Ostala izdanja za djecu · zbirka priča

MUR BUR

Napisala: Sretna Meštrović

Ilustrirala: Petra Brnardić

Tvrdi uvez, 104 stranice

Nakladnik: Naklada Ljevak, 2020.

Nešto je iskonsko, predivno i pradavno u ritmu brojalica. One nam se urezuju duboko u pamćenje i postaju trajan dio naše memorije i sjećanja. Ponavljaju se u različitim prigodama pa ih poznajemo kao brojalice, uspavanke, bajalice, razbrajalice, tepalice, nabrajalice, pitalice, rugalice, zagonetalice, izmišljalice, oponašalice, nagomilavalice i tako dalje. Vrlo su često bez smisla i značenja, ali ono što je u njima djeci silno privlačno su ritam, zvuk, melodičnost i šaljivost. I upravo to je ono što djeca prepoznaju, vole i pamte… zbog čega ciče, započinju igru ili iz nje ispadaju. Često se izgovaraju u jednom tonu, jasnim ritmom a nerijetko i uz pokret ruke.

Takve pučke pjesmice u svijetu su poznate kao nursery rhymes, a mi ih zovemo malešnice jer su namijenjene maloj djeci. Njihova pedagoška vrijednost višestruko je potvrđena a odnosi se na izrazit doprinos u poticanju govorno jezičnog razvoja. Istaknut ću samo neke od brojnih dobrobiti rada s brojalicama u ranoj i predškolskoj dobi.

  • Izrazito utječu na razvoj slušne percepcije
  • Potiču djecu na govornu aktivnost i oslobađaju dječji govor
  • Potiču razvoj pamćenja – tekst brojalice se pamti
  • potiču kreativne govorne igre
  • razvijaju ritam i pokret
  • potiču na igru ili su njena dopuna
  • potiču dobro raspoloženje

Autorica, Sretna Meštrović, poznata je i cijenjena hrvatska pijanistica kojoj su se pučke pjesme toliko urezale u sjećanje da je odlučila za svaku brojalicu, koja je na prvi pogled nelogična i nerazumljiva, stvoriti priču. I u tome je uspjela. Itekako je uspjela. Pred nama su lijepe, originalne i maštovite priče koje proširuju brojalice, daju im značenje, likove, radnje, odvode nas u dvorce, među vitezove, kraljevne i vile, u šume i na razna čarobna mjesta pa čak i na oblak. Ritam kroji pamćenje, pretvara se u sjećanje i stvara trag za priču. Svaka od njih je topla i nježna. Svaka je baš kao lijep okvir na lijepoj slici. I čini se kao da su ove brojalice baš uvijek postojale uz ove priče. I nije moglo biti drugačije. Hvala, Sretna Meštrović.

Pročitajte kako u brojalici En ten tini, savaraka tini – Savaraka postaje prelijepa vilinska kraljica, a u brojalici Mur Bur tipitur, Bur postaje kralj koji voli pjesme, glazbu i veselje. Sigurno vas zanimaju i priče uz brojalice Leti patka preko Save ili Engele bengele. Tu je i Pajo patak dobio zadatak kao i svima poznata Eci peci pec. Čeka vas ukupno 25 priča i jednako toliko brojalica. Moram priznati da sam za neke prvi puta čula, a neke jedva izgovorila.

Otkrivajte ovaj svijet zajedno s djecom, možda stvorite svoje priče, svoje brojalice i samo svoje tajne riječi. Igrajte se riječima. U ovim igrama nema greške, ni omaške ni pogreške, sve se broji i sve je dobro.

Ilustracija nema puno, svega ih je desetak i podsjećaju na neko davno vrijeme u kojem je olovka ostavila trag na papiru. Lijep trag. Nostalgičan i radostan. Zamislite ih u bojama. U samo vašim bojama.

” En ten tini!

savaraka tini.

Svaraka tika taka

bija baja buf.

trif traf truf.”

ČITAŠ! ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s