slikovnice

Mala Mara i veliko stablo

mala mara i veliko stablo

Napisala: Iva Bezinović – Haydon

Ilustrirala: Lara Žigić

Tvrdi uvez, 34. str.

Izdavač: Turistička naklada, 2019.

Ova mala slikovnica otvara veliku temu i predstavlja odličan poticaj za razgovor i učenje o odgovornosti, odrastanju, izborima, posljedicama i roditeljskim zabranama.

Pametna, predivna i beskrajno draga djevojčica Mara puno zna o mnogim stvarima, voli svemir i rakete, sladoled od čokolade i svoga klempavog psa Duška. Poznaje sve zastave svijeta, lijepo pjeva i odlično imitira svoju ljutu mamu. Još malo će dotjerati zviždanje, šaptanje i stajanje na jednoj nozi. Mara ne voli ruke ljepljive od sladoleda, kupovinu i pospremanje ali je zato talentirana za jednu veliku stvar – izvrsno se penje na stabla. I to sva stabla: od susjedovog cedra, hrasta u parku i trešnje pred školom do jabuka u vrtu. To je njena strast. Ali, postoji jedno stablo na koje se Mara nije smjela popeti. Ono je raslo na livadi i oko njega se razvilo puno različitih rječica PRE. Tamo je bilo PREopasno, stablo je bilo PREvisoko, na obližnjoj cesti auti su vozili PREbrzo, Mara je bila PREmalena, a mama se svega toga PREviše bojala.

Mara se ne boji. Mama se boji. I tu se, u ovoj priči, događa ono što se događa kod većine roditelja. Kada se roditelj boji, on zabranjuje. Od silne potrebe i želje da dijete bude sigurno i zaštićeno mi stvaramo zamku i za nas i za dijete.

Ne prelaze djeca granicu zato što su neposlušna, nemirna i zločesta, nego zato što su znatiželjna, željna iskustava i imaju prirodnu potrebu za savladavanjem prepreka.

Ono što je umjesto zabrane daleko korisnije je učenje. Mara treba naučiti na siguran način prelaziti preko brze ceste i na siguran način se penjati na visoko stablo. Razvijanje kompetencija, znanja i vještina korisnije je od bilo kakve zabrane koja bi roditeljima omogućila vrlo labav,  prividan i kratkotrajan mir. S druge strane, ne vjerujem da se zabranama može naučiti odgovorno ponašanje. Vjerujem da se takvo ponašanje uči razumijevanjem situacije, shvaćanjem uzročno posljedičnih odnosa, samostalnim izborima i ponekim greškama. Da. Greškama. Iskustvom. A kako ćemo ga djetetu omogućiti nego prilikama u kojima pokušava i iz svoga iskustva uči.

Upravo to se u slikovnici događa.

Na putu do kuće, nakon jednog baš lošeg dana u školi, Mara se odjednom našla pred velikim, zabranjenim stablom. Primila se za najnižu granu, pa za sljedeću i tako sve do vrha stabla. Svakim metrom nestajala je njena tuga i ljutnja. Svi su problemi ostali na zemlji. S vrha je pogledala kroz lišće koje je treperilo na vjetru. S te visine svijet je izgledao PREkrasno. I jedva je čekala da svima ispriča o tome. Ali, stisak u grudima je podsjeti da to nitko ne smije znati. Napravila je upravo ono što je mama zabranila, a ona obećala da neće činiti. Nestalo je radosti i uživanja.

Tužno se ušuljala u sobu i vrlo brzo mami ispričala sve. Naravno da je mama bila ljuta, ali u tom trenutku brige i ljutnje radi odličnu stvar. Ukazuje djetetu na pogrešku i pohvaljuje hrabrost, iskrenost i preuzimanje odgovornosti.

Bila si hrabra i

iskreno si priznala

što si napravila, a znala si

da ću se ljutiti.

Samo VELIKI LJUDI priznaju pogrešku.

Mogli bismo razgovarati je li Mara zaslužila kaznu. Je li ju dobila vidjet ćete u slikovnici kao i što se na kraju dogodilo. Osobno, voljela bih da se to dogodilo puuuno prije. Ako ne u priči, neka se dogodi u životu. I voljela bih da Mara nikada ne izgubi radost boravka u krošnji zbog nametnutog osjećaja krivnje.

Naglasak na odnosu povjerenja ovdje je ključan. Njegujmo iskrene, otvorene i poštene odnose u obiteljskom okruženju i s djecom. Omogućimo djeci iskustva u kojima svaki izbor ima svoju posljedicu. Zabrana često onemogućava učenje i ne dovodi do razvoja odgovornosti niti do osamostaljivanja. Ni krivnja ne uči tome.

Font se poigrava veličinom slova i tako naglašava bitno. U takvim naglascima je nekoliko nepostojećih rečenica punih značenja. Sjajno. Tekst je raspoređen po listovima i utkan u predivne ilustracije. One su nježne, lišene suvišnih detalja, mekane i vrlo jednostavne, ali magično privlačne. S nijansama zelene koja dominira slikovnica opušta i nježno naglašava  osjećaj slobode i ljepote.

Svi ćemo se prepoznati u liku male Mare, ali i u liku mame. Dobro je preispitati i osvijestiti svoje strahove i poduzeti sve da naši strahovi ne ograničavaju našu djecu. Umjesto toga odaberimo ih naučiti odgovornim ponašanjima i sigurnoj brizi za sebe.

Ostavljam preporuku.

Napisala: Sanja Margeta

2 misli o “Mala Mara i veliko stablo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s