knjige za djecu · teen knjige

Priča o plavom planetu

101795751_2976977792386526_678863930965098496_o

Autor: Andri Snar Magnason

Ilustratorica: Aslang Jonsdottir

Prevela s islandskoga: Vanja Veršić

Tvrdi uvez, 96 str.

Izdavač: Znanje, 2020.

Pred nama je lijepa, pustolovna priča s elementima bajke, basne i fantastike za malo starije i vještije čitače. Ovo je edukativna knjiga koja na vrlo jednostavan, ali dovoljno snažan način progovara o složenim problemima suvremenog društva kao što su zaštita okoliša, konzumerizam, održivost, zajedništvo, odgovornost, prijateljstvo i nesebičnost.

Ova priča o plavom planetu zauzima posebno mjesto u islandskoj književnosti kao prva knjiga za djecu koja je nagrađena prestižnom islandskom književnom nagradom. Knjiga je prvi put objavljena 1999. godine a do sada je prevedena na više od 30 jezika. 

Na prvi je pogled plavi planet bio sasvim običan. Vjetar je njihao travu i cvijeće i vodopadi su padali u kanjone. Nebom su plovili oblaci i noću su svjetlucale zvijezde. More se njihalo u prirodnom ritmu i rasprskavalo u obale u tisućama kapljica dok su  Sunce i Mjesec neumorno kružili.

“No zbog jedne  je osobine plavi planet bio sasvim poseban: na njemu su živjela samo djeca. Naravno, postojale su ondje i  biljke i životinje, ali diljem planeta živjela su uz njih samo djeca svih oblika i veličina, mala i velika, debela i mršava, a neka i čudna poput djeteta koje vidiš kada pogledaš u ogledalo.”

Plavi planet bio je pun čudesnih ljepota, a jednom godišnje  događalo se pravo čudo. Bio je to, za djecu, dan istinske sreće. U spilji na Sunčanoj planini budili su se leptiri iz zimskog sna, vinuli se u nebo i lovili sunce cijeli dan. Potom bi se opet vratili u spilju i zaspali godinu dana. Koliko je samo ljepote bilo u dječjim očima a potom i u dušama dok su ležali na travi i promatrali leptire. Sva su djeca bila sretna dok jednog dana na planet nije sletjela raketa i u njoj prvi odrastao čovjek: Veseli Sretnislav. On je došao kako bi život djeci učinio zabavnijim. Djecu je lako na zabavu nagovoriti iako su smatrali da je njihov život već dosta zabavan, od još malo zabave, mislili su, ne može se  ništa loše dogoditi. Sretnislav je najprije djeci omogućio da lete i to tako što je leptirima s krila uzeo prah. Odmah je uveo i natjecanje tko će u letenju biti najbolji. Djeca su do tada vjerovala da su svi oni u nečemu najbolji i nisu  marili za nadmetanja. Kako je prah leptirovih krila mogao djelovati samo na sunčevoj svjetlosti on je zarobio Sunce, pa je s jedne strane planeta bio vječni sunčani dan. S druge strane planeta stvorio se tako i vječni mrak. No, nije Sretnislav mario za to. Za svaki svoj “izum” tražio je po kap mladosti iz dječjeg srca.

“U vašim srcima nalazi se duboko vrelo koje opskrbljuje vašu dušu. To je vrelo dupkom puno mladosti.”

Sretnislav je neprestano zabavljao djecu smišljajući različite šale i viceve i stalno uzimao od njih po kap mladosti. Djevojčica Hulda i njen prijatelj Brimir su u jednom nadmetanju tko će bolje i više poletjeti, izgubili iz vida svoj sunčani otok i našli se na tamnoj strani planete. Kako nisu mogli letjeti bez Sunca, pali su u tamnu šumu i otkrili što se zapravo događa. Spoznaja da su zbog njihove neumjerenosti i pohlepe, s ove strane planete sve šume, životinje i djeca u stalnom mraku i hladnoći i da im uskoro prijeti umiranje od zime i gladi, duboko su zabrinuli i promijenili Huldu i Brimira.

Kako su se spasili i što su napravili? Što se dogodilo sa Sretnislavom i kakav se obrat dogodio na kraju, otkrit ćete u ovoj zanimljivoj i edukativnoj priči.

Glavni likovi nisu ni dobri ni loši, nisu ni tradicionalno podijeljeni u junake i antijunake. Ova priča nas uči da je svatko od nas i jedno i drugo i junak i antijunak i da to ovisi o našim postupcima i djelovanju. Dobro se događa onda kada činimo dobro i kada spoznamo da je u našem djelovanju ključ dobrobiti za svih.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s