slikovnice · slikovnice s preporukom

Tko je Antonio?

antonio

 

Tekst: Susanna  Mattiangeli

Ilustracije: Mariachiara Di Giorgio

Tvrdi uvez, 32  str.

S talijanskog prevela: Ana Badurina

Izdavač: Ibis grafika, ožujak 2020.

Cijena: 100,00 kn

Kada ovu knjigu uzmete u ruke povući će vas sklad nježnih ilustracija i bjeline stranica  pa ćete dugo upijati doživljaj pretočen u ljepotu. Izuzetne i posebno lijepe ilustracije tražit će da ih gledate opet i opet.

antonio3

S prvim čitanjem otkrit ćete šarmantnu dozu humora koja se skriva u rečenicama i slatko se nasmijati brojnim situacijama u kojima ćete prepoznati vlastito dijete, a sigurno i sebe.

Antonio je divan dječak na čija su se ramena uredno naslagale brojne uloge iz svakodnevnog života. O njemu nenametljivo i strpljivo priča njegov prijatelj iz razreda. Nižući jednu za drugom, upoznaje nas s brojnim ulogama koje Antonio ima. On je dječak, sin, unuk i nećak teti, brat i bratić, učenik, čitatelj i član knjižnice, pacijent, dva puta tjedno sportaš, putnik u autobusu, građanin, često glumac i najbolji prijatelj iz razreda koji bi mogao ponekad u školu donijeti svoje šiljilo. Neke uloge dolaze iz mašte pa Antonio ponekad nevidljiv leti nad livadama ili je svemirski putnik kada nastava postane previše dosadna.  Ponekad je i ono što nikad čuo nije:

Na igralištu je napadač,

barem dok lopta susjedima ne razbije prozor

jer tada postaje ono što nikad čuo nije,

uz ostale već poznate pogrde.

Divan je omjer humora i ozbiljnosti kojim je autorica pristupila ovoj priči i postigla izvrstan sklad osjećaja za dijete i njegovih izazovnih uloga koje proizlaze iz suvremenog djetinjstva.

Tako dobro i nenametljivo provučena misao o potrebi za neopterećenim djetinjstvom s manje uloga a više igre, razigrane mašte i kreativnosti još više je dobila na značenju kada sam u posveti vidjela ime izvrsnog i meni tako omiljenog učitelja, pisca i prijatelja djece Giannija Rodarija. Hvala ti Gianni. Neka dijete bude dijete. ❤

Kada zaklopimo ove žute korice, priča se neće zaustaviti. Ona teče unutar nas i odmotava riječi, slike, osjećaje i prebire po našim brojnim ulogama pa se prelijeva stranicama ove knjige. To je moja priča, tvoja, naša, naše djece i svakoga od nas. Priča o našim ulogama koje imamo, u koje uskačemo i iskačemo svaki dan bezbroj puta. Sve smo to mi. Koliko uloga imamo? A tek naša djeca? I više od Antonia.

antonio1

Oduševljena sam jednostavnom a upečatljivom ljepotom ovih ilustracija. Teksta ima ni malo ni puno, ali sasvim dovoljno da vas zabavi, oraspoloži i ukaže na dječakove uloge koje se izmjenjuju sa svakom novom stranicom. Ali zato slojeva i dubine ima napretek ako ste spremni zaroniti. Ali ne morate jer priča je predivna i bez poniranja među retke.

No, ako ćete se pozabaviti ulogama vašeg djeteta, prepoznati ih i o njima razgovarati, ova slikovnica je odličan izbor.  Priznajmo da je naših uloga ponekad previše da bi se posložile u mozaik iz kojeg ništa ne ispada i sve se uklapa i slika je super. Nije uvijek tako. Izgubimo se u labirintu vlastitih uloga i očekivanja. Umorimo se. Duša i mašta nam vrište tražeći vrijeme za sebe, za svoje snove i poneke želje.

Priznajem, nekada i sama poželim, poput Antonia, nevidljiva letjeti nad livadama.

Voljela bih da djeca, dok su djeca više lete, a uloga imaju onoliko koliko je nužno da bi mogli sretno rasti, puno se igrati i igrom učiti.

Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s