knjige za djecu

Atlas pustolovina

40370184_66025172102737

Ilustratorica: Lucy Letherland

Tvrdi uvez, 90 str.

Prijevod: Vedran Pavlić

Izdavač, Školska knjiga, Zagreb 2018.

Cijena: 159,00 kn

Dok bjesni orkansko jugo i kiša teče niz ulicu, listam ovu fenomenalnu, ogromnu knjigu, najveću koju sam do sada imala u rukama: Atlas pustolovina. Okrećući stranice nalazim se na svakom od tih mjesta na svijetu zahvaljujući nekoj mekoj čaroliji i energiji. Plešem sambu, hodam pod rascvjetanim trešnjama i plovim parobrodom po Mississippiju. Dovoljno je okrenuti stranicu. Atlas za sebe kaže da je zbirka čuda prirode, uzbudljivih iskustava i zabavnih događanja sa svih strana svijeta. Kažem vam, radi se o knjizi od formata: 27,5 X 38 cm, s vrlo, vrlo bogatim sadržajem.

Knjiga je podijeljena u sedam tematskih cjelina, kojima je obuhvaćeno sedam kontinenata. Potom su te velike cjeline opisane odabranim temama, raznim  zanimljivostima, brojnim prirodnim ili životinjskim fenomenima, događajima, ceremonijama, jedinstvenostima  poput: Otkrijte remek djela koja krase moskovsku podzemnu željeznicu, Leptira je puno no samo je jedan leptir monarh, Posjetite hongkonški Festival lampiona, Zaronite i razgledajte Veliki koraljni greben i tome slično.

U tu, doživljajima i informacijama bogatu, šetnju vode nas dječak i djevojčica kroz 90 izuzetno bogato oslikanih stranica. Odabranim temama posvećene su duple stranice na kojima glavnu riječ vode ilustracije. Teksta ima, ali je tako mudro i pomno odabran da ne opterećuje i ne smeta, a donosi optimalnu količinu informacija. Čista spoznaja i otkriće. Kratke rečenice su upotpunjene ilustracijom i zahvaljujući takvoj kombinaciji dugo zadržavaju pozornost na sadržaju. A spoznaja se gradi korak po korak – od jedne do druge informacije. Sjajno!

Npr: Istražite krošnje i pustite da vas očara Amazonska prašuma. U uvodu su osnovne informacije o prašumi, a onda nas tekst vodi na sagrađene staze među krošnjama koje pružaju mogućnost da se stotine egzotičnih životinja promatra odozgo. Uz informacije o bioraznolikosti, uvod završava pitanjem. Ta pitanja dodatno usmjeravaju na proučavanje ilustracija i traženje odgovora. U ovom slučaju radi se o broju ptica koje možemo pronaći?

Ono po čemu je ova knjiga drugačija od svih je činjenica da oko sebe okuplja društvo. Da. Znate i sami da je čitanje aktivnost u kojoj ste sami i ne treba vam nitko. Ovdje se stvar mijenja jer je Atlas pustolovina stvoren za čitanje u društvu. Rečenice teksta su rasute po stranicama pa svakome pripadne dio teksta, a ideja i konstrukcija znanja su zajedničke. Djeca su se oko Atlasa okupila na podu. Tako da je ovo prava podna knjiga za suradnju i zajedništvo. To je njena velika vrijednost.

Osim toga ovo je knjiga koja se često lista, istražuje, proučava i treba. Obiluje  informacijama, a za njihovo pretraživanje na kraju je bogato kazalo s popisom pojmova i ključnih riječi kao i brojem stranice na kojem čitatelj može brže i točnije pronaći željenu informaciju.

Zabava tek počinje na stranicama sa zadacima tipa: možete li pronaći vjevericu na skijama u Finskoj ili drsku devu u Maroku. Što ću vam reći. Nabavite povećalo 🙂

Radi se o vrhunskom izdanju za sve uzraste koje ćete dugo listati, trebati i čuvati u svojim obiteljskim knjižnicama. Zatreptat će i u vama one strune koje vole daljine.

Nema nikakve veze što je kiša i jugo lomi grane jer ja večeras uživam na rijeci Zambezi. ❤

Napisala: Sanja Margeta, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s