slikovnice · slikovnice s preporukom

Kralj koji je zabranio mrak

blog

Tekst i ilustracije: Emily Haworth-Booth

Meki uvez, str. 32

Prijevod: Anda Bukvić Pažin

Izdavač: Školska knjiga

Cijena: 59,00 kn

Bojim se mraka. Od djetinjstva. Naravno, ne u sigurnim uvjetima, ali kada se zateknem u mraku, na nepoznatom mjestu i u okolnostima koje su izvan moje kontrole, on počne djelovati. Moj strah živi u mojim koljenima, uvjerena sam 🙂

Dječak iz ove priče isto se boji mraka. I to nije ništa neobično, mnoga djeca se boje mraka. Ali, ovaj dječak ima sreće, on je princ pa će jednog dana kada postane kralj zabraniti mrak. Tako je i bilo. Zabranio je mrak, postavio umjetno sunce, uveo protumračne zakone. I nitko više nije morao strahovati. Sjajno, zar ne? Mrak nikad nije padao, svi su uvijek bili budni. I nosili su protumračne šešire (svatko svoju lampu iznad glave – fenomenalno je to ilustrirala genijalna Emily. )

Naravno, nije prošlo dugo, a ljudi su postali umorni od tolike svjetlosti, slavlja i nespavanja. Mene se jako dojmio trenutak u kojem kraljevi pomoćnici, u svrhu višeg (svog) cilja, započinju širiti glasine o mraku. Odličan je to prikaz manipulacije i načina stvaranja “mišljenja mase”, a sve s malo riječi i par odličnih ilustracija. Morate vidjeti.

A ilustracije? Samo crna, bijela i žuta i njihove nijanse. I o tome bih se mogla raspisati, ali moram doživljaj prepustiti vama. Oštri obrisi i puno detalja izvrsno ilustriraju ovu priču, naglašavaju bitno i neizrečeno.  Učinit će vam se da su možda neprivlačne i jednostavne. Pomislit ćete da su nezanimljive, ali dajte im vremena. Zagledajte se bolje. Imaju veliku snagu. Sjajnu poruku nose. Pokažite djeci kako šarenilo često prikriva bitno. Pokažite im kako su najvažnije stvari jasne u crno bijeloj tehnici. I pokažite im da je ljepota svih boja  moguća tek u cjelini i kada je vaga na sredini. Vatromet na kraju slikovnice tome nas uči. Boje dolaze zbog nas.

Izdvojit ću ilustraciju na kojoj se u prvoj kući gasi svjetlo, pa u drugoj, pa u šestoj. Dijete vidi val promjene, vidi kako dolazi do preokreta i vidi koliko je važno djelovanje svakoga od nas. Nije to netko drugi. To smo mi. To su ovoga trenutka naši učitelji. To smo mi roditelji i to su naša djeca. Nema nikoga tko će za nas učiniti ono što treba.

Kralj koji je zabranio mrak duhovita je i britka priča koja razvija kritički odnos prema odlukama kralja i naglašava važnost građanske hrabrosti i djelovanja. Ova je priča namijenjena odgoju samosvjesnih budućih građana.

Dok sam promišljala o ovoj slikovnici, nametnula mi se još jedna dimenzija iz roditeljskog kuta a to je da smo često kao roditelji spremni djeci nešto zabranjivati ili im uskraćivati zato što se mi bojimo a ne zato što bi se realno djetetu moglo nešto neželjeno dogoditi. I da je samo to ono što ćemo čitajući dobiti, veliko je.

Puno je ovdje paralelnih priča i značenja i svaka je vrijedna i važna. Važna je za svako dijete koje se boji mraka i za svakog odraslog koji se isto boji. Kod odraslih mrak može mijenjati ime, lik i oblik pa može biti: šef, ravnatelj, uprava, povjerenstvo, sustav… nema kraja popisu. Dodajte sami svoj mrak.

U slikovnici sam ovako poredala priče:  Dječak koji se boji mraka, Kralj koji  je zabranio mrak i Snaga pojedinca i zajednice koja djeluje. Sve tri priče paralelno teku i fenomenalno pletu ovu slikovnicu. I svaka od njih će vam dati odlično polazište za razgovore s djecom. Mene je jako motivirala, vjerujem da će i vas jer ova slikovnica ima ogroman potencijal i za roditelje i za odgajatelje, a o učiteljima da ne pričam. Vidim je uvrštenu u planove iz građanskog odgoja i obrazovanja i vidim je kao vrijedan poticaj za  razvoj  građanskih kompetencija djece.

Ima li boljih dana od ovih dok se učitelji bore za ravnotežu svjetlosti i mraka da mi s djecom razgovaramo o građanskoj hrabrosti i nužnosti djelovanja za bolje svih. Pojedinac mijenja svijet. Na nama je da pomognemo djeci razviti  kompetencije samosvjesnih odgovornih budućih građana. Pokažimo im kako se to radi.

Velika trajna preporuka. ❤

Slikovnica je odabrana u uži izbor Waterstones Children’s Books Prize 2019.

Emily Haworth-Booth je edukatorica u Kraljevskoj školi crtanja u Londonu.

 

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s