slikovnice · slikovnice s preporukom

Dobar dan, kite! Dobar dan, medo!

medo i kit1

Tekst i ilustracije: Sam Boughton

Prijevod: Tanja Konforta

Tvrdi uvez, kartonka, 16 str.

Izdavač: Profil knjiga, 2020.

Volim vidjeti kako ovako vrhunski proizvodi za djecu imaju vrlo vrijednu karakteristiku kvalitete: njima se mogu koristiti djeca različitih dobi, različitih kompetencija i različitih razina znanja. Istovremeno svatko od njih prima upravo ono što treba. Ovo su knjige iz kojih će puno naučiti dijete mlađe dobi koje se prvi put susreće s morskim i šumskim životinjama kao i starije dijete koje o tim temama ima već vrlo solidno znanje. Ovdje ima mogućnost proširiti ga i nadopuniti novim informacijama i zanimljivim činjenicama.

Zanimljivo je vidjeti kako djeca pristupaju ovakvim knjigama. Najprije je došlo do brzinskog pregledavanja, oči su se širile od iznenađenja, a znatiželja je vukla da se obje knjige što brže pregledaju. Potom je uslijedilo polaganije listanje i češće zaustavljanje na ilustracijama i razmišljanje o informacijama. Potom je nastupila faza proučavanja, glasnog razmišljanja i postavljanja pitanja.

Slikovnice su napravljene od postojanog kvalitetnog kartona otpornog na habanje. Predviđene su za često korištenje, bezbrojno listanje, okretanje stranica, otvaranje prozorčića i dugotrajno ponavljanje tih radnji.

Ilustracije su efektne, edukativne i tople. Na njima su djeca koja istražuju određena područja šume i oceana i susreću brojne životinje. Sam Boughton nagrađivana je ilustratorica koja na dobar i simpatičan način koncipira cijelu ovu priču. Ilustracije su ponekad na razini skice i potpuno crno bijele a služe što zornijem prikazivanju neke usporedbe, npr. Kit je dugačak poput aviona, a srce mu je veličine manjeg auta. Ili kao što je na slici prikazana skica koja govori da meduza nema nijednu kost. Djeca lako pamte ovakve vizuaulne informacije.

Na stranicama su brojni prozorčići koji nude zanimljive i brižno odabrane informacije o životinjama i njihovim staništima u šumi i u oceanu. Tu su i stranice koje se dodatno rastvaraju pa proširuju i ilustraciju i informaciju. Ovakve izvedbe rade oni koji znaju kako uče djeca predškolske dobi.

Istražujući šumu otkrit ćete kako se hrane i kako o mladuncima brinu: jelen, medo, lisica, kunić, dabar, miš, sova, vjeverica, vuk i šišmiš. Saznat ćete čemu vjeverici služi kitnjast i raskošan rep, a mišu brkovi? Čime se šumske životinje hrane, tko je mesojed, a tko biljojed ili svejed? Tko teži kao 8 odraslih osoba, a tko može odjednom pojesti 10 kg mesa?

Istražujući ocean djeca će susresti hobotnicu, morske lavove, veliku bijelu psinu, morske konjice, velikog plavog kita, meduze, kornjače, jastoga, ribu udičarku i dupine. Također će doznati kako žive i čime se hrane ove morske životinje kao i brojne zabavne i čudesne činjenice poput ove da hobotnica ima tri srca ili da morski pas nanjuši jednu kap krvi u 10 milijardi kapi vode. Jednako je zanimljivo znati da meduze nemaju mozak, srce niti oči.

Obje knjige su vrlo pomno promišljene i koncipirane s visokim pedagoškim i edukativnim potencijalom. Odlično su polazište za daljnje istraživanje i učenje. Bit će potpora brojnim tematskim sklopovima i projektima u planiranju odgojno obrazovnog rada za predškolsku djecu. Izvrstan su poticaj spoznajnom i govorno jezičnom razvoju djece, a vrijedan potencijal imaju i za teme održivog razvoja i ekologije. U svakom slučaju su trajan i vrijedan izvor znanja i zabave. Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s