slikovnice · slikovnice s preporukom

Slonić po imenu Ja

slonić

Za sve one koji imaju hrabrosti jednostavno biti ono što jesu.

Napisao: Giles Andrea

Ilustrirao: Guy Parker-Rees

S engleskog preveo: Ozren Doležal

Tvrdi uvez, 32 str.

Nakladnik: Profil knjiga, 2020.

Pred nama je lijepa slikovnica koja će nas najprije privući izgledom svoje naslovnice. Ona podsjeća na fini čokoladni bonbon, zamotan u sjajni narančasti papir.  To nije daleko od istine jer se ovdje i radi o pravom književnom slatkišu za djecu.

Priča je napisana u sjajnom stilu međusobne nadopune odličnih autora koje smo upoznali u slikovnici Žirafe plesati ne znaju. Sada nam, s vrlo sličnom porukom i istančanim smislom za stvaranje priče nude ovu lijepu i  vrijednu slikovnicu.

Priča se razvila oko drevnog slonovskog običaja u kojem se mladi slonovi nadmeću tko će više i bolje zadiviti svojega kralja Slona Moćnog. Trebalo je pokazati  različite sposobnosti i vještine i tako zaslužiti svoje slonovsko ime. Za to je trebalo u nečemu biti najbolji.

Mali slon, Nam-Nam, junak ove priče, promatrao je tu ceremoniju i plašljivo priznao da još nije otkrio svoj talent i ne zna u čemu je dobar. Za nekoga tko živi u krdu slonova  u kojem je to jako važno i u kojem je to način kojim se dobiva ime i poštovanje, bio je to  zaista veliki problem. Nakon velikog truda i uzaludnih pokušaja da se ipak u nečemu iskaže, posramljen, s imenom Slon Velika Nula, odlazi kako bi potražio sreću negdje drugdje.

I našao ju je. U oazi.

U mnogim si stvarima  SJAJAN, vjeruj mi na riječ!

DOBAR si prijatelj, znamo to SVI!

Od svih životinja na ovoj ravnici

samo je jedan, jedini – TI!

Osnažen podrškom svojih prijatelja vraća se u svoje krdo i hrabriji no ikad kaže:

Reći ću vam svoje slonovsko ime,

neka ga svatko zna!

Od današnjeg dana želim se zvati

SLON JA.

Važan dijalog vodi se među njima, ali na kraju sve dobro završava pa čak i Moćni shvati da nije sretan koliko mu se činilo. E da, za biti svoj treba hrabrost koju čak ni Moćni nije imao. Ali imao je slonića da mu ukaže što je vrijedno i bitno.

Ilustracije su razigrane i vesele, vrlo vedrih i živih boja. Na licima likova cijela je lepeza različitih emocija koje su vrlo prepoznatljive i kao takve odličan poticaj za razumijevanje osjećaja i razgovor o emocijama.

Stihovi su u rimi s pomalo neujednačenim ritmom. Ozren Doležal je po tko zna koji put pokazao svoju genijalnost i za nas napravio odličan posao. Font je razigran, neke riječi su napisane velikim tiskanim slovima i dodatno naglašene boldom i kao takve još jače ističu bitno.

Manja djeca će, osim lijepe priče moći uočavati različite vrste životinja u afričkoj savani i zapažati bezbroj detalja na lijepim i bogatim ilustracijama.

Malo veći će dublje zaroniti pa će moći razumjeti moć okoline bilo da je pozitivna i podržavajuća ili negativna i razarajuća. Moći će učiti o sebi, o vrijednostima vlastite osobnosti, kao i o vrijednostima zajedništva i podrške te razvijati sposobnost empatije i sposobnost uočavanja uzročno posljedičnih veza.

A odrasli? Za nas se ovdje krije velika poruka. Sažet ću je ovako:  Nemojte da nam se dogodi da u vlastitom krdu međusobno ne prepoznajemo dobre osobine i kvalitete svojih najbližih.

Puno je stranica napisano o tome kako se naša vrijednost ne bi trebala temeljiti na mišljenjima i sudovima okoline. Ali, do toga treba narasti. Na putu odrastanja za vrijeme nježnih i formativnih godina za razvoj zdrave i pozitivne slike o sebi presudno je kakve poruke dijete prima od svoje najbliže okoline. Djeca su vrijedna i jedinstvena i ne mogu se ni s kim usporediti. Biti svoj, dobar i plemenit, vrijedan, cijeniti prijateljstvo i zajedništvo, biti hrabar, pravedan i srčan čini te velikim uvijek, a takav si naročito velik  i dok si još jako malen.

Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s