knjige za djecu

Svijet od papira – Planet Zemlja

zemlja

Autorica: Ruth Symons

Ilustracije: Bomboland (Lucca)

Inženjer papira: Richard Ferguson

Tvrdi uvez, 28 stranica

Prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić

Izdavač: Profil Knjiga 2020.

Naš planet Zemlja golema je kugla koja putuje svemirom prolazeći stotine kilometara u sekundi. Prekrivena je gustim zelenim džunglama, velikim pustinjama i dubokim prostranim oceanima. No, istovremeno, ona krije mnoštvo tajni koje ćemo otkrivati “sloj po sloj” – od sjajnih dragulja koji blistaju unutar stijena do nepreglednih, međusobno povezanih podzemnih sustava špilja i vrelih džepića užarene magme.

Prolazeći poglavljima otkrivat ćemo svu njenu ljepotu, složenost sustava, zastrašujuću snagu, veliki sklad i povezanost mnogih prirodnih pojava. Teme se obrađuju na duplim stranicama i čine sljedeća poglavlja: Naš planet, Tektonske ploče, Vulkani, Planine, Ledenjaci, Rijeke, Špilje, Pustinje, Obale, Morsko dno, Vrijeme, Oluje i na samom kraju nalazi se Rječnik pojmova.

Ovo je čudesna knjiga koja vas neće toliko zadiviti sadržajem koliko će to učiniti načinom na koji je oblikovana. Upravo to je čini neobično privlačnom. Inspirativna je i vrlo edukativna. Informacije su kratke i jasne dodatno pojašnjene ilustracijama. Teksta je vrlo malo i rasut je po stranicama. Dodatan izvor informacija je papir, točnije dizajn papira. Izvrsnost je postignuta posebnom tehnikom rezanja kako bi se dobila reljefna struktura i dubina.Tome naravno pomažu i boje u nijansama koje dodatno dočaravaju željeno. Knjiga obiluje dubokim reljefima, šupljinama, izrezanim kutevima stranica, umecima koji se dodatno otvaraju, a tu je i 30 prozorčića koji otvaranjem nadopunjuju temu. Sve se to odigrava na bogato ilustriranim stranicama. Zahvaljujući takvom oblikovanju ne mogu je usporediti ni s jednom do sada viđenom knjigom.

Iz nje je lako učiti. Zahvaljujući spomenutim efektima mnoge pojave i procesi su vrlo zorno prikazani (npr: kruženje vodi u prirodi ili djelovanje vulkana). Također obiluje brojnim memo elementima koji olakšavaju i ubrzavaju zapamćivanje. Puno je činjenica koje ćemo susresti prvi put: “… u Atlantskom oceanu nedostaje velik komad Zemljine kore i na tom je mjestu Zemljin plašt potpuno otkriven.”

Ili ćemo naići na vrlo jednostavna objašnjenja složenih pojava kao što je magnetizam Zemlje? Rastaljeno željezo u njezinoj vanjskoj jezgri kovitla se poput vode u perilici rublja zbog utjecaja okretanja Zemlje. To kovitlanje stvara elektricitet, a on magnetsko polje.

Znatiželjnici će sigurno pronaći dovoljno izazova, ali i malu žalost jer taman kada se udubite i zagrizete dođete do kraja. Iako će knjiga zbog svog oblikovanja taktilno i vizualno biti zanimljiva mlađoj djeci, njena ciljana publika već ide u školu. I to već u treći, četvrti ili neki viši razred. Može biti zanimljiva nadopuna učenju zemljopisa i prirode i svakako poticaj za daljnje istraživanje, jer ona otkriva, intrigira i potiče. Ono što se pamti to je papir i prizori koji se pojavljuju svakim novim okretanjem stranice. Nama su oblaci i oluje bili fantastični.

Uživat ćete u njenim dubinama. Provjerite.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s