slikovnice

Mala krtice, otvori mi vrata!

krtica

Tekst: Orianne Lallemand

Ilustracije: Claire Frossard

Meki uvez, 34. str.

Prijevod: Mirna Šimat

Znanje, 2019.

Cijena: 39,90 kn

Ovakvih kišnih i sivih dana, ruka često sama poseže za toplinom i bojama koje čuvaju korice slikovnica. Pitam se, po tko zna koji put, zbog čega djeca tako rano prestaju čitati slikovnice i kuda se žure? I zašto se više ne vraćaju slikovnicama? Mnogi još nisu do kraja svladali ni tehniku čitanja, a već su pred njima knjige od 100 i više strana bez ilustracija i boja. Crna slova na bijelom papiru i moć vlastite mašte nad tekstom koji nisu sami odabrali. Voljela bih da mi to nekad netko objasni? Kada bi se barem slikovnicama dalo malo više vremena u nižim  razredima.

U ovoj priči o maloj krtici nešto je neodoljivo i toplo, nešto što mi je polako i neprimjetno ali potpuno sigurno namjestilo osmijeh na lice.

Priču potpisuje Orianne Lallemad, autorica omiljenog nam Vuka koji je htio biti druge boje, pa se zaljubio, slavio rođendan, želio postati umjetnik itd. Sada je Orianne stvorila novi lik: malu krticu. Pogledajte je samo kako stoji na kućnom pragu u kućnom ogrtaču. Mene je očarala dobrotom, toplinom, ljepotom, velikim srcem i plemenitošću.

U ovoj slikovnici sve je ljubav: od prozorskih kapaka s izrezbarenim srcem, preko rozih papuča na crvene točke do otvaranja vrata i dobrodošlice svima koji su pokucali na njih u jednoj zimskoj snježnoj noći. Ljubav je i u složenim knjigama na ormariću kraj kreveta i u šalicama toplog čaja koje drže promrzle ruke. A tek sjenica i njeni ptići?

U zimsku snježnu noć uvodi nas predlist slikovnice na kojem je  prikazana takva snježna mećava da se tamne sjene stabala jedva naziru. Pahulje gusto lete na tamno plavoj, skoro ljubičastoj pozadini noći. Tišina je stvorena.

U toplini svog doma, dobro pokrivena mala krtica čita knjigu uz miran plamen voštane svijeće sve dok na vrata ne pokuca žaba. Nakon nje vjeverica pa jazavac i tako redom. Promrzle šumske životinje su kod male krtice tražile malo topline i sklonište u hladnoj noći. Čak i vuk.  Sami ćete otkriti što se s njima u priči dogodilo.

Ovo je slikovnica s jako malo riječi, a s toliko puno značenja. Tu su jedna do dvije kratke rečenice po stranici, ali su zato ilustracije pune značenja. One su te koje nose toplinu koliko bojama, toliko i detaljima, izrazima lica i gestama međusobne pažnje i ljubavi.

Za sve njih je bilo mjesta u ne baš velikom domu male krtice. Nakon čitanja ove slikovnice postaje jasno da se veličina nečijeg doma mjeri veličinom srca njegovog vlasnika i ničim drugim. Ova priča upravo nas tome uči i progovara o spremnosti za pomoć onome kome je pomoć potrebna. Ukazuje nam na međusobnu podršku i toliko potrebnu solidarnost u ovoj općoj vladavini kulture sebičnosti.

Znam da obožavate Vuka i da ga neumorno čitate, ali i krtica će vam zauzeti komadiće srca. Predivna je. Znam kome ću je zamotati i staviti pod bor i znam kome ću je dati za rođendan, a isto tako znam i da ću je puno puta čitati i listati.

U istoj seriji izašla je i slikovnica: Sretan Božić, mala krtice

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s