teen knjige

Putovanje u mjestu

putovanje.jpg

Autor: Nada Mihaljević

Tvrdi uvez, str.189

Izdavač: Naklada Ljevak, 2019. godine

Ilustracija naslovnice: Danilo Dučak

Razvod braka je najveća kriza  s kojom se suočavaju članovi jedne obitelji i najveća kriza s kojom se suočavaju djeca tijekom odrastanja. Bez obzira u kojoj dobi djeteta dolazi do razvoda njegovih roditelja, uvijek su mu potrebne godine da pojmi što se dogodilo, da shvati situacije u obitelji i svoje mjesto u njoj i u pravilu to ostavlja trag. Pospreme se neke situacije, dileme, mišljenja, emocije, stavovi i vrijednosti koji će tek u odrasloj dobi doći na red za reviziju i eventualno rješavanje. Nema bezbolnog razvoda i nema razvoda u kojem se djeca brzo prilagođavaju i oporavljaju. Ne postoji razvod u kojem su djeca otporna na razaranje obitelji.

Nada Mihaljević u knjizi “Putovanje u mjestu” piše o djeci razvedenih roditelja. Uvijek privučena temom različitosti, gradi svoje likove koji se moraju oduprijeti, osamostaliti, povući konce svojih dana i isplesti ih u lijepo tkanje. Moraju svoju različitost prigrliti i naučiti s njom živjeti. A to nije nimalo jednostavno. Iako ova priča teče s lakoćom i lako se čita, puna je dubina i velikih istina.

 Najprije upoznajemo dječaka Luku iz Valpova koji pokušava naći svoje mjesto između doma s majkom u kojem živi i doma svog oca koji je zasnovao novu obitelj u kojoj ima dijete i očekuje još jedno. Postoje trenuci u kojima Luka osjeća da ne pripada nigdje. Postoje situacije u kojima štiti majku od sretnih trenutaka koje provedi s ocem pa prikriva istinu, a istovremeno se ponekad osjeća smetnjom u očevoj svakodnevici. Nit po kojoj hoda je tanka i kreće se od podnošljivosti do očaja.

“Bio je ljut na roditelje. Imao je dojam da su ga izdali. Jer su se pretvarali da je sve u redu, da život ide dalje, da je normalno boraviti tek povremeno s ocem i samo površno poznavati njegovu obitelj. Njemu to nije bilo normalno. Zbog toga se osjećao iskorijenjeno, podijeljeno, slomljeno. Da, slomljeno. Napokon je pronašao pravu riječ koja ga savršeno opisuje.”

Nakon jednog sukoba s majkom odlazi od kuće. Na putu će najviše upoznati samoga sebe, a onda i galeriju likova koji grade priču. Izdvaja se starica Magda pred čija vrata Luka dolazi jedne večeri. Priča njenog života Luki će otkriti putokaze za snagu strpljenja, ustrajnosti, razumijevanja, opraštanja i davanja. Otkrivajući pred Lukom svoje tajne, otkriva i svoje želje, moleći Luku za pomoć. Pomažući Magdi, Luka će korak po korak, pomoći i sam sebi. Upoznat će djevojčicu Lanu, koja će uz baku Magdu biti najvažnija osoba na njegovom putu.

Budući da je i Lana dijete razvedenih roditelja, od prvog susreta osjećaju međusobnu povezanost i na putu rasta,  zajedno doživljavaju promjene na osobnom planu, a mijenjaju se i njihove životne okolnosti, komunikacije, susreti i prijateljstva.

Ono što je Lani i Luki pomoglo u bolnim trenucima niskog samopouzdanja i niskog osjećaja vlastite vrijednosti su odluke da pomognu nekom drugom i učine dobro. Odlučili su, umjesto očekivanja izvanjske pomoći, pomoći sami sebi, a to je jedna od odlika zrelosti.

Iako progovara o teškoj temi kao što su tinejdžeri u složenim situacijama razvedenih brakova svojih roditelja, knjiga cijelo vrijeme nosi dobar osjećaj, pozitivne emocije i od prve stranice vjeru u sretan završetak. Ovo je knjiga nade i knjiga snage za sve nas. Uči nas strategiji malih koraka. Onih koraka koje je potrebno činiti onda kada nam je teško i kada se ne nazire izlaz odmah iza ugla. Već i mali korak mijenja percepciju i osjećaj samopouzdanja i vodi nas prema većoj kontroli nad situacijom. Istovremeno, knjiga nas podsjeća na veliku istinu: pomažući drugima uvijek ćemo pomoći i sami sebi. Koraci koji će nas pomaknuti s mjesta su pomaganje u nevolji, darežljivost, blagonaklonost, prijaznost, spremnost za sudjelovanje u tuđim osjećajima, iskazivanje zahvalnosti za male stvari i podizanje praga tolerancije za tuđe postupke.

Ostavljam veliku toplu preporuku.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s