knjige za djecu · knjige za mlade · teen knjige

Belini brodovi

Napisala: Sonja Zubović

Tvrdi uvez, 224 stranice

Izdavač: Naklada Ljevak, 2020.

“Slikam, a moji brodovi plove. U luku ionako nikad ne stižu.

Glavnoj junakinji Beli (Izabeli) od teške bolesti umire majka, a u rodnom listu joj uz ime oca piše da je nepoznat. Događa se to nakon što je završila osmi razred. Poštujući majčinu posljednju želju, ona se seli u Zagreb, kod svoje tete, gdje upisuje srednju školu i započinje novi život. Napušta svoju voljenu Rijeku, more, uspomene i puna boli odlazi u Zagreb. Njen svijet je izgubio dotadašnje boje i pretvorio se u nepregledno sivilo bez nijansi.

“Ne mogu vjerovati da sam ostala sama, bez mame, bez mora, bez galebova… Kako je moguće ostati bez majke i bez mora odjednom? Tko to može izdržati…”

Priča teče tako da se izmjenjuju poglavlja koja kazuje pripovjedač s onima koje Bela piše kao svoj dnevnik. Dnevnik počinje pisati po uputi psihologinje kojoj je krenula na terapije kako bi joj bila podrška u nošenju s tugom. Bela ima zadatak zapisivati svoje osjećaje i u svakom danu pronalaziti dobro. Iz njenih dnevničkih zapisa doznajemo kolika je praznina koju osjeća, kako joj nedostaje mama, kako ne vidi radost i koliko je teško ostati bez majčine podrške, bez života na koji je naučila, bez majčinog razumijevanja, ohrabrenja… Iako su i drugi članovi obitelji pružali sve to i trudili se, Bela je bila puna bola, izuzetno tužna, usamljena i prestrašena.

Bela je s majkom s prozora stana u Rijeci gledala na pučinu u brodove i nadala se da će jednim od njih jednom doploviti i njen tata. Iz stana u Zagrebu ih nije vidjela, ali su oni postali glavni motiv njenih slika. Izuzetno talentirana bila je marljiva učenica Škole za primijenjenu umjetnost i svaki slobodan trenutak slikala sve do svoje prve izložbe.

“Naravno, još uvijek slikam brodove na pučini, samo su oni nekako čvršći, na neverama se manje ljuljaju i nijedan mi još nije potonuo.”

Brodovi su stanje duše, motiv, čežnja i život.

Brodovi su čekanje onoga koji neće doći. Brodovi su obećanje. Brodovi su nada.

Knjiga je puna utjehe i tihe nade, a Bela je primjer prebrođenih teških tragedija i dokaz da su porazi koje život servira samo zarezi, nikada točke. Belini brodovi čudesno je iscjeljujući i ohrabrujući roman o procesu tugovanja, potpori i ljubavi bližnjih i odrastanju u najtragičnijim okolnostima. Progovara o usamljenosti, tugama, pokušajima, pogreškama, opraštanjima, sudbinskim nitima… ali nosi utjehu, nadu i prihvaćanje.

Iako je tuga spora, teška i prožimajuća, ovaj roman je istovremeno vrlo dinamičan. Pun je neočekivanih obrata, zanimljivih likova, od bake do sestrične Nine, barba Šime, Vite, djevojčice Suzuki, Marija pa do gospodina Tomislava Matića. Tu je i prekrasan pudl kojeg Bela dobiva po majčinoj želji da joj bude utjeha u tugama. Puno je propitivanja postupaka, analize pogrešaka, opraštanja, neočekivanih zapleta. I kada se priča rasplete tako da je čitatelju potpuno jasno da slijedi sretan kraj, događa se još jedna tragedija. Zaprepaštenje, šok i nevjerica. Još jedno prihvaćanje i još jedno nadilaženje.

Radnja je vrlo filmična i slike se nižu pred očima čitatelja, a i sama Bela, kao već odrasla dekonstruira priču svog život u nagrađivanom filmu.

Fascinantno je kako je autorica vješto isplela riječi pa će vas zaboljeti samo onoliko koliko možete nositi, samo onoliko koliko vaše iskustvo poznaje ove težine. Isto tako će vam dati nadu, optimizam i snagu i dat će vam vjeru da se i najteže životne nedaće i tragedije mogu nadvladati. I ono što je možda najvrjednije – ovakve knjige djeci i mladima pokazuju smjer kad su oluje velike i more uzburkano, kada gube dah i kada im se čini da će potonuti.

Kada brodovi njihovog nježnog života zapnu u olujama, treba im ruka koja će smiriti vjetar, pomilovati kosu i ohrabriti. Ruka koja će znati reći: Bit će sve u redu. I tako – dok se more ne smiri i plovidba ne postane opet sigurna.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s