slikovnice · slikovnice s preporukom

Koala koja može sve

106184748_1110567092662500_1760818201023706317_o

Tekst: Rachel Bright

Ilustracije: Jim Field

Tvrdi uvez, 36 str.

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač: Profil knjiga, 2020.

Od izvrsnog dvojca Rachel Bright i Jim Field koji potpisuju omiljene nam slikovnice Miš lavljeg srca i Vjeverice svađalice dolazi i Koala koja može sve. Ovo je topla, emotivna, poučna i iznad svega, vrlo zabavna priča kakve smo i naučili čitati od ovih autora.

Kao što već znamo, koale su životinje koje veliku većinu svog vremena provode ljenčareći u krošnjama. Sjede na granama i po čitave dane grickaju lišće eukaliptusa.  Simpatična koala iz ove priče zove se Koli. Predivan je i presladak, malen, mekan i divan. Čim ga vidite, odmah ga zavolite.

“Taj sivkasti momak
bolji od toploga kruha,
mek kao plišani medo
od pete do čupavog uha.”

kolii

Naš Koli ima tri vještine u kojima je pravi majstor. To su: ljenčarenje, drijemanje i grickanje lišća. Sa sigurnog mjesta u svojoj krošnji promatra užurban, bučan i strašan svijet u kojem svi negdje jure i žure i kojeg se on pomalo boji. Dane provodi radeći ono što dobro zna i ne pada mu na pamet da upozna nešto novo. Razne ga životinje često pozivaju u igru no on uvijek odlučuje držati se svoje grane. Zbog toga je sam ali u dubini  duše osjeća želju za druženjem. Jednolični dani se izmjenjuju i nedostaje mu mrva hrabrosti  koja bi pomogla da napusti poznato i otisne se sa svoje grane.

S promjenama se svi ponekad teško nosimo i strah zna biti toliko velik da odlučujemo ostati nezadovoljni radije nego pokušati nešto novo i drugačije. Svjesni da je promjena jedina konstanta, dobro je poraditi na vlastitim mislima koje otežavaju i prigrliti one koje će pomoći, ohrabriti i potaknuti nas. Naročito je važno u tome pomoći djeci kako bi uspješno razvila vještine suočavanja s nepoznatim okolnostima i stresom koji iz toga proizlazi. Iako su djeca vrlo prilagodljiva i često bolje podnose promjene nego što mi to volimo misliti, razgovor o ovoj temi uvijek je dobrodošao.

Ponekad, dok se mi opiremo promjenama, one se ipak događaju. Za to se pobrine život, priroda, okolina ili nešto četvrto. Kod Koli se promjena događa iznenada i nakon nje više ništa nije isto. Svijet na kakav je Koli navikao, a s njime i njegov dotadašnji život se ruši. A zapravo tek tada počinje čudesan i drugačiji život. Našao se u sasvim novim okolnostima u kojima konačno ispušta granu za koju se cijelo vrijeme drži. Oko sebe ima prijatelje koji mu pružaju podršku i shvaća da se osjeća baš dobro i da je sve za pet.

Kada je konačno ispustio granu za koju se čvrsto držao u ruke su mu došle druge stvari. Osokolio se i krenuo u igru s prijateljima veselo preskačući prepreke na koje je nailazio bilo da su one prirodne ili se možda nalaze u njemu samome.

Ilustracije su predivne. Gotovo da ćete osjetiti mekoću Kolinog krzna ili vrelinu australskog pejsaža. Žive i intenzivne boje čine ilustracije vrlo upečatljivima i odlično dodiruju emocije i uvlače nas u ovu priču. Rekla bih da su glasnije od teksta i da ga intenzivno nadopunjuju. Na licu koale Koli cijeli je spektar različitih emocija koje su vrlo prepoznatljive: zadovoljstvo, opuštenost, nježnost, iznenađenost, zabrinutost, briga, strah, tuga i na kraju sreća. I druge životinje prate ovaj niz i daju odličnu priliku za razgovor o tome kako se osjećamo u nepoznatim situacijama.

kola

Edukativna vrijednost ove slikovnice je, osim u priči o emocijama, i u upoznavanju Australije, njenih boja, pejsaža i životinjskog svijeta (  spominju se: vombat, klokan, dingo, a na ilustrcijama su vidljivi i noj, australska lisica i druge životinje). Ovo je priča i o prijateljstvu, o podršci i važnosti brige jednih za druge i o zajedništvu kao i priča o snazi koju svatko od nas ima, a da za nju često i ne zna.

koala

Priča je napisana u stihovima, razigranim fontom koji statičnoj koali dodaje jednu živost i dinamiku. Prati je rima pa je postignut i ritam koji djeca vole, a mjesta koja su naglašena boldanim tiskanim slovima naglašavaju bitne misli,  emocije i radnje.

Izdvojit ću ove pouke:

  • Ne možeš osjetiti puninu života držeći se uvijek za istu granu
  • Da bi se stvorilo novo, staro se mora transformirati ili nestati
  • Prijateljstvo i zajedništvo je važno

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s