knjige za djecu

Atlas izuzetnih ljudi

452a

101 životna priča koja je promijenila svijet

Autorica: Miralda Colombo

Ilustratorica: Ilaria Faccioli

Tvrdi uvez, str. 95

Prevoditeljica: Julija Gracin

Izdavač, Profil knjiga

Cijena 129,00 kn

Nalov originala: Vite straordinarie

Izuzetni i veliki ljudi koji su na razne načine zadužili svijet, zaslužuju jednu ovako veliku knjigu. Kada kažem veliku, onda to stvarno mislim, / 27,5X38cm / i ne znam jesam li knjigu ovog formata do sada držala u rukama.

Tvrdim, kvalitetnim uvezom, dominantnom žutom bojom korica, knjiga već na prvi pogled djeluje prilično impozantno. A tek kad se otvori… kako je listam tako se i sama  osjećam izuzetno. Od citata do citata, perje mojih krila sve je sjajnije 🙂 I nimalo ne pretjerujem. To morate iskušati.

Knjiga nas sama poziva u avanturu upoznavanja pojedinaca koji su svojom hrabrošću, talentom, znanjem, duhom i radom ostavili brojne tragove u povijesti, kako dalekoj tako i onoj vrlo nam bliskoj.

Ove izuzetne priče složene su u šest poglavlja: Umjetnici, Geniji, Pisci, Mudraci, Junaci i Vizionari i mnoge od njih itekako poznajemo, o većini smo učili, a o nekima smo čuli vrlo malo ili ništa, ali radi se o zaista genijalnoj galeriji likova i jednako tako genijalnom konceptu njihova predstavljanja.

Priče su ispričane u prvom licu tako da nam sami o sebi pričaju i Walt Disney i Nelson Mandela i Virginia Woolf. Priča nam i Sokrat i Jurij Gagarin i Frida Kahlo.

Svaki tik – tak sekunda je života koja će proći i neće se ponoviti. U njoj je toliko snage da je jedini problem kako je živjeti.” F. Kahlo, str. 14.

Nasumično sam otvorila knjigu i prikazat ću vam priču Pabla Nerude.

Toplo i jednostavno, Neruda govori o svom djetinjstvu, o prvim sjećanjima, o smrti majke i o životu s ocem kao i o svom doživljaju svijeta koji ga okružuje: “Ovdje je priroda sa šumama, skarabejima i pticama toliko divna da se s 10 godina osjećam pjesnikom samo gledajući je.” Paralelno, uz životnu priču okomito stoji vremenska crta s istaknutim najvažnijim godinama njegova književnog života i na njoj saznajemo kako je 1924. godine izdana njegova prva zbirka pjesama. Zatim je tu mala crtica iz razdoblja u kojem radi kao čileanski konzul i informacija/ilustracija o njegovom političkom progonstvu. Na kraju Neruda kaže: “Pišem o malim stvarima od kojih je satkan život i koje život čine vrijednim: o psu, kruhu, moru, luku, jednostavnosti i sretnom danu. Tako dobivam Nobelovu nagradu za književnost, 1971. godine

Svaka priča završava citatom pod naslovom: –Postupi kao ja

Kod Pabla Nerude piše:

Živi danas, učini danas, riskiraj danas. Djeci dobro ide živjeti intenzivno svaki trenutak, bez razmišljanja o budućnosti. Probaj tako i kad odrasteš.” (str. 45.)

Ovo je Pablo Neruda, a mogao je biti Mahatma Gandhi, Amelie Earhart, Katarina Velika, Mozart ili Bob Dylana. Svaka, ali baš svaka priča je fenomenalna, predobra i vrijedna pričanja.

Većina priča zauzima jednu stranicu, a ponegdje su i dvije priče na jednoj stranici. Na pastelnim pozadinama lako se ističe ono što je važno. Ilustratorica je tekstu dodala po nekoliko dimenzija pomno odabranim detaljima. Uz veliku ilustraciju koja prikazuje i predstavlja osobu, slijedi niz manjih koje dopunjuju tekst, daju naglasak nekom životnom događaju i tako ostaju upečatljivi i lako pamtljivi. Autori su se pobrinuli da ovim načinom uvaže različite potrebe čitatelja  koncipirajući optimalan omjer teksta i ilustracija. Informacije su sjajno odabrane i njihova objedinjenost u priče je pun pogodak. Nema tereta, nema viška, nema manjka, samo skladna cjelina. Ona je omjerom teksta, ilustracije, boje i naglašenih dijelova lako pamtljiva, vizualno pogođena tako da garantira dobru zabavu, učenje, lako, čak ležerno kretanje kroz priče, iako obiluju informacijama.

I na kraju je prostor za tvoju priču. Moju. Našu.

“Ako možeš o tome sanjati, možeš to i ostvariti”, W. Disney

 Ispiši je. Sanjaj, maštaj i ostvari. Osvježi boje svojih krila. Ova knjiga će te sigurno nadahnuti. Svakako je imajte u svojoj obiteljskoj knjižnici, jer ona to upravo je: obiteljska knjiga koja se čuva i često čita.

Cijena je skromna u odnosu na ovo što donosi i omogućuje: nadahnuće, motivaciju, poticaj, puno ljepote i 101 izuzetnu priču. Već znam kome ću je darovati. Bit će to divan poklon ovog Božića. Poklon koji uči da se snovi ostvaruju, da je mašta najvrjednije što imamo i da je ustrajan rad put prema sreći. Čitajte ove izuzetne priče, ja ih od sveg srca preporučujem. ❤

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s