slikovnice · slikovnice s preporukom

Vrlo zapetljan čvor

Napiso i oslikao: Manuel Šumberac

Tvrdi uvez, 32 stranice

Nakladnik: Profil, 2021.

“Ne viši od visine prosječnog stolca,

s frizurom kao neošišana ovca,

jedan je dječak, posve običan,

naišao na problem velik i ozbiljan.”

Nad kuštravom mu se glavom pojavio jedan čvor koji je brzo postao jako zapetljan i predstavljao mu je velik problem. Zbog njega se dječak sramio i sve više se u sebe povlačio. Tražeći rješenje sve je svoje aktivnosti obustavio, ali se nije uspio osloboditi čvora. Kao da to nije bilo dovoljno, vršnjaci su mu se počeli rugati i iza leđa šaputati i nazivati ga raznim strašnim imenima. Za pomoć je zamolio roditelje, a oni druge razne stručnjake, ali rješenje se nije našlo.

” Roditeljsko znanje je veliko, tu dvojbe nema,

ta oni do ručka riješe pet-šest problema.”

Čvor se svemu vješto odupirao.

I kako to već u životu bude, kad već pomalo odustanemo, kad se počnemo miriti sa svojim čvorovima, rješenje se pojavi kao tajna poruka, kao iznenadna misao ili novo znanje koje kao da je palo s neba. Dječak je pozvan na jedno mjesto gdje se čvorovi otpetljavaju tako da nove svjetove stvaraju. Otkrit ćete o kojem se mjestu radi čitanjem ove slikovnice, a ja sam uvjerena da i sami tamo vrlo često idete.

Pred nama je slikovnica bogata nježnim ilustracijama prepoznatljivog autorovog stila. U pokretu su, kreću se kao u animiranom filmu i pričaju ovu priču. One nude usporedbe, informacije, dinamiku, akciju, odnose, emocije i kulminaciju. Izvrsno je postignuta složenost. Manuel Šumberac opet donosi sve bitno u vrlo malo boje i malo teksta. Onako kako smo to od njega već naučili u slikovnicama: Potraga i Plav cvijet. Nije ovo slikovnica za odlaganje nakon čitanja. Ne. Ovo je slikovnica koja energijom ilustracija i ritmom teksta nosi dimenziju u kojoj osjećate ljepotu podrške, ohrabrenja i spoznaju da niste sami i da će sve biti u redu. Knjiga koja počiva na osjećaju i doživljaju baš onako kako umjetnost to uvijek čini.

Ovo je samo naoko jednostavna priča. Sve je u njoj duboko i složeno. Sve je u njoj toplo i puno nade. Sve ovisi o tome koliko nade vama treba i koliko ćete je uzeti. Koliki su vam čvorovi?

Bez obzira jesu li to neke brige, uporne misli, ideje, problemi, bilo kakva sjena koja vas prati – razgovarajte, raspetljavajte i pomozite najmlađima u spoznaji da čvorove imamo svi – nad glavom, u glavi, u duši, u srcu, u trbuhu (jedno dijete mi je reklo da ga ima u ruci). Iako se čvorovi najčešće ne vide, to ne znači da ne postoje.

Zahvaljujući ritmičnom tekstu i rimi stvara se posebno ozračje pri glasnom čitanju ove priče. Kao da svi naši čvorovi postaju vidljivi, spremni za otpetljavanje i stvaranje nečeg novog.

Ostavljam veliku preporuku. ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s