slikovnice · slikovnice s preporukom

Strka u galeriji slika

Napisala: Branka Žodan

Ilustrirala: Valentina SupanzMarinić

Tvrdi uvez, 37 stranica

Nakladnik: Ibis grafika, 2020.

Pogledajte ih samo. Ovo su brat Miško Mihovil i sestra mišica Šimica. Silno simpatičan i šarmantan dvojac. On voli brojeve i računanje, a ona umjetnost i galerije. Kada bih morala u četiri riječi opisati ovu slikovnicu, rekla bih ovako: duhovita, edukativna, jako lijepa.

A priča? Evo, ovako je to bilo.

Šimica je jednog dana odlučila povesti svog malog brata u galeriju slika. Miško, koji je ili malo nagluh ili se voli igrati slovima i riječima ili pak ne čuje dobro prvi glas u riječi /što zna biti često kod djece/, umjesto galerija, čuo je Valerija, a to ga je odmah podsjetilo na tetu koja ga je stalno opominjala.

Putem do galerije vrludali su i sklanjali se od svih za njih poznatih opasnosti, bili su to razni psi, mačke, vrane, trnje, balavi puževi… sve dok konačno nisu stigli. Popeli su se na visoki korniš i čekali da se upale svjetla pa da počnu razgledavati slike. Bilo je tu puno novih iskustava i pojmova za Miška. Neke od njih nije baš najbolje razumio, ali se Šimica strpljivo trudila bratu sve objasniti: korniš, galerija slika, ulje na platnu, akvareli, ugljen, tuš, mrtva priroda … Miško je bio pun dojmova i vrlo je jasno izražavao svoja razmišljanja.

“Četiri stabla, tri grma i ledina, ali ja nisam poljski miš pa me to ne zanima.” Najviše mu se svidjela mrtva priroda i na njoj sir, a od slike olujnog mora mu se zanjihalo u glavi. Najveću dramu i stres doživio je pred slikom žene koja u krilu drži mačku. Mišku se učinilo da mačka trepće, maše repom, a vidio je i da se oblizuje i sprema se pojesti ga. U strahu se dao u bijeg. Šimica za njim. U galeriji je naravno nastala vriska, strka i frka na pojavu miševa. Miško i Šimica su odahnuli kada su se dočepali svoga tavana. Još je samo trebalo preživjeti opomene tete Valerije. Ali, Miško Mihovil je bio pun doživljaja. Na njegovoj slici koju je upravo nacrtao bio je brod s dva jedra na mirnom moru u kojem srdele plivaju i pjevaju, a on na palubi sjedi i jede sir.

Predivne, velike, vedre i živopisne ilustracije predivno pričaju ovu priču. Dok vi čitate tekst na desnoj stranici, dijete nesmetano uživa u ilustracijama na lijevoj. Može u njih uroniti i u priči biti. Predivna ravnoteža zelene podloge i bijelih slova s jedne strane i filmičnih ilustracija s druge, daju izvanredan doživljaj. Kao da gledate umjetnički animirani film. Branka Žodan je još jednom pokazala svoje izvrsno umijeće pripovijedanja priče. Nasmijat ćete se od srca. A Valentina nam nudi jedan predivan svijet u boji.

U galeriju otiđite s djecom i potražite inspiraciju, a u ovoj slikovnici pronađite ljepotu, izvrsnu priču, humor i lijepe ilustracije.

Ostavljam veliku preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s