knjige za djecu · Preporuke

Čudesno drveće

Napisala: Jen Green
Ilustrirala: Claire McElfatrick
Prijevod s engleskog: Merima Nikočević Ibrahimpašić
Tvrdi uvez, 80 stranica
Nakladnik: Planetopija, 2020.

Čudesna, veličanstvena drveća, ta beskrajno važna, inteligentna, mudra i postojana bića otkrivaju nam se u ovoj knjizi strpljivo i nenametljivo. Uče nas zajedništvu, međusobnoj podršci, međuovisnosti, jedinstvu i neprekidnom životnom ciklusu. Uče nas životu.

Knjiga na pomno promišljen, a opet jednostavan način, pruža jako puno činjenica. One su odlično organizirane u male samostalne cjeline s tekstom koji je smješten u oblačiće ili u neovisna mala područja na stranicama. Sve je jako dobro didaktički osmišljeno i smješteno na velike, detaljne ilustracije žarkih boja da je užitak proučavati ih, istraživati i uz njihovu podršku graditi znanje. Informacija je jako puno, ali su odlično organizirane pa se s lakoćom prate i usvajaju. Knjiga snažno potiče spoznaju i zaključivanje, ali još snažnije dotiče i potiče emocije. Izaziva osjećaj ushita, divljenja i dubokog poštovanja prema drveću, tim velikim divovima koji stoje svuda oko nas i tiho nas uče što je važno, ako znamo i želimo čuti. Taj osjećaj je sa svakom stranicom sve veći i veći.

Za djecu koja neumorno propituju sve oko sebe i uvijek imaju još nekoliko pripremljenih pitanja, ova knjiga će biti pravo otkriće i nadahnuće. Sadržaj je strukturiran u nekoliko cjelina.

  1. Što je stablo?

Kada upoznate te samozatajne divove, nikada ih više nećete gledati istim očima.” Cjelina obiluje informacijama o stablima, vrstama drveća i šuma. Doznajemo dijelove stabla s posebnim uvidom u tajanstveni život pod zemljom i upoznavanje s veličanstvenim korijenjem. Također upoznajemo deblo, koru i lišće i promjene u godišnjim dobima.

2. Cvjetovi, plodovi i sjemenke

Poput svih drugih živih bića i drveće se rađa, raste i na kraju umire. No iza sebe ostavlja obećanje novih šuma koje tek trebaju doći.”

3. Partnerstvo drveća

Fascinantna cjelina koja je na nas ostavila vrlo dubok i trajan trag. Otkriva nam čudesan život drveća koji je bogatiji nego što smo mogli zamisliti. Stabla su međusobno povezana, brinu jedna o drugima, a zajedno brinu o svome okruženju. Matična stabla pomažu mladicama i starom drveću. Starije drveće onemogućava prodor sunčeve svjetlosti do mladica. Ali to im nikako ne može naštetiti. Naprotiv, to je čak dobro jer im usporen rast dok su tako mali donosi dugovječnost.” Stabla imaju osjete i vrlo dobro osjećaju vanjski svijet i zato znaju što se događa oko njih. Imaju vrlo bogat osjetilni život, a znanstvenici proučavaju kako stabla “razmišljaju”, koristeći korijenje kao mozak. Tako korijenje “čuje” vodu u blizini, prepoznaje stabla iste i različite vrste, a kada su žedna debla vibriraju, i još cijeli niz fascinantnih informacija. Tu su i podaci o najvećim, najtežim i najstarijim stablima na planetu kao i mnoge druge.

4. Staništa drveća

Upoznajemo stabla kao dom raznim životinjama, pticama i kukcima, kao i razne vrste šuma: močvarne, tropske, kišne, snježne i načine preživljavanja stabala u ekstremnim uvjetima.

5. Drveće i ja

Poglavlje koje govori o svim darovima koje drveće daje ljudima i o tome kako je više nego ikada potrebno učiti o povezanosti čovjeka s prirodom. Iako se drveće dobro skrbi za ljude i sva druga živa bića dajući nam kisik, čist zrak, hranu, građu i sl. ljudi ipak diljem svijeta nanose ogromnu i nepopravljivu štetu drveću i šumama, a bez šuma sasvim je sigurno da neće moći biti ni nas.

Na samom kraju knjige je mala lekcija o tome kako drveće zaslužuje našu ljubav i pažnju s detaljnim uputama kako ćemo posaditi stablo i dati doprinos životu ovih čudesnih bića i kako svaki dan možemo pokazati brigu prema njima. Da ne bi sve ostalo na riječima i ova knjiga je tiskana na ofsetnom papiru za čiju izradu nije upotrijebljeno drveće.

Na samom kraju je abecedni popis zemalja svijeta i nacionalno stablo koje joj pripada. Hrvatsko stablo je bukva (neslužbeno), za Rusiju to je breza, Italiju – hrast i maslina, Poljsku- žalosna vrba, itd. Na samom kraju nalazi se Rječnik i Kazalo koji uvijek u ovakvim knjigama zlata vrijede za proširivanje znanja i traženje informacija.

Knjiga predstavlja najljepši uvod u tajanstven život čudesnog drveća i poklanja nam veliki niz važnih informacija za veću svijest o važnosti prirode i nužnosti njenog očuvanja. Koliko smo povezani i koliko smo slični otkrit ćete u krošnji najdražeg drveta, ako osluhnete srcem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s