knjige za djecu

Baton i Roni

Napisala: Koraljka Milun

Ilustrirala: Ana Vujasić

Tvrdi uvez, 103 stranice

Nakladnik: Ibis grafika, 2021.

” Ovo je knjiga za svu djecu koja vole priče i čitanje, a najviše za onu koja misle da to ne vole. Knjiga je za svu onu djecu koja jako vole pse, posebno za onu koja misle da ne vole pse i boje ih se. Pogotovo crnih. Ova im knjiga treba kao što im treba i pas.”

Baton i Roni je zabavna, uzbudljiva i zanimljiva priča o dječaku Roniju i njegovom crnom psu Batonu. Njihov susret jednog olujnog travanjskog dana je nešto najbolje što im se moglo dogoditi. Tada je, naime započela njihova pustolovina i njihovo veliko i najbolje prijateljstvo.

Nakon susreta i upoznavanja, slijedili su dani puni zajedničkih ljepota i predivnih uspomena: od biranja imena za crnog lijepog psa, traganja za susjedinom kujicom, dugih zajedničkih šetnji i igara. Bilo je i ponekih problema kao što je bila odluka da lijepog crnog Batona potpuno premaže bijelom bojom. Zajedničko odrastanje stvara neraskidive spone i puno toga pospremi u album najljepših sjećanja. Ali, ipak, ništa ne može nadmašiti odlazak na kupanje u Karlovac, na rijeku Mrežnicu. Vlakom. Kako je završila ta avantura i kako se Roni nosio s maminom kaznom djeca će saznati kada pročitaju ovu lijepu i lako čitljivu knjigu.

Ovo su samo neke od njihovih pustolovina. Koliko snažno i veliko može biti prijateljstvo djeteta i psa znaju oni koji imaju psa, a i čitatelji će naslutiti tu tajnu.

Ilustracija je vrlo malo, lome tekst i pomažu pri vizualizaciji nekih detalja priče. Font je veći pa će i početnici lako kročiti njime. Zbog navedenog, priča se brzo i lako čita, a tome pomaže i iščekivanje novih događaja i avantura koje nam prepričava Roni. Knjiga će biti vrlo zanimljiva školarcima, kako mlađima, tako i starijima, ali u njoj će uživati i mlađi. Čitala sam je u nastavcima starijim predškolarcima i jako im se svidjela, angažirali su se, raspravljali o postupcima i vrlo gorljivo se založili za prava dječaka i psa. Procijenili su opasnosti i vrlo lako prepričavali i vlastita iskustva s kućnim ljubimcima. Čitajte ovakve knjige mlađoj djeci, neka njihova mašta caruje između dva čitanja.

Volite svoje pse, a ako ih nemate, pružite malo pažnje malim njuškicama iz azila. Prošetajte ih, donirajte dekicu koja vam više ne treba i malo hrane za pse. Zahvalna su ta divna bića za svu pažnju koju im dajemo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s