slikovnice · slikovnice s preporukom

Veličanstveni izum

1

Autorica: Ashley Spires

Prijevod: Ozren Doležal

Meki uvez, 32 stranice

Profil knjiga, 2018.

  • Za sve malene perfekcioniste ovoga svijeta

I sama posveta već priča priču 🙂

Ako ste ikada pokušali ideju, koja sasvim fino živi u vašoj glavi, oživotvoriti i povući je do stvarnosti, onda znate kako to nije nimalo lako. Ideja u glavi je savršena i isto tako savršeno funkcionira, sve dok se u nju ne upetljaju prsti realiteta. Tada stvari gube prvotnu ljepotu, počinje sumnja i u ideju i u izvedbu i oblak sumnje preplavi i nas same pa počinju naše mantre: “nisam baš za to”, “ne mogu ja to”, “nisam sposoban”, “odustajem”, itd.

Sve to jako dobro zna Ashley Spires, višestruko nagrađivana spisateljica i ilustratorica brojnih knjiga za djecu, koja oduvijek voli svašta izrađivati i itekako dobro pozna proces nastajanja. Kaže da je sve što je ikad radila i pisala nastajalo iz suza, vriske, muke i čupanja kose dok stvari nisu ispale “baš kako treba”. Živi u Ladneru, gradu u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji, gdje sa svojim psom, Gordonom, može slobodno šetati kad joj ono na čemu radi ne ide po planu.

( za radoznalce:  http://www.kidscanpress.com/creators/ashley-spires/680)

Djevojčica u slikovnici “Veličanstveni izum” korača upravo tim putem. U crvenoj haljinici i trapericama, kose počešljane u uredne kečkice, punih džepova alata i punih naramaka nacrta pokušava ostvariti svoj savršen izum. Zaposlila je i pomagača, najboljeg prijatelja – psa. Točno zna kako izum mora izgledati i točno zna što mora napraviti. Odabrala je mirno mjesto za rad i počela.

3

5

Mjerila je, premjeravala, precizno bilježila, čekićala, odvijala, zavijala, stezala i namještala, ali izum nikako nije bio ni blizu savršenoj ideji, a još je dalje bio od veličanstvenog.

Posve su šokirani otkrićem da izum uopće nije veličanstven. Nije ni dobar. Čak nije ni osrednji. Skroz je naskroz loš.”

Ako u djetetu čuči mali perfekcionista ovaj trenutak nagovještava krizu. Pomoći ne možete puno jer ne vidite taj veličanstveni izum u glavi i  uglavnom smetate ako bilo što pokušate.

Dijete ulazi u fazu frustracije i bijesa. U slikovnici slijede riječi: drobi, nabija, gura, bol do mozga… i one su naglašene crnim boldom i otisnute velikim tiskanim slovima. Kulminacija je u eksploziji. Nakon toga slijedi smirivanje, sumnja i odustajanje. Tada pomoćnik – pas, predlaže šetnju pa se raspoloženje popravlja, bijes isparava a radost i kreativnost ponovo dolaze.

S odmakom od situacije i osjećajem opuštenosti stvari izgledaju drugačije. Ideje se preslože same ( jer unatoč šetnji, naš se savršeni mozak i dalje bavi idejom) I veličanstveni izum je tu – pred nama, naš – BAŠ KAKAV TREBA BITI.

 Od prve ilustracije gdje je djevojčica na romobilu a pas kraj nje trči do zadnje gdje je on u prikolici zakačenoj za romobil, cijeli je jedan proces učenja i razvoja.

Ilustracije su u odnosu na tekst dominantne i veličinom i značenjem. Nižu se i jasno pričaju pa većinu značenja dobivamo zahvaljujući njima. Crvena haljina na djevojčici znatno odskače od ostalih korištenih boja i u snažnom je kontrastu s neutralnom pozadinom koja je ili bijela ili sivo plava ili čak samo tankim linijama iscrtana kulisa. Izvrsno je prikazana fokusiranost na aktivnost. Emocije na licu djevojčice su jasno vidljive, a tu je cijela jedna skala od zaigranosti i radosti, preko ozbiljnosti, koncentracije i zaposlenosti, iznenađenja, zabrinutosti, sumnje, ljutnje, razmišljanja, bijesa, agresije, umora i opet vedrine na kraju. Dijete će bez problema prepoznati emocije i sebe u sličnim situacijama. Prilika za razgovor i učenje ovdje ima puno.

6

Da, ovo je priča o ustrajnosti i upornosti.

Ovo je priča o strpljenju. Priča o vjeri u vlastite sposobnosti i mogućnosti.

Ovo je priča o vještini i umijeću “puštanja” kada ne ide. I ponovnom pokušavanju.

Ovo je priča o učenju na vlastitim pogreškama.

Ovo je priča o neodustajanju.

A to su vještine i umijeća koje je vrijedno njegovati, poticati i razvijati. Kako ćemo naučiti djecu strpljenju u ovom hiper užurbanom svijetu i životu – ne znam. Kako ćemo mi (odrasli)  koji najčešće žurimo, preskačemo, multitasking živimo i djeci uzvikujemo: “požuri”,  kod iste te djece potaknuti mir, strpljenje, umijeće “puštanja” – ostaje svakome od nas da razmisli.

Ova slikovnica prava je  podrška svim velikim i malim mudrim glavama i spretnim rukama koje neumorno pokušavaju stvoriti svoje izume. Pomozimo im. Rasplamsajte maštu djeci i potaknite ih na vlastite izume i kreacije.

Ustrajte u stvaranju veličanstvenih izuma i učite djecu da uvijek iznova pokušavaju,  uče i budu sretna s vlastitim postignućima. To će biti veličanstvena snaga za cijeli život.

Osvrt napisala: Sanja Margeta

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s