slikovnice

Što je bubamara čula ovaj put

31229297_1015608499013

Autorica: Julia Donaldson

Ilustratorica: Lydia Monks

Prijevod: Ozren Doležal

Meki uvez, str. 32.

Profil, 2016.

Da na farmi sa bubamarom žive, među ostalima, crvena koka i dlakavo prase znaju i tate i mame i bake i djedovi i svi ostali koji su posjetili dom u kojem živi slikovnica: „Što je bubamara čula“. Prvi nastavak bubamarinih pustolovina toliko je očarao publiku da slobodno možemo reći kao je ovo jedna od onih „klasika“ među slikovnicama koje morate imati kući. A kada se jednom uvučete u svijet simpatične bubamare onda vas svakako razveseli činjenica što ova priča ima nastavak.

 „Što je bubamara čula ovaj put“ ponovo nas vraća  na farmu, među već poznate likove i njihove avanture. Životinje sa farme ponovno se udružuju i uz pomoć mudre bubamare zaustavljaju još jedan pokušaj pljačke.

Problem nastane kada crvena koka primijeti da joj nestaju jaja i na farmi izbije svađa. Srećom, tu bubamara koja je smirila tenzije i brzo poletjela riješiti zagonetku. Pod okriljem noći na farmi je primijetila da se netko šulja. Nemalo se iznenadila kad je vidjela Kršnog Krešu i Šašavog Sašu kako ponovno kuju zločinački plan. Sve je bilo jasno. Dvije su lopuše zbrisale iz zatvora i odmah je znala tko krade jaja. Sva sreća da bubamara pozorno gleda i sluša jer je bubamara ponovno načula razgovor između ova dva nesretna tata. Koliko su pohlepni vidjet ćete i sami, ali samo ću vam reći da su odlučili kako im je bolje maznuti cijelu koku i prodavati jaja na placu, nego se svaku večer vraćati na farmu. Tada nastupa bubamara, okuplja životinje i zajedno smišljaju obranu. Naravno da su opet smislili lukavu smicalicu i naravno da su ponovno nasamarili Krešu i Sašu, ali na tako genijalan način da morate pročitati „bubamarin“ nastavak.

31239307_10156084990676346_6230193870685077504_n

Tekst slikovnice je vrlo pitak i čitak, ritmičan, prepun igre riječima i dobrih rima. Autorica uspješno stvara vrlo napete trenutke koji će držati djecu zainteresiranu do posljednje stranice. Zvučna i bučna, a ovoga puta prožeta čak i ne tako ugodnom mirisnom notom, slikovnica je pravi magnet za privlačenje pažnje djeteta.

Slikovnica nam nudi mogućnost da djeci približimo različite (ne)uobičajene situacije i na njima interesantan način stvorimo uvjete za igru, zabavu i učenje. I ova je slikovnica, poput svoje prethodnice, vrlo slojevita i pruža mogućnosti za učenje na više razina. Rekla bih kako je slikovnicu moguće koristiti za čitanje djeci od najranije dobi. Bebe će pratiti vaš glas – ritmičnost, intonaciju, glasnoću, dok će nešto starija dojenčad pratiti i boje, oblike, likove. Što je dijete starije, to će više upijati priču, pitati sve više pitanja i dublje ulaziti u samu fabulu. Učenje o životinjama i njihovim staništima, veličinama, bojama, oblicima, društveno poželjnom ponašanju, moralu, pohlepnosti, zajedništvu. sve navedeno i još puno više stane u ovu naizgled jednostavnu priču o crveno crnoj šutljivoj bubamari. I ovoga puta, jednostavne ilustracije Lydie Monks odlično prate priču i sigurno će zadržati pozornost djeteta.

31318177_10156084989881346_532627862268674048_n

Na kraju, mogu reći kako se radi o vrlo kompleksnoj i kvalitetnoj slikovnici koju svakako pročitajte sa vašim djetetom. Iskoristite ove prekrasne proljetne dane, pronađite s djetetom samo vaše mjesto za čitanje i odletite sa bubamarom u još jednu avanturu. Dobro ćete se zabaviti i tko zna gdje će vas nakon pročitanog dječja mašta odvesti.

Recenzirala: Mirna Švast, mag.praesc.edu., odgajateljica i Janina mama ❤

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s