slikovnice

Što su osjećaji?

Napisala: Katie Daynes

Ilustrirla: Christine Pym

Tvrdi uvez, 12 str.

Prijevod: Tanja Konforta

Nakladnik: Profil knjiga, 2021.

Naše emocije su niz povezanih reakcija organizma na događaje i doživljaje. Te reakcije važne su za naše potrebe, ciljeve ili opstanak. Često ćemo čuti da se za emocije kaže osjećaji, no osjećaji su samo jedan od aspekata cjelokupnog emocionalnog iskustva i odnose se na subjektivni, verbalni opis onoga što doživljavamo. U radu i razgovorima s djecom primjereno je, radi boljeg razumijevanja, koristiti termin osjećaj.

Istraživači se ne slažu u tome koliko ima osnovnih emocija, ali se uglavnom slažu da su one urođene (evolucijski nastale).

Mala, ali vrijedna knjiga Što su osjećaji govori upravo o osnovnim emocijama: sreći, tuzi, strahu, zabrinutosti i ljutnji. Slikovnica odgovara na pitanja što su osjećaji i kako se nositi s njima. Pojašnjenja i odgovori na brojna pitanja nalaze se ispod otkrivalica, tzv. prozorčića. Npr. pored uplakane žirafe stoji pitanje: “Smije li se plakati?”, a nakon otvaranja stoji odgovor: “Naravno! Često se bolje osjećamo kada se dobro isplačemo. A drugi mogu vidjeti da smo povrijeđeni ili uzrujani pa nam mogu pomoći.”

Zašto nismo uvijek sretni?

Zato šo život nije savršen. Događa nam se i ono dobro i ono loše…

Emocije su dio našeg postojanja i funkcioniranja i imaju vrlo značajnu ulogu u našim životima od samog rođenja. Izuzetno je važno učiti o njima, prepoznavati vlastita stanja i uzroke, znati se nositi s valovima različitih emocija koje nas zapljuskuju gotovo svakoga dana. To ćemo znati ako o tome od najranijih dana razgovaramo i učimo. Učenje o emocijama je zapravo učenje i osnaživanje u području emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Simpatični životinjski likovi u ovoj slikovnici dodatno je čine bliskom. Ljuti majmunčić, uplakana žirafa, tužan zeko i zabrinuti krokodil pomoći će u prepoznavanju emocija, identificiranju i lakšem imenovanju. Na prvi pogled pomislit ćete da se radi o literaturi za sasvim malu djecu, ali složenost teme i razina prezentacije ipak upućuje na predškolsku i mlađu školsku dob.

Otvorite dušu, neka emocije teku. Pričajte s djecom kako se osjećate i svakodnevno ih potičite da oni pričaju vama. Slušajte s razumijevanjem. Bez vrednovanja. Tako ćete sagraditi čvrsti most od srca do srca ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s