knjige za djecu

Bitka za Zemlju

bitka

Tekst: Domagoj Piplica

Ilustracije: Bruna Lukšić i Vedrana Novak

Tvrdi uvez, 38 str.

Izdavač: Fluffy Rebel, 2019.

Dok sam završavala osvrt na ovu, samo svojim dimenzijama, malu knjigu, do mene je došla vijest kako je umrla i posljednja endemska periska u Parku prirode Telašćica. Misli su se uskovitlale i izazvale valove emocija od tuge do ljutnje. Sjećam se isto tako svoje nevjerice pred informacijom da smo, ovako genijalni kakvi jesmo, uspjeli proizvesti znatnu količinu svemirskog smeća koji kruži oko Zemlje, a radi se o raznim odbačenim dijelovima svemirskih sondi, satelita, raznih letjelica i raketa koje smo lansirali, iskoristili i odbacili. Procjenjuje se kako trenutno ima preko 20.000 komada svemirskog smeća koje teži oko 7000 tona. Neka leti svemirom. Koga briga. Ne vjerujete? Provjerite.

Zamislite što smo onda uspjeli učiniti tamo gdje jesmo svaki dan. Istovremeno, ovih smo dana upalili toliko puno lampica i toliko puno vrećica napunili.  Posjekli smo nebrojeno  puno jelkica. Da ih okitimo. Sjećam se kako se lani u božićnu dekoraciju moga grada zaplela ptica. Galeb. Izašla je ista služba koja je te žice rastegla kako bi ga spasila. I sjećam se domaćih zadaća na temu zarobljene ptice u lampicama. Tragično je čovjek svemoćan.

Ovakvi kakvi jesmo, s rezultatima koje imamo,  nismo najbolji učitelji svojoj djeci, našim Pahuljastim Buntovnicima (Fluffy Rebel), našim nježnim ratnicima.

Slikovnica pred nama donosi tri priče, a svaka od njih nas odvodi na jedan od tri planeta na kojima nas čekaju dobri i vrijedni pomoćnici. Zovu se Mudri. Njihove planete su: Tera, Aqua i Aer i izgledaju kao sićušne mrlje u kutu nebeskog svoda. Svako putovanje nosi izazove i zadatke te na vrlo promišljen način pokazuje pravi put. Mudri nas podsjećaju na znanja koja su nam davno dali ali smo ih u svakodnevnoj trci, žurbi, poslovima i trebanjima skoro potpuno zaboravili. Oni nas podsjećaju kako ćemo sačuvati zemlju, vodu i zrak i našoj planeti Zemlji vratiti njenu boju i sjaj.

“Potrebno je, valjda, ljude

svaka dva, tri stoljeća

naučiti opet priču

što za Zemlju znači sreća.”

Priče su pisane stihovima u rimi koji se vrlo lako pamte i rado ponavljaju, a svaka od njih završava pitanjima koja potiču na razmišljanje i djelovanje. Priče su namijenjene djeci školske dobi i starijim predškolarcima, a prije svega odraslima. Isto tako će biti vrijedne odgajateljima, učiteljima i razrednicima koji promiču ideje ekologije i kulture života te utječu na razvoj građanskih kompetencija djece i onih znanja i vještina koje imaju samosvjesni, aktivni i odgovorni građani, svjesni važnosti vlastitih aktivnosti i svakog pojedinačnog djelovanja. Ova knjiga svakako pripada u već spomenuta područja ekološkog odgoja, odgoja za održivi razvoj i građanskog odgoja.

A Domagoj? On je veliki kreativac i pozitivac. Jedna pršteća energija puna dobrih ideja i još boljih ostvarenja. Piše pjesme i glazbu, a ovo je njegova prva slikovnica: problemska i vrlo angažirana. Čini vam se da su samo pjesme, a zapravo se radi o poticaju da se pokrenete i djelujete. Vi. Ne onaj tamo, nego baš vi.

Ilustracije su izuzetno snažne iako su vrlo jednostavne. Ne odvlače pažnju ni bojama ni detaljima, niti suvišnim ukrasima, ali zato snažno viču porukama. Tako šaran susreće vlastiti odraz u ekranu odbačenog televizora.Korištene su isključivo boje zemlje, vode i prirode.

Cijela knjiga je tiskana na 100% recikliranom papiru. Uz svaku knjigu ide i platnena vrećica. U prigodnoj kutiji naći ćete i raketu  od pečene bijele gline kao ukras za zid. Neka posluži kao podsjetnik da je mudrost u nama samim i da već znamo sve što treba znati za očuvanje ovog svijeta.

Ovo je vrijedna knjiga koja će pronaći svoje mjesto u školskim knjižnicama, koja će se koristiti u radu na ekološkim projektima, u akcijama očuvanja okoliša i u raznim drugim prilikama učenja, zabave i rješavanja problema.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s