slikovnice · slikovnice s preporukom

Gricko, Lov na čudovište

Napisala: Emma Yarlett

Ilustrirala: Emma Yarlett

Tvrdi uvez, 20 str.

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač: Profil knjiga, 2019.

grickoto

Ovakvih priča i ovakvih čudovišta nema nigdje osim kod Emme Yarlett. Samo ona zna stvoriti čudovište koje od prvog susreta volimo. Ruku na srce, ni čudovišta nisu što su nekad bila. Ja se još sjećam onih koja su živjela dok sam ja bila mala.

Gricko je čudovište koje gricka knjige i koje smo već jako dobro upoznali. Čitali smo ga sami, u društvu, jedni drugima, na glas i u sebi. Čitali smo ga toliko puta da sam sigurno počela ličiti na njega. A onda je došao nastavak: uzbudljiv, urnebesan i još zanimljiviji. I drži nas na muci jer ne možemo odlučiti je li nam draži Gricko sa žutim koricama ili ovaj njegov nastavak s crvenim. Odluka pada malo na jednu, malo na drugu stranu i kolebanju nema kraja. A za to vrijeme Gricko radi ono što najviše voli. Opet gricka knjige.

Ova vesela crvena naslovnica privlači djecu već na prvi pogled. Priča počinje divnim mirom početne ilustracije: Dječak sjedi na prekrasnoj crvenoj fotelji, u sobi punoj knjiga i čita knjigu o čudovištima. I kako to već biva i u stvarnom životu, dok trepnete, oko djece je krš kao da je pukla bomba. Tako i ovdje. Već na sljedećoj stranici počinje krš i lom. Počinje lov na čudovište. Gricko, doslovno sit bajki i priča za djecu ovaj put skače u enciklopediju, u “Čudesnu knjigu činjenica”, a za njim skače i dječak pokušavajući ga uloviti. Lovi ga kroz knjigu o svemiru, lete uz Sunce i Mjesec, pa uz pse i mačke, potom Gricko oslobodi zmaja i bježeći pred njim, najvećom brzinom uleti u knjigu o bojama, a za njom i u knjigu o brojevima. Gricko bježi s jedne na drugu stranicu, ostavljajući za sobom progrizene knjige i rupe. E te rupe u slikovnici su poticaj broj jedan. Top svih topova. Nema djeteta koje ih neće dodirivati, viriti, škiljiti… pružaju ruke, penju se po vama, dohvaćaju knjigu, traže rupe, hvataju Grickov trag. Da, to se mora dirati. A vi čitate opet i opet. Držite knjigu čvrsto. 🙂 Ovdje je puno prilika za smijeh, glumu i dobru zabavu. Odredite boju glasa za Gricka, za dječaka, pripovjedača, a svakako i onaj glas by Miljenko Kokot kojom ćete pročitati: “Mačke su prvi put pripitomljene u drevnom Egiptu, iz vrsta divljih mačaka. Lavovi žive u obiteljima (odnosno u čoporima) koje broje i po petnaestak jedinki. Oni su inteligentni lovci, a njihova rika gotovo je 25 puta glasnija od kosilice za travu.” Tu iskoristite i glas mame da objasnite što je čopor i jedinka. A ako nemate kosilicu za travu pa nemate s čim usporediti, jadna vam majka. Snađite se.

Odbrojavanje počinje kada Gricko sjedne u raketu i svojim odlaskom najavljuje novu pustolovinu. Unatoč urnebesu, neredu i jurnjavi s veseljem ćemo opet dočekati Gricka. Divno je s njim juriti kroz knjige. I dječak mu sretno maše, jer takva se avantura ne zaboravlja.

Kad bolje razmislim, ovaj Gricko svako malo projuri i našim policama s knjigama, jer izgledaju baš kao da je on bio tu. 🙂

Gricko je i dalje žut i dalje je nasmijan s ona svoja 4 zuba koja su toliko zaposlena. Potpuno razumijem zašto je prodan u pola milijuna primjeraka na 5 kontinenata i zašto je dobio toliko nagrada i pohvala. Za više pogledajte: ovdje .

Ali ono što je sigurno: djeca ga obožavaju. Emma nas je opet oduševila i sjajnm ilustracijama. One ovu priču vode prema kulminaciji koja se događa negdje u bijegu pred zmajem kada se boje prospu po stranici. Opet su tu knjige unutar ove knjige koje listate i to je predobro. Odličan je to poticaj. Također me oduševljava kako je postignuto ubrzanje priče, samo ilustracijom i s par riječi. Djeca upravo to vole i odabiru: avanturu, brzu izmjenu dobrog sadržaja, dinamiku a opet sve s mjerom i visokom kvalitetom.

Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s