivije vidjet ćete kako su ilustracije zaista detaljne, smislene i ponekad komične, a da u isto vrijeme ne odvlače pažnju sa teksta već ga diskretno podupiru i prate.

Sadržajno je slikovnica nešto bogatija tekstom no prva „bubamara“ i osobno mi nedostaje malo fluentnosti u stihovima. Također, čini mi se da je zbog količine teksta i sam ritam čitanja usporen pa mi stihovi ne djeluju pamtljivo (što je djeci inače iznimno zabavno). S druge strane, tekst slikovnice, kao i ilustracije, nudi  niz mogućnosti za učenje, zabavu i igru s djecom. Slikovnica tako otvara vrata za učenje o Londonu, ali i samoj britanskoj kulturi i običajima. Također širi spoznaju o divljim životinjama i načinu na koji se glasaju jer autorica koristi onomatopeju kao izražajno sredstvo, a nudi i priliku da djeca upoznaju velik broj pasmina pasa. Naravno, tu je i pouka same priče kako je važno njegovati zajedništvo i raditi u timu te na taj način činiti dobre stvari.

Rekla bih kako je treći nastavak bubamarinih avantura izvrsna slikovnica za nešto stariju djecu predškolske dobi.

Želite li saznati kako je bubamarin odmor u trenutku postao radni odmor i pritom se dobro zabaviti svakako pročitajte ovu priču.

Preporuka: na internet stranici https://pages.panmacmillan.com/what-the-ladybird-heard/ nalazi se mnoštvo igara, pjesmica i aktivnosti o bubamari i njenim avanturama

 Recenzirala: Mirna Švast, mag. praesc. edu., odgajateljica i Janina mama ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s