knjige za djecu · Ostala izdanja za djecu

Velika knjiga brojeva

brojevi1

Napisala: Felicity Brooks

Ilustrirala: Sophia Touliatou

Prijevod: Dina Morić Bošnjak

Tvrdi uvez, 24 stranice

Izdavač: Profil, 2020.

Ova knjiga je dizajnirana po uzoru na lijepe i kvalitetne igračke kojom se mogu igrati sva djeca u skladu sa svojim interesima, mogućnostima, znanjem i motivacijom. I skroz mala djeca i malo veća i ona sa školskom torbom na ramenima. Dosta je pedagoškog umijeća potrebno kako bi se stvorio poticaj za različite uzraste djece a da svima bude dovoljno izazovan i zanimljiv. Ova knjiga je upravo takva. Poigrat će se s vama već od prvog pogleda. Naime, pomislit ćete da je, zbog opreme, ilustracija i dizajna namijenjena najmanjima, ali kad je otvorite pogled će vam zapeti za pentagram i pentagon ili za sedmopjegu bubamaru ili čak za Kvaku 22 (situaciju bez dobrog rješenja). U tim trenucima, počinjete knjigu listati ponovo, gledajući je sasvim drugim očima, jer je njena ciljana publika puno, puno šira i veća, od one najmanje s početka teksta.

Kartonske stranice velikih dimenzija na nov, razigran i zabavan način uvode djecu u svijet brojeva i njihovih različitosti. Uz određeni broj, na duploj stranici je cijela jedna hrpica zanimljivih informacija i često vrlo izazovnih činjenica. One su bez nekog posebnog redoslijeda razbacane po stranicama pa vam pogled leti s jedne na drugu u zabavnoj igri čuđenja i učenja. Vješto su isprepletene poznate činjenice s novima pa je paralelno omogućeno ponavljanje postojećeg znanja i lakše usvajanje novog. Sve je popraćeno zanimljivim ilustracijama koje zapravo pomažu zapamćivanje. Dijete lakše pamti ako se informacija poveže s nekim simbolom ili ilustracijom. Memo simboli se često koriste pri zapamćivanju velikog broja informacija.  U svakom slučaju, dobro promišljeno i odlično prezentirano. 

Mlađa djeca će knjigu koristiti za upoznavanje brojeva, brojanje, imenovanje i proučavanje ilustracija na kojima mogu provjeravati i istraživati broj o kojem se radi, a starija će se dobro zabaviti novim spoznajama koje će ih potaknuti na dodatno učenje. Mi smo istraživali imaju li pauci zaista 8 očiju.

Svaki broj je označen brojčanim simbolom, riječju i pripadajućim brojem točkica.

brojevi6

Mali će brojati točkice ispod pripadajućeg broja i prstićem prolaziti brojem ne bi li stvorili mentalnu sliku, brojit će latice na cvjetićima i krakove hobotnice, ponavljati boje i imenovati brojne predmete. Stariji će knjigu iskoristiti kao poticaj za društvenu igru. Društvo se od knjige ne odmiče danima. Igraju KVIZ.

Uputa: Jedan igrač kaže broj, a drugi igrači trebaju u tri minute nabrojati što više povezanih činjenica. Ako je činjenica iz knjige dobiva 2 boda, a ako nije dobiva 3 boda. Vatreno je i zabavno.

Jeste li znali da hobotnica ima 3 srca a glista čak 5? Niste? Provjerite, i ja sam morala. Znate li da svaka snježna pahuljica ima 6 krakova? Ili da se gornji dio većine kišobrana sastoji od 8 ploha? Tu su i pitanja za milijun dolara: Koliko tipki ima koncertni glasovir? Koja je izmišljena adresa Sherlocka Holmesa? Koliko je zvijezda u sazviježđu Velika kola?  I da ne duljim…ako u zimskim večerima koje su pred nama zatrebate ideju, zaigrajte kviz s brojevima i  poslužite se ovom knjigom. Zabavit ćete se, opustiti, nasmijati i puno, puno toga naučiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s