slikovnice

Krijesnica koja se zove baš kao ti

2a

Napisala: Nataša Jukić

Ilustrirala: Dona Tomić

Uvez: meki

Stranice: 38

Nakladnik: Mind Ability d.o.o., 2018. godine

Volim ovo doba godine zbog posebne čarolije iscjeljenja koja započinje paljenjem svjetla – malih sitnih lampica, najprije onih iz blagdanskih dekoracija, a onda i onih koje zablistaju u našem oku a dolaze iz najudaljenijih kutaka naše duše.

Razmišljala sam što bih vam poklonila, sada u prosincu, da nosite u srcu i da vas hrabri, da vam čuva svjetlo iz duše?

Ovo je doba godine kada češće mislimo na Ljubav, češće činimo dobro i lakše praštamo. Sada unutarnji kalkulatori izbacuju naše umore, teške korake, prijeke poglede, propuste, odustajanja, odmahivanja rukom, disonantne tonove, okretanja glave… da. Tome onda pribrajaju sva naša razumijevanja, strpljenja, podrške, pomoći, ustupke, pružene ruke, blagosti, osmjehe, smirenosti, dobrote, ljubaznosti… Što mislimo nad svojim  računom? Gdje je prevagnulo? Kako? Može li se više voljeti a manje odustajati? Može li se popraviti svijet?

“Kad pomisliš na Ljubav

na  što pomisliš?”

Jednom je u noći punog Mjeseca Zemlji darovana čarolija zlatne prašine. Zlatna zrnca mogla su ispunjavati svaku želju čistog srca. Stigla je kao blagoslov i onako kako svi blagoslovi dolaze: putem Ljubavi. U zlatnoj prašini živjelo je maleno biće i s čuđenjem promatralo svijet na koji je došlo. Bila je to Krijesnica. Ona se zove baš kao ti. I ti. I ti. I ja. Odlučila je promijeniti svijet. Ovaj dio u kojem se Krijesnica zove baš kao svako dijete je najvažniji trenutak priče. Odavde, kao lijevkom,  u svako dijete sliva se najprije osmijeh, pa povjerenje pa vjera a onda i snaga kojom su vladari Ljubavi. Provjereno već toliko puno puta. 🙂

Iako malena, Krijesnica u sebi nosi veliku snagu. Svoje svjetlo. Upoznaje staro usamljeno Mudro Stablo. Podsjeća ga kako je divno širiti svjetlo oko sebe. (Tako malo treba. 🙂 ) Tako se širi ljubav, a ljubav je smisao života. Tako nas uči Krijesnica na svakom koraku i svakim zamahom krila.

Odluči zatim potražiti Vjetar pa Mjesec i Sunce. Vjetar će otpuhati buku, prepirke, optužbe i nasilje, ljutnje i nerazumijevanje, a Sunce i Mjesec darivat će svoju svjetlost ljudima.

Ovo je zvjezdana priča za odrastanje. Priča koja podsjeća koliko malo treba za sreću i koliko svatko od nas nosi svjetlosti. I odrasli trebaju odrasti, kako bi se djeca imala na koga ugledati.

Slikovnica je uronjena u plavu boju koja dominira dubinom i nijansama, a opet nije nimalo tamna, samo je duboka kao što je duboka tajna. Ona tajna neograničene moći ljubavi svakoga od nas. Plava boja meni nosi osjećaj povjerenja, svrhe i rasta.  Ilustracije prate i podupiru priču i pričaju je svojim jezikom. Vidjet ćete umor Mudrog Stabla, ali vidjet ćete i njegovu radost. Uskom paletom boja, ilustratorica Dona Tomić, izvrsno se poigrala širokom paletom emocija. Od njih ništa ne odvlači pažnju i djeca se lako prepoznaju i  poistovjećuju.

Ovo je prvenstveno priča o ljubavi. Uče li nas djeca upravo tome? Da. Samo zbog onih računa iz uvoda preskočimo, zanemarimo i zaboravimo.  Ti, baš ti si Krijesnica o kojoj ti pričam. I molim te, upali svoju Ljubav, pronesi je kuda god da kreneš i svijetli njome.

Zato volim prosinac, dođe na kraju da sve popravi. Da se okrenemo sebi, i da nađemo svoje fenjerčiće, dobro ih izglancamo i unatoč svim kalendarima, moranjima, trebanjima i drugim nametanjima svijetlimo, volimo i nikad ne prestajemo. ❤

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s