knjige za djecu

Jakob i pas

jakob i pas

Napisala: Liv Frohde

Ilustrirala: Asbjørn Tønnesen

Meki uvez, 100 stranica

S norveškoga prevela: Elizabeta Vrbančić

Izdavač: Hibou publishing, 2020.

Pred nama je priča o dječaku koji tuguje za svojim psom i pokazuje nam kako su knjige s pričama o djeci i životinjama uvijek neiscrpan izvor vrijednih spoznaja o prijateljstvu i životu. Priče poput ove pomažu djeci da bolje shvate i prihvate život i ono što on sa sobom nosi. Ovo je upravo jedna takva knjiga: o gubitku, tugovanju, nadi, novom početku i sreći. Cijeli krug u jednostavnoj priči.

Norveška autorica Liv Frohde, odlično gradi radnju bez suvišnog emocionalnog tereta, ali s odličnim smislom za održavanje napetosti i dramaturgiju. Istovremeno, ima vrlo istančano oko i srce za dječje osjećaje, poglede na svijet, emocije i dojmove što je i očekivano ako znamo da dugi niz godina radi kao učiteljica u osnovnoj školi.

Jakob oplakuje svog psa Bustera. On nije bio samo pas, bio je i najbolji prijatelj kojeg je Jakob ikada imao. Tuga mu se zavukla duboko u srce i nije popuštala. U priči možemo pratiti tijek njegove tuge i prolazak dječaka kroz sve faze tugovanja: nevjericu, čežnju za izgubljenim, tugu, ljutnju, očaj i na kraju prihvaćanje i oporavak.

Za vrijeme školskih praznika s roditeljima odlazi u vikendicu i raduje se susretu s prijateljicom Julie kojoj će moći pričati o voljenom Busteru i svom gubitku i tugovanju. No, Julie je također otputovala pa je Jakob bio u prilici sam slagati misli na svoje mjesto. Vrijeme je provodio u drvenoj kućici na rubu šume koju je s Julie počeo graditi prošlog ljeta. Odlučio je malo urediti kućicu i učiniti je udobnijom i ljepšom. Paralelno s tim događajima u život mu polako ulazi jedan usamljeni pas kojem je vlasnica nedavno umrla. Jakob ga u početku odbija i tjera od sebe, čak pomišlja da je ružan i da nimalo ne liči na Bustera. Ali pas je bio uporan, nije prestao dolaziti pred Jakobovu kuću, kao ni u kućicu na rubu šume. Jakob mu počinje donositi hranu i vodu, počinje ga očekivati i sve više o njemu razmišljati. Dao mu je ime – Ronny. Jednog dana donio mu je i Busterovu dekicu. Započela je nova priča o velikom prijateljstvu dječaka i psa. U jednom trenutku pojavili su se nasljednici preminule gospođe i odveli psa. Jakobu se srce ponovo prepunilo tugom, ali kako ljubav, privrženost i pripadanje uvijek nađu put, tako je i Ronny našao put do kuće. Sretan kraj priče pokazuje da se život vrti, valovi nailaze, malo nas nose, a malo potapaju, ali na kraju dočekamo mirno more.

Knjiga obiluje brojnim situacijama o kojima je vrijedno razgovarati. Izdvajam ih nekoliko: kako je Ronny postao najbolji golman i kako je pomogao Jakobu da postane omiljeni član nogometne ekipe. Kako je Ronny pokazao zube dječaku Jo i pokazao da ne sluša svakoga. Kako je Jakob odlučio postati veterinar i još mnoge druge.

Priča je obogaćena nježnim crtežima koji će vas podsjetiti na motive iz nekih davnih dječjih knjiga. Predstavljaju upečatljive elemente priče.

Ovu priču će moći pratiti i starija predškolska djeca. Možete je čitati u nekoliko navrata, rečenice su jednostavne, a radnja djeci bliska. Pruža puno mogućnosti za razgovor o kućnim ljubimcima, preuzimanju brige o njima, gubitku, smrti i tugovanju. Djeca o tome imaju puno iskustva i znanja pa će ih svakako biti zanimljivo čuti, a ja ističem nekoliko dobrobiti odrastanja uz kućnog ljubimca: kod djece se razvija osjećaj odgovornosti i osjećaj za drugoga kao i empatija. Brinući se o ljubimcu dijete se uči bolje brinuti o samome sebi. U odnosu s ljubimcem dijete uči suptilne signale kojima prepoznaje osjećaje i stanja kod drugih. Jača samopouzdanje. Uči se disciplini i strpljenju. Ljubimci djeluju smirujuće i djeca će često u trenucima uznemirenosti i stresa odabrati društvo ljubimca. Ljubimci pružaju osjećaj stabilne ljubavi i nepromjenjivosti. Složit ćete se da je šetnja sa psom, razgovor s papigom, hranjenje hrčka i igra s mačkom puno bolji predah od učenja nego što su to mobiteli i video igrice.

Ostavljam preporuku za ovu lijepu, značenjima bogatu priču.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s