slikovnice · slikovnice s preporukom

Srećkova potraga za velikim moćima

Autorica: Smiljana Nedeljko

Ilustratorica: Nina Kovačić

Meki uvez,  32 str.

Nakladnik: Evenio, 2018. godine

srećko naslovna

Dugo mi je trebalo da zahvatim sve dimenzije ove, samo formatom, male knjige. Kako sam je otkrivala tako je ona postajala sve veća i veća, sve važnija i važnija. Odmah na početku vam želim reći, a naročito to želim reći odgajateljima i učiteljima: Ovakvu knjigu za djecu još niste vidjeli na našem tržištu. Uz nju djeca ne sjede kako bi slušala. Ona nudi kretanje te vrlo vješto sažima nekoliko područja. Istovremeno nam nudi: priču, zabavu, učenje, igranje, kognitivno, emocionalno i motoričko spoznavanje i poticaj za kretanje i tjelesno vježbanje.  Ilustracije Nine Kovačić pune su radosti i vedrine, boja i optimizma i na izvrstan način prate priču. Ilustracije su pune sreće, rekla bih, i ona pršti poput vodoskoka sa svake stranice.   Zahvaljujući njima i mlađa djeca mogu, bez teškoća, pratiti priču i kompetentno sudjelovati i vježbati.

Dječak Srećko i pas Šarenko susreću se slučajno, ali njihov susret prerasta u pravo veliko prijateljstvo. Srećko otkriva svoju želju i povjerava se novom prijatelju: “Želim postati snažan junak i imati velike moći.” Jedino nije znao gdje ih tražiti i odakle krenuti. Družili su se cijeli dan, skakali po lokvicama, radovali se kiši, oduševili se dugom, dijelili želje i snove, razmišljanja…

 “Samo strpljivi mogu osjetiti snagu ove ljepote”, pomislio je Srećko te je zatvorio oči želeći zauvijek zapamtiti ovaj divan prizor.

Kada su ogladnjeli, zajedno su jeli. Zajedno se odmarali, kada su bili umorni i divili su se ljepoti svega što ih okružuje, a naročito prirodi.

“Najviše su se divili visokome drveću i njegovome čarobnom plaštu ispletenom od zelenih listića.”

Činili su sve što prijatelji inače zajedno čine. Prateći priču otvaraju se brojne prilike za proširivanje znanja i učenje koje ćete ostvarivati dugo vremena i na različite načine. Nekada će to biti proučavanje piramide zdrave prehrane i učenje o potrebi za vodom, a drugi put o tome kako se moramo znati odmoriti. Mislim kako je to u ovom hiperaktivnom svijetu neophodno. Budući da nismo najbolji primjeri djeci i naša jurnjava kroz obaveze, dane i život pruža model koji je u najmanju ruku zabrinjavajući, moramo svjesno poraditi na tome da djecu naučimo kako se odmoriti.

Ponekad ćete odigrati društvenu igru koja je u slikovnici, a najčešće ćete vježbati i razgovarati o velikim porukama ove male knjige.

Često čujem odrasle kako pričaju o višku energije koju posjeduju djeca, kako su djeca motorički nemirna, preaktivna i sl. Znate što, nemaju djeca višak energije, mi imamo manjak.  Točka. 🙂

Kretanje je osnovna dječja potreba i u temelju je svakog učenja. Kretanje za dijete znači razvoj i učenje. Važno je i neophodno omogućiti djeci što više i što češće kretanja: penjanja, trčanja, skakanja, preskakanja, provlačenja, puzanja, a nakon ovih osnovnih biotičkih znanja, važno je omogućiti i savladavanje složenih motoričkih vještina. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije upozorava nas kako bi bilo potrebno da dijete, radi očuvanja zdravlja i cjelokupnog svog boljitka, u umjerenoj tjelesnoj aktivnosti provede minimalno 60 minuta dnevno. Lako ćemo izračunati gdje smo u odnosu na taj podatak.

Slikovnica obiluje oblačićima nježno žute ili bijele boje koji navode na pokret i određenu vježbu koja proizlazi iz sadržaja priče i prati ilustracije. Npr. dok se Srećko i Šarenko dive visokom drveću u oblačiću je predložena ova vježba: “Pokušaj stajati kao drvo: stani na jednoj nozi, a ruke raširi visoko gore, kao krošnju. Pazi na ravnotežu.” Kada je pala kiša,  Srećko i Šarenko skaču po lokvicama. Djeci se nudi ova vježba: Poskoci s noge na nogu u stranu kao da izbjegavaju lokvice vode. Prepoznat ćete u vježbama postavke iz sustava Brain gym, također ćete prepoznati i vrlo nježnu strukturu pojedinih vježbica koje su više usmjerene disanju, opuštanju, smirivanju i svjesnosti pokreta. U svakom slučaju ako procijenite da djeci treba odmor, opuštanje i trenutak mira ova slikovnica će jednako pomoći kao i kada procijenite da im treba kretanje i dinamičnije motoričke aktivnosti. Edukativnih elemenata slikovnica ima zaista puno. U radu s njom i sami ćete ih otkrivati. Ovo nije priča za laku noć, ali je zato ovo priča za sretan život. Poruke slikovnice se mogu sažeti na ovih nekoliko:

  • Čuvaj prijateljstvo
  • Puno se zabavljaj
  • Bavi se tjelesnom aktivnošću
  • Zdravo se hrani i pij puno vode
  • Nauči se odmoriti
  • Uživaj u ljepoti prirode
  • Maštaj
  • Voli svoju obitelj i prijatelje

Otkrit ćete sami je li Srećko i kako pronašao velike moći za kojima je tragao. Znam da su ih djeca, nakon ove slikovnice, pronašla. Hvala vam Zečići šo ste mi pokazali put i naučili me da su naše velike moći u nama samima, a one još veće u našim su srcima.

Srećko je kod nas uživao pokazujući nam velike moći koje imamo, ali i mi smo njemu pokazali snagu našeg zajedništva i moć koju nam zajedništvo donosi.

IMG_0072

Srećkove i naše moći na poster prezentaciji povodom Tjedna dobre dječje knjige i Tjedna dobre odgojno obrazovne prakse.

61617274_2229140787170234_8201640909599670272_n

slagalica srećko.jpg

Priča o Srećku kao poticaj za slagalicu.

srećko4a

Vedro i kreativno.

srećko2a

❤ ❤

Hvala odgajateljima i djeci odgojne skupine Zečići ❤

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s