slikovnice

Čarobni kalendar

čar
Čarobni kalendar

Autorica: Marijana Križanović

Ilustratorica: Vanda Čižmek

Uvez: Tvrdi, broj stranica: 67

Izdavač: Ibis grafika, 2018.

Svi mi na početku nove godine nabavljamo kalendar. Jedan ili dva – koliko nam već treba. Najbolje bi nam bilo ove godine nabaviti i jedan Čarobni kalendar. Njegov zadatak bi bio da nas podsjeća na ljepote oko nas i u nama i to svakodnevno. Uglavnom smo zaokupljeni zadaćama, obavezama, terminima, satovima, datumima, rokovima pa ne vidimo i, što je još gore, potpuno zaboravimo da smo u lijepom čarobnom trenutku i to svakog dana, svakog mjeseca, cijele godine.

“Obuk’o sam bundu bijelu

i prekrio šumu cijelu.

Na potoku i u gaju,

sve je bijelo k’o u raju.”   (Bijeli siječanj)

Knjiga Čarobni kalendar je zbirka pjesama koje su posvećene mjesecima u godini. Svaki mjesec opisan je i oslikan kroz osam kitica, a svaka od njih se sastoji od četiri vedra, lepršava stiha u rimi.

Tu su i dvije povezujuće pjesme. Prva je uvodna/naslovna: Čarobni kalendar i ona najavljuje sadržaj, a na kraju je: “Oda ljepotici godini” koja objedinjuje sve mjesece tako da je autorica iz svake pjesme izdvojila po dva stiha i od njih “složila” Odu, veliko finale stihova i rima ove knjige.

Pjesme obiluju pjesničkim slikama vješto utkanim u stihove pa nam pred očima lete prizori puni ljepote, boja i mirisa.

“Iz sna budim rosnu travu

visibabi dižem glavu.” (Ožujak)

“U dvorištu lipa cvjeta

nosim, širim miris ljeta.”  (Lipanj)

Cijeli Kalendar je maštovit, razigran i visokog edukativnog potencijala. Osim što svaki mjesec vedro i zabavno opisuje sam sebe ( govori nam u prvom licu), upoznaje nas i sa svojim osnovnim značajkama i karakteristikama. Osim toga nenametljivo i zanimljivo  donosi i brojne informacije o. npr. po čemu su mjeseci dobili ime (srpanj) ili kako se još zove rujan (jesenšak, miholjščak) ili studeni (sesvešak, vetrenjak, zimoščak, martinščak). Tko zna kakvi bi se nazivi pronašli južnije, na obalama Kvarnera i Dalmacije ili na otocima?

Stihovima su uhvaćene sve promjene u prirodi, karakteristične slike pojedinog razdoblja, kao i ljudi i važniji događaji  pa izgleda da baš ništa nije izostavljeno. Razmišljam kako bi bilo korisno da ova simpatična knjiga nađe svoje mjesto među naslovima predviđenima za niže razrede osnovne škole, kada se iz Prirode i društva uče mjeseci u godini. Može li se bolje integrirati i povezati sadržaj nego zabavnim stihovima, lako pamtljivim slikama i već, dječjem iskustvu, poznatim aktivnostima. 🙂 I koliko je to primjerenije od pukog upamćivanja, nabrajanja, nizanja i beskonačnog ponavljanja.

Ova zbirka pjesama je za svakog odgajatelja i učitelja izvrsno polazište i inspiracija, a za svakog od nas podsjetnik. Podsjetnik da treba stati s vremena na vrijeme, osluhnuti, pogledati, udahnuti i osjetiti trenutak u vremenu u kojem se nalazimo. Godina je cijela pred nama, a svih jedanaest kavalira i jedna dama, opjevani su i oslikani u ovoj knjizi.

Prepoznatljive ilustracije Vande Čižmek su nježne a tako upečatljive. Vedre i osnovnih boja, u svaki mjesec donose jedan dominantan prizor i još poneki upečatljiv i prepoznatljiv detalj. Poznata lica s Vandinih ilustracija čine se tako bliska i prijateljska da gotovo s njima, u mislima, možemo uživati u brojnim ljepotama godine pred nama. Zato, pravo je vrijeme za Čarobni kalendar, da nas podsjeti na sve čarolije koje nam dolaze ove godine i da u ritmičnim stihovima u rimi uživamo svaki dan.

“Jedan ježić sklupčan šuška

miriše mu zrela kruška.” (listopad)

Napisala: Sanja Margeta, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s