slikovnice · slikovnice s preporukom

Kako je zeko zavolio knjižnicu

Napisala: Ivanka Ferenčić Martinčić

Ilustrirala: Nikolina Dinješ

Tvrdi uvez, 32 stranice

Nakladnik: Evenio, 2020.

Da priče grade put do srca, Evenio jako dobro zna. Ako su vam poštom stizale njihove knjige, onda znate da netko iz te male vrijedne ekipe na svaku pošiljku rukom nacrta srce. I pošalje ga vama. A priče su tople, od srca sazdane, podržavajuće i edukativne. Kada sam uzela u ruke ovu malu, fantastičnu knjigu, prolistala je, pročitala, uronila u ilustracije – ogrnuo me je tako poznat mi mir knjižnice, a paralelno s njim i kapljice ljubavi jer je od toga ova mala knjiga stvorena. 

Priča prati plišanoga Zeku koji dolazi u knjižnicu sa svojom Tinom, sluša priču, zabavlja se i stvara na kreativnoj radionici, a onda slučajno biva zaboravljen i ostaje sam u knjižnici. Tina ga je u žurbi zaboravila. Zeko se najprije jako prestrašio i rastužio, ali kako to obično biva, neki iznenadni i ne baš lijepi događaj dovede nas do novih znanja, a često i do nove sreće. To se dogodilo i ovom predivnom i simpatičnom zeki. On je, zahvaljujući dragoj i ljubaznoj knjižničarki ( i ja poznajem samo takve) upoznao knjižnicu – to čarobno mjesto puno predivnih i najljepših priča. Knjižničarka ga je pronašla i dok je radila svoj uobičajeni posao, zeko je uz nju, malo pomalo prolazio različitim odjelima knjižnice, susretao ljude, upoznavao knjižnu građu i odjele, opuštao se, slušao priču o Crvenkapici i spoznavao da je knjižnica jedno predivno, prijateljsko mjesto u kojem je našao ohrabrenje, podršku, društvo, dobre priče i nove izazove koji potiču njegovu znatiželju.

Lijepa priča uronjena je u predivne ilustracije. Pogledajte ih samo. Pričaju. Nose vas bojama, sjenama, dočaravaju magiju i tišinu knjižnice, njeno bogatstvo, a zamalo i miris knjiga uredno posloženih po policama u nepregledne redove. Takva veličina može biti strašna jednom malom zeki. Djeca će se vrlo lako identificirati sa zekom i njegovom situacijom i u tome je velika vrijednost ove priče.

Izdvojit ću još poneke vrijednosti ove knjige iako znam da ih nisam sve iscrpila i znam da ćete ih vi, čitajući ovu slikovnicu pronaći još. Autorica je poruke tako lijepo zamotala u riječi i u nježnost. One nisu nametljive i ne bodu oči, ali ih može pronaći onaj tko ih treba.

  • Priče nude ohrabrenje i pomoć. Zeko je slušao priču o Crvenkapici i u njoj pronašao podršku za situaciju u kojoj se našao – “Ako je hrabra Crvenkapica mogla sama proći kroz šumu samo da dođe do svoje bake, ma i on će biti hrabar ovdje u knjižnici dok se Tina ne vrati po njega.”
  • Od priča se raste. “Zeko je osjećao da je cijeli malo veći i imalo hrabriji. Bio je siguran da su i sva djeca u knjižnici malo narasla od slušanja bajke. Ne puno, samo mrvicu, ali jako važnu mrvicu.”
  • Ova priča potiče na čitanje, na čudesno putovanje u raznolike i zabavne svjetove koje će stvoriti naša mašta zahvaljujući pričama.
  • Istovremeno ova priča nudi puno prilika za učenje, razgovor i igranje. Okupite svoje slikovnice i stvorite malu kućnu knjižnicu, a ako je već imate, onda ih posložite. Igrajte se posudbe knjiga iz svoje knjižnice, čitajte, organizirajte malu kućnu radionicu i malu kućnu knjižnicu.
  • Izliječite i zajedno popravite knjige koje su oštećene. Simbolične igre i igre uloga uvijek su zabavne i djeci vrlo potrebne.
  • I svakako prošetajte do knjižnice u svome mjestu. Upoznajte knjižničarke, te vile s pričama (ja kada ovo pišem mislim na divne knjižničarke iz našeg Stribora) učlanite se u to magično prostranstvo. Posudite knjigu.

Zar nije knjižnica mjesto na koje, s ljubavlju, odlazimo od malih nogu? Mjesto najljepših priča, najljepših susreta i druženja. I ta ljubav, kada se od malih nogu njeguje, traje čitav život. Naučimo djecu da je knjižnica mjesto susreta, druženja, mjesto neiscrpnih tajni i mjesto gdje ćemo uvijek naći prijatelje, ako ne prave onda barem one u knjigama i pričama. Oni su uvijek tu i čekaju da ih pronađemo u našim žurbama života.

Od srca vam ostavljam veliku preporuku. ❤

❤
❤
❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s