slikovnice · slikovnice s preporukom

Ovdjezemska

OVDJE1

Napisala: Tamara Vučković

Ilustracije: Dubravka Kolanović

Tvrdi uvez, 32 stranice

Nakladnik: Harfa

Neke knjige skrivaju predivne tajne i velike stvari, toliko velike da se pitate kako su uopće stale u malo riječi, na malo stranica i u par nježnih ilustracija.

Ovdjezemska je takva knjiga. Radi se o prvoj mindfulness slikovnici na našem tržištu.

List po list, stranicu po stranicu ova slikovnica polako otkriva ono što smo duboko negdje u sebi pospremili, zatrpali i zaboravili. Jer, znate, trebamo trčati za ciljevima, rokovima, poslom, novcem, obavezama i za srećom u svim oblicima u kojima se ona pojavljuje. Vremena za stati, duboko udahnuti, poslušati ptice, osjetiti vjetar i sunčeve zrake na licu, uglavnom nemamo. Iz istog razloga ne gledamo u nebo, u boje lišća, oblake, livade. Potpuno su nam izmakle boje života. I ne samo boje.

Jedva dišemo, sve pliće i sve teže i sve manje osjećamo onaj najljepši dio sebe. I takve umorne, užurbane i raspršene gledaju nas naša djeca. I uče. I sve bi to bilo u redu da znamo doći do Ovdjezemske kada trebamo, da smo sretni i duboko prisutni u svom životu.

Ova knjiga pruža nam sigurnu i nježnu ruku na putu do Ovdjezemske, upravo onako kako je pružila i  Dječaku iz priče. Dječak upoznaje prekrasnog jednoroga Zema i vjeruje kako je sreća dohvatljiva samo ako Zema uhvati za rog, poput većine nas koji vjerujemo da ćemo sreću uhvatiti ako dohvatimo rog koji se pojavljuje kao ocjena, haljinica, igračka, medalja, novac, auto, itd. Dječak sjedne na Zema, čvrsto se uhvati za njegovu grivu kako bi mu jednorog pokazao gdje je sreća. Prolaze gustom šumom, predivnom rascvjetanom livadom, uz bistar planinski potočić i na kraju se vrate na mjesto odakle su krenuli. Dječak je bio pomalo razočaran.

“Razumiješ li sad?” upita Zem.

“Što bih trebao razumjeti?” odgovori pomalo razočaran Dječak. “Ništa novo nisam vidio, već sam bio u toj šumi i na toj livadi. Poznajem čak i onaj potok. Mislio sam da postoji neki poseban razlog zbog kojeg si ti tako sretan.”

“Naravno da postoji”, veselo odgovori Zem. “Zar nisi primijetio svu onu čaroliju koja nam je bila na putu?” “Pa… i ne baš”, zbunjeno će Dječak. “Ja sam čekao da stignemo.”

Čekajući da stigne Dječak je propustio jedno izvanredno iskustvo i sve ljepote i čarolije po putu. Zem mu potom strpljivo i polako ispriča što je sve po putu bilo čarobno, jedinstveno i u tom posebnom trenutku neponovljivo. I Dječak ozareno shvati:

“Mislim da te napokon razumijem”, radosno poskoči Dječak. “Sreća nije u tvom rogu. Sreća nije ni neko mjesto do kojeg trebam stići. Sreća je ovdje u meni – u mom srcu. Samo sam to malo zaboravio.

“Ništa zato”, namigne Zem. “Sreća je strpljiva, znala je da ćeš stići.”

Slikovnica na samom kraju nudi tehniku kojom će djeca stići u Ovdjezemsku i dohvatiti sreću, mir i prisutnost. Jednostavno, a prevažno. Radeći s djecom vidim koliko su brzi. Brzo misle, brzo uče, trebaju brzu izmjenu sadržaja i aktivnosti, brzo se kreću kroz svoje obaveze i aktivnosti. Način života u koji smo svi skupa uronjeni traži sveprisutnu brzinu. Uz nju često ide i površnost, kako doživljaja, tako i osjećaja. Znati udahnuti, umiriti se, usredotočiti se na sebe i osvijestiti ljepotu trenutka je najvažniji alat koji možemo dati djeci. Naučiti ih da je izvor njihove sreće i mira u njima samima najvažnija je lekcija od svih drugih ikad. Osobno, zaista čvrsto u to vjerujem. Jednako tako vjerujem da je odgovornost za to na nama odraslima.

Na kraju slikovnice predivna je vježba opuštanja i usmjerene/usredotočene svjesnosti. Povezat će vas s djecom na poseban i predivan način. Vježbajte je strpljivo i opušteno. Zavolite sreću u svom srcu i naučite djecu da to čine.

Mindfulness je stanje u kojem smo prisutni u svom životu i sadašnjem trenutku i svjesni svega što se događa ovdje i sada. Istraživanja ukazuju na brojne dobrobiti  od kojih ću navesti: smanjivanje stresa, anksioznosti i depresije, podizanje razine empatije i suosjećanja i općenito bogatstvo emocija, poboljšanje imuniteta i poboljšanje pozornosti i koncentracije.

Tamara Vučković, autorica ove predivne slikovnice, je majka dvojice dječaka i učiteljica razredne nastave i engleskog jezika. Također je autorica izvrsnih meditacija za djecu koje  možete pratiti na You Tube kanalu Vježbaonica sreće, koji vam od srca preporučujem. Također uređuje i vodi i istoimenu Facebook stranicu: Vježbaonica sreće.

Dubravka Kolanović naša je poznata i nagrađivana ilustratorica i kandidatkinja za Andersenovu nagradu 2020.g. ovdje je dodala čaroliju boje, mekih pastelnih tonova, ljepotu ilustracija koje samo pridonose još boljem i snažnijem doživljaju priče.

Hvala vam na ovoj predivnoj priči i njenoj velikoj dobroti i namjeri. Toliko nam je svima potrebna.

Dragi roditelji, odgajatelji, učitelji, voditelji pričaonica od srca vam, za ovu knjigu, ostavljam veliku preporuku. Veliku kao sreća.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s