slikovnice · slikovnice s preporukom

Gitina Briga

gita

Autor teksta i ilustracija: Tom Percival

S engleskog preveo: Ozren Doležal

Tvrdi uvez, 36 str.

Nakladnik: Profil knjiga, 2020.

Cijena: 69.00 kn

Ovo je topla i lijepa priča o djevojčici Giti  koju prati Briga.

Gita je predivna, tamnokosa, kovrčava, potpuno sretna mala djevojčica koja zadovoljno raste istražujući svoj mali svijet, sve dok jednog dana ne otkriva Brigu. Njena Briga je u početku bila malena i jedva vidljiva, ali je ipak stalno u stopu pratila Gitu. Nitko je drugi nije vidio, a Briga je sve više i više ometala Gitu u onome što je voljela.

gita6

“Trudila se ponašati kao da je sve u redu- ali nije bilo tako.”

Na Gitino lice polako je dolazila zabrinutost. Osmijeh je nestao, a tuga je postala sve vidljivija. Briga je narasla golema i zauzimala je sve više mjesta. Potpuno je prerasla Gitu i kako je Briga rasla, Gitina sreća je nestajala. Činilo da više nikada neće biti sretna.

U priči Briga nema definiciju ni naslov, ne znamo oko čega se stvorila ni što je tištalo Gitu, ali znamo da se sve brige ponašaju vrlo slično. U stanju su nas preplaviti, zauzeti sav naš kapacitet: emocionalni, kognitivni i psihički, a često i fizički pa stojimo kao ukopani ne znajući kuda ni kako.  Vrtimo se u svojim razmišljanjima i ne vidimo  rješenje ni izlaz, a Briga za to vrijeme raste. U stanju je progutati nas, često nam se čini.

Gita je jednog dana susrela dječaka koji je izgledao baš onako kako se ona osjećala: Tužno. Uz njega je ugledala i mali oblačak koji joj je bio tako poznat – Brigu. Spoznala je da nije jedina i da i drugi imaju brige koje ih prate. Upitala je dječaka što ga brine i dok je on pričao njegova se briga počela smanjivati. Onda je Gita, ohrabrena, počela pričati o svojoj Brigi. Kako je pričala briga se smanjivala i nestajala. Razlile su se boje sreće i po Gitinom licu i po stranicama slikovnice.

gita8

Nije to bio zadnji put da je Gitu pratila Briga, to se svima događa, ali je naučila kako će se Brige riješiti.

Ilustracije su velike i tako rječite. Dominiraju žuta i plava boja na nijansama sive. Sve je tako jednostavno, a jasno. Koliko biste htjeli zagrliti i zaštititi Gitu toliko ona gestama, stavom i izrazom lica šalje poruku da se može nositi sa svojom Brigom i da je dorasla situaciji. Samo joj treba malo vremena.

Razgovor i opet razgovor i ona nježna međusobna brižnost u kojoj se istinski vidimo i osjećamo je ono što će nam pomoći u vremenima brige, dati nam snage i otpuhati oblake nad nama. Djeca vrlo često, ovisno o dobi i razvojnom trenutku, ne mogu svoje brige verbalizirati i o njima razgovarati. Puno je strpljenja, nježnosti i sigurne ljubavi potrebno da bi se osjetili sigurni progovarati o nečem što je zapetljano klupko emocija unutar njih. Na nama je da ih razumijemo i kada ne govore. Da ih čujemo i kada šute. I da ih povedemo ovim klimavim mostom na kojem i sami stojimo.

U vremenu smo kada će najvažnija snaga biti snaga našeg mentalnog zdravlja. Uz nju ćemo prevladati izazove, izdržati neizvjesnost, odagnati strahove i izboriti se s mogućim teškoćama i brigama vremena u koje smo uronjeni i kojima treba ploviti koliko toliko sigurno.

Djeca moraju znati da s nama mogu razgovarati o svemu. Ravnopravno. S onakvim poštovanjem, uvažavanjem i razumijevanjem kakvo i sami želimo. Podijeliti brige i osjećaje možemo istinski samo u takvom odnosu. Gradite ga i ulažite u njega vrijeme i emocije.

I na kraju, izdvojila bih još jednu izvrsnost ovog izdanja. Brige imamo svi bez obzira na kojem si dijelu svijeta i kakve ti je boje koža. Podršku, prijatelja i razumijevanje trebamo svi bez obzira na bilo kakve izvanjske karakteristike bilo koga od nas. Nenametljivo i potpuno prirodno, kako i treba slikovnica promiče ideje jednakosti i zajedništva.

Bravo za Profil, ovakvim izdanjima promičete najviše vrijednosti i najbolju kvalitetu izdanja za djecu.

Ostavljam veliku iskrenu preporuku.

U istoj seriji, od istog autora čitajte i slikovnicu: “Posve Norman”. Norman je sasvim običan dječak kojem jednog dana izrastu predivna krila. On ih nastoji sakriti pod velikom zimskom jaknom. Još jedna odlična priča o razvoju samopouzdanja i pozitivne slike o sebi te o dobrom načinu izražavanja sebe i svoje osobnosti. Ovo je još jedna poticajna slikovnica koja nas uči koliko je važno imati hrabrosti biti svoj, poseban i odvažan.

posve-norman

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s