slikovnice · slikovnice s preporukom

Što sam sve naučio do škole (i to sam)

do škole

Napisala: Andrijana Grgičević

Ilustrirala: Vanda Čižmek

Tvrdi uvez, 24 stranice

Nakladnik: Ibis grafika, 2020.

Cijena: 99,00 kn

Uvijek se potvrdi ona izreka po kojoj, ako želimo razumjeti život i otkriti mudrost, trebamo razgovarati s najmanjima.

U svakodnevnim susretima s djecom i u radu s njima uvijek me oduševljava i raduje  količina informacija i znanja koje imaju. Puno od toga su naučili svojom stalnom izloženošću svjesnim i manje svjesnim odgojnim i obrazovnim utjecajima okoline, a veliki dio su i sami konstruirali temeljem vlastitog iskustva. Radi se o potpuno jasnim i utemeljenim hipotezama i različitim razmišljanjima o svijetu. Ono što je uistinu fascinantno je količina intuitivnog znanja koje djeca imaju. Jednako tako me oduševljava njihova sloboda od misli. Naime, spremni su odbacivati nevažeće teze, postavljati nove, ispitivati i istraživati njihovu održivost i tako u krug. Neprestano istražuju, uče, konstruiraju znanja i stvaraju značenja. Obožavam svoj posao koji mi svaki dan pruža nove mogućnosti da u tome sudjelujem, pratim i učim od najboljih.

Ova slikovnica govori o jednom dječaku, šestogodišnjaku, koji se sprema postati prvašić. Odgovarajući na najvažnija dječja pitanja o životu i svijetu, priča nam o sebi, o svom životu, okruženju, vrijednostima i stavovima koje je već usvojio i naučio. I to sam. 🙂  Njegova zapažanja su zabavno i duhovito uobličena, ali to nije umanjilo njihovu mudrost i ozbiljnost. Istina iz perspektive djeteta je uvijek takva: velika i mudra.

Toplo, razdragano i mudro vodi nas kroz vrijeme i prostor svog malog života.

“Kad sam bio jako mali mislio sam da je svijet počeo sa mnom, ali to nije baš istina.”

Vodi nas kroz doba bakosura i djedosaura pa kroz goblensko doba. Zna da je svijet prije njega bio crno – bijel i da je on svojim rođenjem donio boje. Jako se iznenadio spoznajom da njegovi mama i tata nisu odrasli zajedno, ali je na kraju zaključio kako ih je ipak on, svojim dolaskom, upoznao. U nastavku, razmišlja o različitim stvarima i iznosi različita mišljenja o njima na beskrajno simpatičan način.

“Svijet se dijeli na slikovnice i na Zapravo. Slikovnice su isto kao Zapravo, samo se mogu zatvoriti i onda je kraj. Slikovnice imaju ljepše boje, a Zapravo ima ljepše mirise.”

“Struja je glavni neprijatelj djece i životinja. Širi se kroz zidove i gleda nas kroz bijele rupe.”

“Medo nije živ, ne preziva se kao ja i nije ga rodila moja mama.”

“Nitko ne zna od čega se sastoji mamin poljubac, ali to je čudesan izum… njegova ljekovitost zbunjuje ljude i liječnike diljem svijeta.”

Zanimljiva je njegova opservacija dizala koja sadrži činjenice, malo realiteta i puno mašte i kreativnosti i onaj djeci pripadajući način razmišljanja izvan zadanog okvira.

Na kraju nam daje do znanja da on zna puno više od toga što nam je rekao, ali da se ne treba do kraja razotkrivati i da, uz veliku mudrost, treba znati ostaviti vremena za prijatelje i igru. Zato odlučuje dalje pametno i polako, kao i do sada.

Pečat slikovnici dala je Vanda Čižmek svojim prepoznatljivim ilustracijama koje su razigrane i zabavne. One lijepo okružuju tekst i naglašavaju glavne misli izdvajanjem pojedinih elemenata. Osnovne boje i razigranost linija čine cjelinu estetski vrijednom.

Dječak nema ime, ali nam je potpuno blizak jer on može biti bilo tko i  baš svako dijete iz naše okoline, susjedstva i vrtića. Svi ćete se u njemu prepoznati. Znam da svaki roditelj u srcu i sjećanju čuva po nekoliko izjava svojih malih pametnih i mudrih nasljednika. Djeca nas uvijek uspiju iznenaditi jer znaju više nego što pokazuju i više nego što mi mislimo.  Sačuvajte njihove misli o svijetu, dragocjene su.

Ostavljam preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s