knjige za djecu

Bubamara Iskrica

Napisala: Daniella Kordić

Ilustracije: Nikolina Ivezić

Tvrdi uvez, 105 str.

Izdavač: Cosmos knjiga, 2019.

iskrica

Iako je knjiga namijenjena djeci i odraslima, uzimam slobodu i naglašavam da se najprije radi o knjizi za odrasle. Namijenjena roditeljima i odraslima koji rade s djecom kako bi mogli spoznati važnost podrške u situacijama krize, sumnje i straha i kako bi bolje razumjeli dječje emocije i nesigurnosti koje ih prate. I naročito je namijenjena roditeljima kako bi konačno dohvatili važnost vlastitih uloga u životu svoje male djece. Potom je tek ova razigrana priča namijenjena i djeci. Slojevita je i duboka i teško ju je sažeto potpuno obuhvatiti. Prilagodljiva je i vesela a zapravo progovara o najvažnijim stvarima u životu: o iskrenosti, ljubavi i spoznavanju punine svoje istine i sreće.  Ilustracije su dječje, tople i vedre i naglašavaju važne trenutke priče. Žive boje donose dodatnu razigranost. Svijet kukaca je vrlo složen i visoko organiziran, djeci zanimljiv i blizak, a ovdje na izvrstan način vjerno preslikava zamršen svijet odraslih.

Pjesma na početku knjige je uvod u priču i cijela priča u stihovima.

Bubamara Iskrica je dijete razvedenih roditelja. Odmalena je slušala svađe svojih roditelja i to je stvorilo mjesto tuge u njenom srcu i u njenom oku. I strašno se bojala visine što je za jednu bubamaru bio zaista veliki problem. Stalno je zbog toga letjela nisko.

Bila je dobra i vesela, rado je pomagala drugima i svi su je voljeli. Ona je, s druge strane imala samo jednu želju: da se njeni roditelji vole i da sretno žive zajedno. I da poleti visoko. Strahovi koje je imala bili su prepreka za njen uspješan let.

U Cvijetogradu su živjeli mnogi stanovnici, cijeli spektar karaktera i osobnosti: mrav Mravko i cijela četa drugih mrava, leptirica Pirkica, bumbar Brundić, zeko Brzić, sova Mudrica. Zahvaljujući susretima s njima bubamara upoznaje sebe, raste i spoznaje svoje najveće mogućnosti.  Najčešće nas teške situacije najviše nauče pa je tako i bubamara u susretu s bumbarom doprla do svoje istine. Bumbar Brundić nikad nije bio sretan i u gradu su ga svi znali po ružnim postupcima i ružnim riječima. Izbjegavali su ga a on je bio sve više sam i sve više ogorčen. Tako je bubamari Iskrici jednom prilikom grubo rekao da za let nije sposobna:

“Čujem da imaš problema s letenjem, neznatni stvore! Ne znaš letjeti! Nesposobna si i nespretna! Budeš li se upletala u moje poslove izgubit ćeš to malo izgleda da letiš kao svaka normalna buba. “

Iako su joj tijelom prostrujali trnci, ramena se spustila i jedva je suspregnula suze, smogla je snage reći mu:

“Nisam nesposobna! To što ne znam visoko letjeti ne znači da sam nespretna! To znači da ću naučiti ono što želim znati.”

Govoreći iz srca, bubamara dopire do mjesta gdje u njoj živi ljubav. Susret sa sovom Mudricom vodi je dalje prema znanju i mudrosti. Sova joj ukazuje na to da ne može utjecati na odluke i mišljenja svojih roditelja, ali može svoju pažnju usmjeriti prema sebi i ljepotama koje je okružuju i biti radosna svakog trenutka učeći nove vještine i znanja.

“Tvoji roditelji dobre su i vrijedne bube i možeš se ponositi njima… No želim reći da ti imaš svoj jedinstveni životni put. Jabuka katkad može pasti mnogo dalje od stabla. Sve ono što želiš to i možeš.”

Ne trebam naglašavati koliko je to značilo Iskrici i koliko je visoko nakon toga poletjela. Ono što želim naglasiti je da se uporno i ustrajno trudila.

Priča sretno završava. Iskrica visoko leti, a i tata dolazi kući.

Ono što želim naglasiti je poruka koju ova knjiga nosi: Da bi djeca mogla sretno rasti, učiti i ostvarivati se, beskrajno im je važna podrška, ohrabrenje i vjera u njihove sposobnosti. Ponekad je dovoljno da to bezuvjetno radi barem jedna osoba u njihovom bliskom okruženju. Iskrica je imala sreće pa je podršku imala od većine, počevši od njenih roditelja. Jedino je glas bumbara bio grub, težak, pun kritike i gorčine. Njemu se bilo lako oduprijeti kad si svjestan svojih vrijednosti. A mi razmislimo, čuju li naša djeca kritike, grubosti i ružne riječi više i češće od podrške i ohrabrenja. To je potrebno svjesno  mijenjati u korist podrške. Neka bude barem 5:1. Sreću, ljubav i radost u sebi djeca će pronaći samo u okruženju koje ih podržava i vjeruje u njih.

Za njihovu najveću dobrobit.

Izdvojene poruke knjige:

“Ja ne umanjujem svoju sposobnost skakanja samo zato što netko misli da je nemam.”

“Kada drugima nanosiš zlo,

zlo se uvijek vraća na tvoje tlo.”

“Svijet je lijep

kada prijatelja imaš,

koliko daješ, toliko primaš.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s