teen knjige

Patina

 

blog

Napisao: Jason Reynolds

S engleskog preveo: Dražen Čulić

Meki uvez, 192 str.

Izdavač: Profil, 2020.

Patina je druga knjiga Jasona Reynoldsa u seriji o brzoj i temperamentnoj djeci koja se silno žele dokazati sebi i drugima. Prva je bila Duh, o dječaku koji ne može obuzdati svoj temperament i na mnoge situacije reagira agresijom, a to je bilo zato što je u njemu postojao vrisak. Vrisak je bio veći od svijeta, a stvorio se kada je njegov otac alkoholičar prvi put zapucao na njega i njegovu majku. Stvorio se, čuči, ali ne izlazi. Barem ne kao vrisak.

Patina Patty Jones najbrža je djevojka u trkačkom timu. Ona također u sebi nosi tuge koje su se premetnule u boli koje joj istovremeno grče tijelo i daju snagu. Nad životom Patine kao plašt se prostire cijeli svemir rasnih predrasuda i ograničenja koja iz njih proizlaze. One određuju socijalni i ekonomski status koji opet snažno obilježava njen život i život njene obitelji.

Njen otac koji je jako volio svoju obitelj i obožavao tortice sa žutom kremom, iznenada je umro u snu. Jednog običnog dana nije se više probudio. Tortice sa žutom kremom postale su okidač za tugu. Njena majka ubrzo nakon njegove smrti rađa djevojčicu Maddy, koja nije stigla upoznati oca, ali zato ima sestru Patty koja preuzima odgovornost za njeno sretno i bezbrižno odrastanje. Uskoro, njihova majka zbog komplikacija dijabetesa gubi obje noge i završava u invalidskim kolicima. Brigu o dvije djevojčice preuzimaju kumovi Tony i Emily koji im postaju zakonski opunomoćeni skrbnici što je Patty iz dječje perspektive shvatila kao “puno moćni skrbnici”. To je za djevojčice značilo preseljenje, promjenu sredine i škole. Dolazak u otmjeniju školu za jednu crnu djevojčicu značilo je izolaciju, iskustva odbacivanja, teškog uklapanja, neophodnost prihvaćanja okolnosti i odrastanje u zbrci vlastitih dubokih emocionalnih previranja.

Na drugoj strani životne vage bilo je trčanje i svemu je davalo ravnotežu i smisao. To je bilo mjesto ostvarenja i uspjeha. To je bilo mjesto iskušavanja vlastitih granica.

Ono što su drugi smatrali uspjehom, poput osvajanja drugog mjesta u utrci, Patty je smatrala osobnim neuspjehom. Njeno duboko narušeno samopouzdanje ogledalo se i u sklonosti ka konfliktima. Ali, kako to već u životu biva, uvijek se nađe netko tko pruži ruku i podršku u važnom trenutku. U Pattynom slučaju to su treneri u trkačkom klubu. Vjeruju u nju i pomažu joj da postane dio ekipe i dijeli s njima energiju uspjeha. Kako bi trčale štafetu, Patty s curama prolazi vrlo ozbiljne poduke iz plesa, ritma, usklađenosti pokreta i prijenosa energije. Ono što te četiri djevojke mogu zajedno, individualno ni jedna ne bi mogla. Uspijevaju, uz pehove, loše procjene i pod najvećim pritiskom, unatoč grčevima u mišićima i boli u srcu. Uspijevaju. U tome je snaga ove knjige. Govori nam: Možeš i gotovo.

Patty trči kako bi djeci koja joj se podruguju pokazala da nemaju pravo. Trči za svoju sestru Maddy koja u nju beskrajno vjeruje i Patty joj mora pokazati kako može biti hrabra i jaka i kada se ne osjeća tako. Trči za svoju majku u kolicima i za oca i za svako dijete kojem rasne predrasude stoje na putu do sreće. Patty trči za svoje mjesto pod nebom.

Knjiga je pisana vrlo čitljivim i laganim stilom s rasutim kapljama humora. Iako progovara o teškim temama, ne nosi težinu. Patty vrlo jednostavno prepričava svoju priču i ne grabi duboko u emocije. Čitatelju je omogućeno da sam odluči hoće li i koliko snažno emocionalno doživljavati ovu priču. Koliko će zastajati, razmišljati i ponirati među redove. Patina prihvaćati teške životne okolnosti,  iz njih crpi snagu, a nama daje lekciju o ustrajnosti, osobnoj snazi i zajedništvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s