slikovnice · slikovnice s preporukom

U blizini živi djevojčica

Napisala : Ida Mlakar Črnič

Oslikao: Peter Škerl

Prijevod: Krešimir Krnić

Tvrdi uvez, 26 stranica

Nakladnik: Ibis grafika, 2020.

Ova slikovnica udara pod rebra. I to jako. Otvara velika i važna pitanja i potiče na razmišljanje. Otključava ono mjesto u kojem su vam spremljene suze. Uvijek me plaši ohola nedodirljivost nedodirljivih i velika tuga nevidljivih. Naročito se bojim toga kada se radi o djeci.

U blizini živi djevojčica, tiha i nevidljiva. O njoj nam pričaju dvije djevojčice iz razreda. To su djeca iste dobi, u istom razredu, istom vremenu i istom školskom okruženju. Među njima je nepregledni jaz, a sve veća je i tama koja ga ispunjava. Tama je ispunjena kriterijima kojim djeca ocjenjuju i procjenjuju drugu djecu na temelju materijalnih stvari i vidljivih obilježja. Mjere mjerama u kojima je najvažnije imati. Tako je u njihovom svijetu važno imati lijepu odjeću, ružičastog konjića i važno je biti princeza. Budući da nevidljiva djevojčica to nema ona, čak i u igri, može biti samo sluškinja princezama. Ona nema kućicu za lutke, nema svoj ormar s odjećom, ni pisaći stol, ni vrt ni bazenčić ni trampolin. Nema ni svoju sobu, ni svoj krevet. Nije bogata kao princeze. Nema ni prijatelje, a nema ni ime. Zapravo ima, ali ono nikome nije važno.

“...Zato nikoga ne zanima što osjeća. Ako nešto kaže, svi prasnemo u smijeh. Ako nešto nacrta, svi gledamo u stranu. Ako nešto predloži, svi to prečujemo. Nikad ne diže ruku. Nikad ne želi biti prva. Nikad se ne natječe. Ne trči k učiteljici po pohvalu. Ne gura se preko reda i nikoga ne odguruje. U blizini živi nečujna djevojčica.”

Nema je ni na jednoj razrednoj fotografiji, ne ide na praznike i ne pripada nigdje. Na početku nove školske godine nije došla u školu. Njihova trošna kuća pretvara se u trgovački centar, a djevojčica je odselila. Iščezla je tiho kao što je i postojala. U školskom ormariću su pronašli njene crteže. Tek tada su u crtežima vidjeli i prepoznali ono što u djevojčici nisu. Kako odrasli tako i djeca. Ona je isto bila princeza u svojim djetinjim snovim sa šarenom dugom u svojoj trošnoj kući u kojoj njena majka zalijeva cvijeće. Samo to nitko nije vidio.

Mogla bih sada dugo govoriti o socijalnoj isključenosti djece jer o tome ionako puno govorim i na poslu i u okruženju, ali neću. Ne želim. To možete pročitati posvuda jer je tema aktualna i sveprisutna. Nisu isključeni samo siromašni. Isključeni su i oni bolesni i oni koji su drugačiji i oni koji su ostavljeni i invalidi i da ne nabrajam dalje. Mi smo društvo u kojem je sve više djece nevidljivo, gladno i usamljeno. I vrijednosti su nam takve da će ih biti sve više a živimo tako da ih vidimo sve manje.

Ova socijalno angažirana priča je snažna, duboka i tužna. Pozdravljam što ovakve teme sve više zauzimaju svoj prostor u knjigama za djecu. Oslikana je toplim i predivnim ilustracijama jednog od najznačajnijih i najsuvremenijih slovenskih ilustratora, Petera Škerla. Tri puta je nominiran za nagradu Astrid Lindgren (ALMA) i dvaput za nagradu H. C. Andersen. U ovim ilustracijama koje i same pletu priču, sigurno ćete naći puno ljepote, topline i nježnih tonova neke davne sjete.

Ono što bih preporučila nakon čitanja ove knjige je razgovor. Ova knjiga se ne čita uz “Čiča Miča, gotova je priča.” Nakon čitanja ove slikovnice, priča tek počinje i počinje učenje kako vidjeti i čuti one oko nas i kako biti velik i dobar.

Vrijednosti usvajamo u ranom djetinjstvu i one najsnažnije djeluju na naše stavove i ponašanje. Jednom naučene vrlo su otporne i teško se mijenjaju. Razgovarajmo s djecom o temeljnim humanističkim vrijednostima i neka nam ova sjajna knjiga bude putokaz za to. Stanimo pod dugu, na neko mjesto pod suncem na kojem je svoj djeci dobro i toplo.

Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s