slikovnice

Noć kad je Lisac uhvatio Mjesec

94711579_2879596558791317_4534986397966139392_o

Napisala: Ines Marciuš Kruljac

Ilustrirala: Jasmina Kosanović

Meki uvez, 40 str.

Izdavač: Profil, 2020.

Vole li i vaša djeca gledajući u nebo zapitkivati o Mjesecu? Kako se pali i gasi i gdje se skriva kada ga ne vide? Vole?  🙂

Krenimo onda redom.

Priča se događa jedne lijepe zvjezdane noći. Lisac, glavni lik ove priče,  u svom urednom i lijepom domu sprema se za lov. Ne ide on u šumu ili u polje već u obližnje selo sa zvonikom, potokom, mlinom i malim borikom. U tom selu su bili svinjci i divni veliki kokošinjci, vino i med u bačvama. Za tu priliku obukao je tamni plašt, pogladio brk i očetkao rep kao da će u operi bečkoj gledati balet.

Čim je napustio svoj mali stan, upao je u problem. U šumi je bilo toliko mračno da nije vidio prst pred okom.

“Treba mi neko svjetlo jarko

treba mi nešto žuto, žarko…

Treba mi pomoć, kako ću sad?

No u to spazi Mjesec mlad.

Mjeseče mladi, siđi tu dolje

prošeći sa mnom kroz zlatno polje…”

Lisac dohvati Mjesec i krene dalje po planu. Sretan. Susreće prijateljicu, mudru Sovu koja se začudi njegovom otmjenom izgledu. Lisac joj ispriča sve o planu da ode do sela sa zvonikom i tamo dobro omasti brk. Sova ga prijateljski upozori da je u selu jučer bila velika graja i da kokoši nemaju jaja.

Gladan, jadan i zbunjen Lisac pođe sa Sovom koja mu je putem pričala o događajima u selu sve dok nisu došli do velikog hrasta na kućnom broju 10. Kada su se otvorila crvena vrata, Lisac je imao što vidjeti.  Tu se okupilo lijepo i raznoliko društvo: Medo, Vuk, Kuna Zlatica i Čagalj. Sova im je podrška zračna jer njoj ni jedna noć nije premračna.  Na stolu su bila sva slasna jela o kojima je Lisac sanjao, a zabava je bila na vrhuncu. Od svega  je malo gricnuo i kada se zahvalio veseloj i složnoj družbi, odmah se našao kod njih u službi.

I dalje je išlo sve po planu… zabilježite čitanje ove slikovnice u svom kalendaru. Vidjet ćete što je s družbom dalje bilo i kako se pravo prijateljstvo razvilo.

A Mjesec? Pitate se što je bilo s njim? Isto ćete otkriti u slikovnici. Reći ću vam samo da voli kremaste kolače i da ćete na kraju slikovnice naći odgovor kada vas djeca pitaju gdje je Mjesec dok nije na nebu.

Ova priča je puna topline i ljepote koja izvire iz čarobnih ilustracija. Ritmični stihovi u rimi su vedri, veseli a često i smiješni. Lako se pamte. Za samo par čitanja djeca  već ponavljaju rime i samostalno pričaju priču. Ona je na vrlo istančan način prilagođena maloj djeci koja će, ako i ne dohvate stih, sve razumjeti zahvaljujući ilustracijama. Predivne su, meke, nježne, a rječite. Iz njih ćete saznati i ono o čemu stihovi ne govore. Djeca će dugo proučavati detalje, imenovati, uočavati razlike, spoznati detalje o životu životinja, a najvrjednije je možda to što će ih ilustracije voditi u samostalnom prepričavanju i dodavanju novih elemenata.

Za one malo starije ova priča je odličan poticaj za razgovor o zajedništvu i prijateljstvu, a još jedna stepenica više nas vodi do učenja o suradnji, timskom radu i zajedničkim rezultatima. Složit ćete se kako su te vještine jedne od najvrjednijih u ovom natjecateljskom okruženju u kojem živimo. Priča nam ukazuje da čak i kada smo potpuno različiti možemo surađivati i biti uspješni više nego što bi pojedinačno ikada mogli biti. Ova družba nam nenametljivo poručuje kako je u zajedništvu sreća.

Ostavljam veliku preporuku.

Napisala: Sanja Margeta

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s