slikovnice · slikovnice s preporukom

Tebi već se sniva

83754356_2711269935623981_7409686916318101504_o

Autorica teksta: Haddy Njie

Ilustracije: Lisa Aisato

Tvrdi uvez, 36. str.

Prijevod: Zorana Jančić i Matko Abramić

Izdavač: Hobou Publishing, 2020.

Tebi već se sniva je knjiga puna snova i života. Njene nježne slojeve otkrivat ćete dugo i postupno, sukladno vašim godinama, trenutnim životnim izazovima i iskustvu.

O ovoj izuzetnoj knjizi nije lako posložiti dojmove jer ona može snažno uskovitlati emocije ako zaronite malo dublje ispod površine uspavanke. Ovdje je nekoliko priča, a ja izdvajam ove i nisam sigurna da sam time iscrpila ovo djelo:

  1. Uspavanka za djecu
  2. Knjiga o godišnjim dobima i njihovoj izmjeni
  3. Knjiga koja slavi ciklus života
  4. Knjiga s pričom o prolaznosti i vječnosti

Krenimo redom.

Lisa Aisato je iznimno talentirana umjetnica koja svoju ljubav prema umjetnosti dijeli sa sestrom Haddy Njie, novinarkom, glazbenicom i spisateljicom. Kada se susretnu dva ovakva talenta u zajedničkom stvaranju nastane ovaj vrhunski rezultat. Koliko je u ovoj knjizi njihovih snova, sjećanja na djetinjstvo, čežnji, svijesti o prolaznosti i krugu života otkrivat ćete sami, u tišini svojih emocija.

Prvo što ćete doživjeti su melodiozni stihovi u rimi koji govore o godišnjim dobima i njihovoj izmjeni. Nježna je to uspavanka za djecu. Stihovi su utkani u ilustracije koje im dodaju značenja, a tome ću se više posvetiti u nastavku. Smirujući ritam stihova uz  nježne ilustracije usnule djece najljepši je uvod u san. Djeca spavaju zaogrnuta prirodom i njenim ritmom u izmjeni godišnjih doba. Malo starija djeca će prepoznavati karakteristike pojedinih razdoblja kroz godinu i sami pričati svoju priču i s vama razgovarati o vječnom prirodnom ciklusu.

83752614_2711306012287040_9179385919566774272_o

A nas malo starije već na predlistu knjige čeka poruka. Kao razigrana djeca ne znamo što je pred nama i dok smo na početku nepreglednog puta sve se čini čisto, nevino, nježno i bijelo poput snijega. Radosno trčanje prema životu obilježje je djetinjstva. Životne saonice ostavljaju trag  – u jednom smjeru. Spoj stihova i ilustracija nas vodi kroz životni ciklus. Dijete koje spava pod snijegom u položaju fetusa je dijete koje čeka dolazak na svijet. Majka ga čuva u toplom krilu sigurnosti, ugode i ljubavi. Rođenje se događa u proljeće i ono simbolizira djetinjstvo. Rascvjetano je, žuto, puno života, bogatstva i potencijala. Na drvetu života učvršćuje se životna ljuljačka. Motiv istog stabla se pojavljuje često, samo što se mijenjaju njegova obilježja u skladu s godišnjim dobima. Zima na početku knjige nije ista kao i na kraju. Život će joj dodati drugačije boje, drugačije sjene. Na kraju je noć dok je na početku svitanje.

83762771_2711248978959410_7982678417378115584_o

U svakom godišnjem dobu spava po jedno dijete, a ilustracije nose sjećanja: popravljanje ljuljačke, puhanje u maslačak, hvatanje kišnih kapi ili pahuljica snijega jezikom. Svako usnulo dijete je  drugačije, razlikuje se po spolu, dobi, boji kože, kose i drugim detaljima jer prolaznost baš nikoga ne izostavlja ma kakav bio i gdje god živio. Kao ni sjećanja. Kao ni snovi.

Ljeto je raskošno doba mladosti u kojem se nade života šalju u nebo poput otpuhane sjemenke maslačka. Ako zaronite u ilustraciju dotaknut ćete najtanje žice i proizvesti posebnu melodiju samo vašeg života. Pokušajte.

A jesen. Ona nosi mir i dostojanstvo zrelih godina. Mirno promatra život. Boje su se umirile, s njima i snovi. Kiše zrelosti nose mir. Ova ilustracija s kišom ima auditivni element. Toliko je savršena da s lakoćom čujete ovaj pljusak kao i ptice koje odlaze. Lisa na svakoj stranici pokazuje svu moć svojih slika.

88119667_2760513270699647_7182299661061849088_n

Svi smo u istom ciklusu života i svi hodamo prema vlastitoj zimi – starosti.

Nagovještaj sjećanja na djetinjstvo uvod je u zimu i starost. Stihovi govore o najljepšim uspomenama na lanjske snjegove, Domaće oko vatre, kuhano vino i adventske svijeće. Kraj je novi početak i očekivanje novog rođenja. Krug je zatvoren i sve počinje ispočetka. Djeca sa saonicama s predlista sada su došla do kraja. Život se vrti u vječnom krugu. Predivnom, veličanstvenom i prolaznom.

Ova knjiga ide u red terapeutskih slikovnica za odrasle. Uzmite je, uronite i otpustite. Budite nježni prema sebi u svakom trenutku. Ove ilustracije će vas voditi vašim sjećanjima. Krenite njima. Pišite mi o osjećajima.

Ostavljam veliku preporuku. ❤

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s