knjige za djecu · slikovnice

Na nebu

Izumi nadahnuti prirodomizumi

Tekst: Harriet Evans

Ilustracije: Goncalo Viana

Tvrdi uvez, 40 stranica

Izdavač: Znanje

Priroda je neiscrpan izvor mudrosti, znanja i inspiracije i oduvijek je ljudima služila kao zrcalo, nadahnjujući savršena djela umjetnosti, arhitekture i tehnološkog napretka.  Uopće nije slučajno da neki izumi svoje izvore i uzore imaju u analognim prirodnim pojavama i njenim brojnim elementima. Međutim ipak je nama ostala nedostižna njena sposobnost kojom s lakoćom usklađuje ljepotu, ekonomičnost i funkcionalnost.

Ova knjiga djeci približava fenomenalne ljudske izume čiji su autori inspiraciju i izvor  znanja i razumijevanja pronašli u prirodnim pojavama, u biljnom ili životinjskom svijetu. Mogli bismo reći da je ova pravi uvod u koncept biomimikrije čija bi definicija pojednostavljeno bila: ljudsko stvaralaštvo nadahnuto prirodom.

Na potpuno primjeren i djeci blizak način, detaljnim ilustracijama i shematskim prikazima s vrlo ciljanim tekstom ova knjiga analizira načela prirodnih sustava. Istovremeno nudi primjere, znanstvene činjenice i brojne informacije kako su takvi složeni sustavi bili nadahnuće znanstvenicima, inženjerima i arhitektima za stvaranje sličnih, učinkovitih, svrhovitih i vrlo korisnih rješenja u brojnim područjima ljudskog života i postojanja, a najčešće u znanosti, tehnologiji, arhitekturi i dizajnu.

Ovdje je prikazano 15 različitih primjera od golubova koji su inspirirali braću Wright da konstruiraju prvi avion preko modernih Airbuseva i Stratolinera  preko podzemnih vlakova čiji su tvorci inspiraciju našli u građi tijela pingvina i vodomara. Zatim su tu leteće vjeverice kao uzor za leteća odjela i padobrane. Šesterostrani moduli u arhitekturi ugledali su se na pčelinja sača i košnice, a super zanimljiv je primjer paukove mreže koja zrcali ultraljubičastu svjetlost koju mi ne vidimo, ali ptice je vide. Zato se ne zapliću u paukove mreže ali ni u visoke staklene zgrade koje su iskoristile ovu fenomenalnu pouku iz prirode. Zatim su tu vjetrenjače koje svoje postojanje mogu zahvaliti palmamai i njihovom inteligentnom ponašanju na vjetru. I tako dalje i tako dalje. Prepuna knjiga dobro organiziranih i zanimljivih činjenica. Nije opterećena nepotrebnim podacima ni teškim znanstvenim teorijama. Jedino što potiče je divljenje. Divljenje prema prirodi i svim njenim tajnama koje smo otkrili. I prema onima koje tek trebamo spoznati. Knjiga potiče i znatiželju i pomnije promatranje svega što nas okružuje. Na kraju je pojmovnik s pedesetak riječi. Zatvorena cjelina koja otvara nova pitanja i potiče na traženje odgovora.

izumi2izumi3

Ova knjiga je pravi primjer za onu poznatu izreku: Ništa nije onako kako izgleda na prvi pogled. Izvrstan poticaj za djecu, za izbjegavanje površnosti i brzog zaključivanja. Knjiga vodi ovim putem: pronađi, istraži, spoznaj, potvrdi, zaključi, ispričaj, proširi. Traži dalje.

Nisam iscrpila sve teme ove knjige. Uronite u nju s djetetom, zabavite se, učite, razgovarajte, maštajte. Toliko je toga čemu nas priroda može naučiti. Svijest da smo dio nje i da smo ovisni o njoj svaki dan treba njegovati.  Posla imamo. Za taj posao su potrebni ljudi fascinirani svijetom oko sebe, zaljubljenici u prirodu neiscrpne mašte i slobodnog razmišljanja. Uvjerena sam da su naša djeca sposobni kreativci  u kojima spava naša budućnost.

Ostavljam preporuku.

Napisala: Sanja Margeta

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s