slikovnice · slikovnice s preporukom

Gusjenicu prati, BOJE ćeš znati

Ilustrirao: Stuart Lynch

Prijevod: Ozren Doležal

Tvrdi uvez, 10 kartonskih stranica

Izdavač Profil, 2021.

Nakon velikog uspjeha slikovnice Puža prati, brojeve ćeš znati, ova edukativna serija kartonskih slikovnica s prozorčićima za najmlađe (0+) se nastavlja razigranom slikovnicom prepunom vedrih boja, kojom nas vodi gospođica Gusjenica.

Uz recitiranje stihova u rimi u ovoj šarenoj, bojama, fontom, tekstom i obradom kartona razigranoj slikovnici djeca mogu prstićima slijediti puteljke i taktilno doživjeti brojne utore u kartonu. Te male vježbe fine motorike od presudne su važnosti za razvoj i neka ih dijete izvodi što više i što češće.

Osim što će se dobro zabaviti imenovanjem brojnih predmeta na ilustracijama dijete će učiti boje. Prisutan je i mali osjećaj uspjeha jer je priča koncipirana tako da čitatelj pomaže gospođici Gusjenici tražiti njene izgubljene boje.

Svako okretanje stranice nosi po jedan prozorčić ispod kojeg se krije zadatak:

  • pronađi zelenu kornjaču
  • pronađi crveno vatrogasno vozilo
  • pronađi žutu kulu od pijeska…

Osim prozorčića na stranicama je prisutno po nekoliko puteljaka za prstiće. Mali utori u kartonu za taktilni doživljaj. Kratki su, ali bitni. Znamo da dijete uz pokret lakše pamti tako da je ovo učenje pomno osmišljeno i primjereno vođeno. Ilustracije su pune detalja i time su djeci izuzetno privlačne.

U slikovnici su prisutne nijanse boja. Ne žurite s njima. Plavo je plavo, a nijanse će dijete usvajati kasnije ili spontano pa će vas samo jednog dana iznenaditi ili vođeno kada za to dođe vrijeme.

Nakon početnog oduševljenja i brzinskog listanja od nekoliko puta, slijedit će mirnije faze pomnijeg promatranja, praćenja, odgovaranja na upit i interakcije s knjigom. Na kraju priče slijedi odmor. Gusjenica je umorna i odlazi na spavanje, da bi se ujutro probudila kao prekrasan leptir, sa svim svojim predivnim bojama. Ovu priču ćete moći iskoristiti i za odlazak na spavanje svojih mališana koji se tome opiru. Dakle, gusjenica nakon što je cijeli dan tražila boje i umorila se, odlazi spavati da bi ujutro bila spremna poletjeti.

Pretvara se u leptira.

Sve njene boje su na krilima. Sada dijete ponavlja. I ne brinite ako za žutu kaže zelena i za plavu žuta. Sada je samo bitna radost druženja s knjigom i ljepota učenja. Ne ispravljajte. Ovog trenutka to uopće nije važno. Slikovnicu ćete čitati još puno puta i toliko je puno prilika za nadogradnju. Za sada, radost je više nego dovoljna.

Da bi boje bile blistave, osigurajte radost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s