slikovnice · slikovnice s preporukom

Slijedim svoj san

 

zekoo1

Tekst: Simon Philip

Ilustracije: Kate Hindley

Tvrdi uvez, 32 stranice

S engleskog prevela: Andrea Bagović

Izdavač: Profil, 2020.

Cijena: 69,00 kn

Pred nama je zabavna, duhovita i vedra priča koja nosi dvije velike i za djecu izuzetno važne poruke: Kako naučiti izraziti svoje želje i potrebe na dobar i prihvatljiv način, a  druga nas uči  kako je najljepše biti svoj i ne pretvarati se da si ono što nisi.

Ova slikovnica priča nam o tome. O zeki Zdeslavu koji je uvijek osjećao i znao da želi nešto više od skakutanja naokolo, trzanja nosićem i kopanja rupa po vrtovima i poljima. Njegovi snovi su bili drugačiji. On nije sanjao samo mrkvu i salatu, niti je želio uvijek samo pasti travu. Nije mogao uvijek jesti što svi drugi jedu niti skakutati kada su svi skakali. Odlučio je jednog dana pokazati pravog sebe i biti konačno sretan. Počinje malim, nesigurnim koracima, ali ti prvi koraci su najvažniji jer grade put prema samopouzdanju i podupiru vjeru u samog sebe. To je u konačnici i najvažnije, da vjeruješ u sebe. Zdeslav počinje u svoje ponašanje uvoditi male promjene, da bi na Zekobalu zasjao u punom sjaju. Kada su ga vidjeli zečevi su stajali skamenjeni poput “zečeva pred svjetlima automobila.” Zatim je počelo negodovanje i ukazivanje na to da su svi zečevi isti i da tako treba ostati.

Ali Zdeslav je već imao dovoljno samopouzdanja i osjećao se čudesno i sretno. Nije se pokolebao. I prije nego što je shvatio što se zbiva svi su zečevi rasplesali i bili jednako drugačiji jedni od drugih. Zadovoljstvo se proširilo među njima.

Zečevi su iskreno progovorili o svojim snovima i vidjeli da su svi različiti i da mnogi od njih ne sanjaju mrkve, ali su i naučili kako se i različiti snovi mogu dijeliti i da ih to povezuje na puno bolji i sretniji način. Isti su, ali su se i na puno načina razlikovali. Ta spoznaja bila je njihovo novostečeno bogatstvo. Zdeslav je naučio da je biti svoj nešto najbolje što jedan zeko može biti, a uz to je pomogao i drugima da vjeruju u sebe i svoje najljepše snove.

Svi se mi možemo prepoznati u Zdeslavu i svima nam je poznat osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva kada se izborimo za svoju želju ili san i kada unatoč strahu uspijemo izaći iz zadanih i očekivanih kalupa i prodišemo punim plućima. Pri tome je jedino važno kako smo to učinili. Odabir pravog načina je ključan u ovoj priči. Zdeslav je asertivan. I tu vidim veliku vrijednost ove priče. Asertivnost je vještina koja se može učiti i to je ono što je važno. To je vještina aktivnog zalaganja za svoja prava i želje bez ugrožavanja prava i želja drugih. Zdeslav je majstor u tome. Učimo od njega. I kada potičemo djecu u individualnosti i različitosti njihovih osobnosti, potičimo i razvoj asertivnosti kako bi zadovoljstvo i njihova sreća bila potpuna. Samo tako je ispravno.

Usudi se. Budi Zdeslav. Jedino je to pravo.

Slikovnica je bogato ilustrirana i učinit će vam kako ilustracije nose priču. I to je točno. One dominiraju. Bogate su, razigrane, vesele, živih boja i s cijelom lepezom likova, karaktera, događaja i prevrata. Tekst je kratak i jasan i s ilustracijama čini odmjerenu, primjerenu i savršenu cjelinu.

I za kraj, jedno pitanje roditeljima: Može li dijete od kojeg se zahtijeva stalna poslušnost razviti samostalnost i odgovornost? Kako?

Potičite dijete u izražavanju sebe, svojih želja, talenata, interesa i osobnosti. Neka cvjeta  svojim najljepšim bojama. To je put do osobnog zadovoljstva i sreće. Istovremeno ga potičite u usvajanju asertivnih vještina jer samo tako je sreća potpuna.

Ostavljam preporuku ❤

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s