knjige za djecu

Fantastični gospodin Lisac

Napisao: Roald Dahl

Ilustrirao: Quentin Blake

Prijevod: Lara Hölbling Matković

Tvrdi uvez, 104 stranice

Nakladnik: Znanje, 2020.

Pred nama je sjajna pripovijest fantastičnog Roalda Dahla, koji se smatra jednim od najpoznatijih dječjih autora u 20-om stoljeću. Napisao je velik broj knjiga koje su prodane u milijunima primjeraka. Knjiga “Charlie i tvornica čokolade” prodana je u 13 milijuna primjeraka.

Ako se upitamo čija su djela najčešće ekranizirana, možda nam Dahl neće odmah pasti na pamet, ali upravo su brojna djela iz njegova bogatog opusa našla svoje uprizorenje u kazališnim predstavama, filmovima, animiranim filmovima i glazbenim predstavama. Fantastični gospodin Lisac samo je jedna od dugometražnih adaptacija, a glasove glavnim likovima su posudili George Clooney (gospodin Lisac) i Meryl Streep (gospođa Lisica).

Pred nama je zabavna, dinamična, vesela i poučna priča. Mlađi školarci će je pročitati za dva do tri sata, a mlađoj djeci, odnosno starijim predškolarcima je možete čitati u nekoliko navrata. Poglavlja su vrlo kratka i u jednom čitanju ih možete obuhvatiti nekoliko, a tu su i ilustracije koje će olakšati praćenje i omogućiti lakše stvaranje mentalnih slika. Ilustracije potpisuje Dahlov stalni suradnik veliki Quentin Blake. Fantastični gospodin Lisac će se sigurno udobno smjestiti u dječja srca kao i na policu s knjigama. Vidjela sam kako kod mlađe djece priča potiče na igru u kojoj do izražaja dolazi: organizacija posla, planiranje, podjela uloga, timski rad, vještina suradnje i međusobnog uvažavanja i dogovaranja.

“Dole u nizini bila su tri imanja. Vlasnicima tih imanja dobro je išlo. Bili su bogati. No bili su i gadni. Sva trojica su bila neki od najgadnijih i najzločestijih ljudi s kojima biste se ikada mogli upoznati. Zvali su se gazda Muljić, gazda Mješina i gazda Mahuna.

I svaki put kad im gospodin Lisac ukrade kokoš ili patku s farme oni zelene od bijesa pa su skovali pakleni plan kako će Lisca izvući iz rupe jednom za svagda.”

Nisu imali ni na kraj pameti niti su to mogli naslutiti da i Lisac ima svoj fantastičan plan. Osim plana Lisac ima sjajnu obitelj i dobre prijatelje: Jazavca, Zeca i Krticu kao i njihove obitelji. Uzbudljiva priča će zadržati dječju pozornost do samoga kraja i pružiti mnoštvo materijala za spoznavanje važnosti zajedništva i podrške i kako je jednako važna podrška obitelji kao i prijatelja. Također nam nenametljivo kazuje kako je suradnja vrlo važna za ostvarenje ciljeva.

Roald Dahl je izuzetno zanimljiva osobnost i vrlo intrigantan umjetnik i znanstvenik. Bio je špijun, vrhunski borbeni ratni pilot, povjesničar čokolade, medicinski izumitelj, ljubitelj žena i osoba vrlo kontroverznih stavova i razmišljanja. Život mu je bio ispunjen uspjesima s jedne strane i velikim životnim borbama i tragedijama s druge strane. Zbog oštrog humora i čestog cinizma bio je osporavan i kritiziran ali nedvojbeno je kao majstor priče našao svoje mjesto u srcima djece. Napisao je mega popularnu knjigu Charlie i tvornica čokolade kao i Matildu, Vještice, BFG i još puno sjajnih priča. Još uvijek je najbolji pripovjedač na svijetu.

Prošetajte po Roald Dahle Museum and Story Center: https://www.roalddahl.com/museum

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s