slikovnice

Dan kada sam se pretvorio u pticu

4

Autor: Ingrid Chabbert

Ilustracije: Guridi – Raul Nieto

Prijevod sa španjolskog: Ines Čulo

Tvrdi uvez, 36. str.

Planetopija, 2018.

Na stranicama pred nama vodi se nježna borba vrlo uspješnog dvojca u svijetu slikovnica: francuske spisateljice Chabbert i španjolskog ilustratora Guridia – tko će uspjeti više reći s manje izraza, s manje teksta ili s manje poteza olovkom. I uspijevaju, naravno, maestralno izvesti igru prožimanja svog istančanog minimalizma s jedne i druge strane pa je pred nama vrhunsko djelo savršene igre teksta i slike. Ostavljaju i nama dosta mjesta u koje se mogu smjestiti naše prve ljubavi: u puno praznog prostora na stranicama i u nostalgičnu boju papira.

Ovo je nježna priča jednog dječaka o prvoj ljubavi. On se već prvog dana škole zaljubio u djevojčicu Klaru koja je jako voljela ptice. Njegovo ime ne znamo ( što nije čudno, kada si zaljubljen ne znaš više ni kako se zoveš). Nije mu preostalo drugo, mislio je, nego se pretvoriti u ono što ona najviše voli. Pretvorio se u pticu i stavio na kušnju svoju ustrajnost i hrabrost. Nije mu bilo lako u odijelu velike ptice igrati nogomet, penjati se na stablo i ići piškiti. Najgore je bilo kada je padala kiša. Svi su mu se već pomalo smijali, ali ga to nije bilo briga. Ustrajao je sve dok ga jednog dana konačno nije ugledala Klara. Pogledi su im se sreli. Prišla mu je i skinula ptičje odijelo.

“Srce mi lupa kao ludo,

a nebom se rasprši oblak ptica.”

8

Sjećate li se prve zaljubljenosti? Sjećate li se ustreptalosti tih nježnih dana ili je sve izbrisano pod brisačima zrelih godina i ozbiljnih ljubavnih zavrzlama? Bez obzira na vaša sjećanja, važno je s pravom mjerom poštovanja pristupiti dječjim osjećajima  zaljubljenosti. Iako imamo spoznaju o prolaznosti i brzoj izmjeni (djeca se ponekad vrlo brzo zaljubljuju i odljubljuju da ne stignemo ni pratiti, ili su zaljubljeni u dvoje djece istovremeno) i znamo koliko će još ptica odletjeti do prvog pravog ljubavnog potresa – Zastanimo. I dooobro poslušajmo dijete.

Prve dječje simpatije uglavnom se događaju u predškolskoj i ranoj školskoj dobi. Smetenost osjećajima i zbunjenost njihovom silinom za dijete su novo iskustvo. Pustite da dijete govori o osjećajima i da se smije dječaku koji u odijelu ptice igra nogomet i koji je na kiši mokar kao pas. Neka se zamisle nad tajnama ljubavi i neka pričaju o svojim osjećajima. O tome treba učiti pričati. Ova slikovnica će pri tome pomoći. U tako malo riječi nosi tako puno značenja, dodiruje nas nježno poput perja, a otvara prostranstva za iskustva, pitanja, razgovore. Razgovarajte pažljivo i poštujte djetetove misli i osjećaje kako bi i ono samo naučilo poštivati vlastite i tuđe emocije. Priznat ćete da je to vrlo važna lekcija, a time i velika odgovornost nas odraslih za dugoročnu emocionalnu i svaku drugu dobrobit naše djece.

7

Osvrt napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s